Sponatno se desilo da vas u julskom broju ekipa našeg časopisa povede na mali put oko sveta. Julsko putovanje počinje u Čačku, gradu u kojem su odrastali i pekli zanat neki od naših najboljih muzičara. Pročitajte istoriju jednog hita, priču o tome kako su, kada i zašto dvojica čačanskih gitarista, zakucavši prstima po žicama gitare, otvorili vrata harema.

Sada kada su vam orijentalni zvukovi otvorili vrata ovog vrta uživanja, pođimo do Beča, prestonice nekada moćnog carstva a danas (između ostalog) i prestonice gastrabajtera sa Balkana. Proverite da li je predstava Hor bečkih dečaka pitka ili plitka, i koliko je duboka voda po kojoj njeni junaci gaze?

A ako ovih dana imate poteškoća da sastavite spisak knjiga za letovanje, uđite u voz kojim je putovala jedna od najvećih heroina književnosti, Ana Karenjina, i zavirite u knjige koje je ona čitala na svojim putovanjima, možda dobijete neku ideju.

Napustili smo Evropu, a ruski voz nas je prevezao preko pola azijskog kontineta. Za sve ljubitelje Japana i neverovatne kulture ove zemlje, tu je film Tišina – priča o portugalskim jezuitskim sveštenicima koji su širili hrišćanstvo u Japanu 18. veka. Neobično, ali zašto da ne!

Dobro je poznato da su Havaji bliži Japanu nego Americi, pa kad ste već u komšiluku – svratite. Možda se začudite kada vas u kraljevskoj palati u Honoluluu dočeka portret havajske princeze iz 19. veka, potpisan imenom jednog Srbina.

Jedan vek nakon njega, sa naših prostora u Ameriku odlazi još jedan mladi umetnik, pun ideja, žara i entuzijazma. Ovde ga prepoznajemo po dizajnu čuvenih albuma ex-Yu bendova, a Njujork je imao prilike da se već nekoliko decenija naziva njegovim domom. U pitanju je dizajner Mirko Ilić, kojeg smo intervjuisali za julski broj.

I na kraju, ne smemo zaobići crni kontinent. Svi ljubitelji Afrike mogu da uživaju u njenoj kulturi prilikom posete Muzeja afričke umetnosti koji ove godine slavi četrdesetogodišnjicu. I kako zaposleni u ovom muzeju vole da kažu (citirajući jednu afričku poslovicu) – gde god da se nađete, setite se – čovek ne može opstati sam.

Više zagrljaja koji imaju moć da promene dan, mesec pa i život, želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.