Verovatno ste kao mali naučili da po stisnutoj šaci proveravate koji mesec u godini ima trideset, a koji trideset i jedan dan. Ako su tom prilikom zaboravili da vam objasne zašto jul i avgust imaju po dan više, iako se nalaze jedan do drugog, ne, to nije zato što se tu spajaju vaše pesnice već zato što ovi meseci nose imena najvećih imperatora starog Rima: Julija Cezara i Oktavijana Avgusta. Ovog avgusta predstavićemo vam deo velike slave i moći istoimenog vladara kroz prikaz samo jednog, ali izuzetno vrednog, umetničkog predmeta nastalog u njegovo doba – Avgustove kameje.

Da staro prožima novo, oduvek i često bez našeg znanja, primera je bezbroj, a jedna od najstarijih veza je ona između žene i prirode. To su znali stari Grci koji su smenu godišnjih doba objasnili otmicom Persefone, pričom koju danas baštinimo u osnovi horoskopskog znaka Device, u koji ulazimo krajem meseca. Znali su to i stari Sloveni koji su po svojoj boginji prirode, Devani, planinu u istočnoj Srbiji nazvali Devica.

A kako se stara verovanja teško menjaju, tako se teško menja i mentalitet područja. U ovom broju čitaćete o nekim od njegovih najboljih hroničara. Jedan je Dušan Kovačević, čija ćemo dela, i razlike prilikom njihove interpretacije u pozorištu i na filmu, pratiti i kroz naredni broj. Drugi je Momo Kapor, Sarajlija kojeg zauvek neraskidivo vezujemo za Beograd, grad koji je voleo, poznavao i za nas do detalja opisao.

Beograd i Sarajevo, to su srca dva koja vezuju i mnogi drugi umetnici prethodnog veka. O muzičkoj sceni koja je formirana u ova dva grada u okviru muzike novog talasa, čitajte u osmom delu serijala Svetsko, a naše!.

I za kraj, da li ste znali da Neven nije prvi časopis za decu u Srbiji? Saznajte više o prvim srpskim ilustracijama u okviru dese(r)ta za kraj, a onda prelistajte KUŠ! do početka i pogledajte one najsavremenije – ilustracije i 3D modele mlade i kreativne Marije Perić.

Imperijalni avgust, manje logičkih grešaka, a više sitnica koje život znače, želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.