Oktobar – mesec kada priroda menja svoje boje i kada za optimiste dolazi zlatna, a za pesimiste tmurna jesen. Ako pripadate prvima onda ćete verovatno poželeti da uživate u jesenjim bojama, pa vam preporučujemo da svoje šetnje pretvorite u male izlete. Kao inspiraciju za to predlažemo vam film Kratki izlet Igora Bezinovića koji, između ostalog, prikazuje veze ambijenata, prirode i čoveka. Zato obujte svoje jesenje cipele i pravac u istraživanje okoline! Možda ćete, osim kestenja i šarenog lišća, naići i na neku zanimljivu priču o istoriji i lokalnom nasleđu koje često na neverovatne načine uspeva da opstane i pretraje (svoje) vreme.

Danas je možda više ljudi čulo za dorćolski kafić Blaznavac nego za samog Blaznavca po kojem on nosi ime, ali su njegovi čuveni brkovi ostali (ili postali) svima prepoznatljivi. No osim što je bio vojnik i političar ostao je upamćen i po jednoj ljubavnoj priči, o kojoj ćete čitati u ovom broju, a moj je predlog da to uradite upravo u kafeu koji je otvoren u nekadašnjoj kući njegovih rođaka. Kad smo kod davnih ljubavnih priča, odslušajte i pesmu Kraj tanana šadrvana, poznatu sevdalinku, toliko često interpretiranu na ovim prostorima, koja je zapravo izašla iz pera jednog Nemca. No da li je nekada bilo bolje nego sada, ili možda ipak ne, zapitajte se i nakon predstave Moja ti koja se prikazuje u Ateljeu 212.

Ako ipak pripadate drugoj grupi ljudi, onima koji se jeseni ne raduju previše, onda je naša slika meseca prava stvar za vas – Karavađova Korpa sa voćem pokazaće vam jednu sasvim drugačiju sliku mrtve prirode, nakon koje verujem da ćete uzviknuti – Nešto je trulo..!

…u državi Danskoj? Jer to je jedan od dva citata po kojima baš svi prepoznaju delo velikog Šekspira – dušu doba, čudo pozornice! Ali, da li su sve te danas dobro poznate predstave zaista delo jednog čoveka, i kojeg tačno – pročitaćete. Verovali u njegov potpis ili ne, kritički stav prema umetničkom delu dobrodošao je u svakoj epohi. Zbog toga vam u oktobarskom broju predstavljamo i Radionicu kreativnog čitanja i kritičkog pisanja. A kritičkom pisanju i sami doprinosimo rubrikom Prikaz knjige, u kojoj u oktobru predstavljamo knjigu Pa kao, Vladimira Tabaševića.

Puno zlatnih šetnji kroz prirodu, nasleđe, istoriju i umetnost, želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.