Završen je naš literarni konkurs sa temom Lutanja, i u junskom broju donosimo vam tri priče koje je žiri, teškom mukom, odabrao kao najbolje. Broj i kvalitet radova pristiglih u virutelno sanduče KUŠ!-a još jednom su pokazali da naša, ali i zemlje regiona, ne oskudevaju u mladim talentovanim piscima. Mi im svima želimo puno sreće u daljem radu i nadamo se da ćemo imati prilike da ih čitamo i u nekim štampanim verzijama. Njima, kao i svima ostalima koji se literaturom bave sa druge, čitalačke, strane knjige, preporučujemo intervju sa već dobro poznatom i priznatom književnicom Jasminkom Petrović. Na početku smo leta pa se za naredne mesece možete pripremiti i njenom knjigom Leto kada sam naučila da letim.

Možda je i naša tema lutanja spontano proizvela da tražimo niti koje domaću kulturu spajaju sa ostalima. Ima nekih (tajnih) veza među zemljama jednog regiona, o čemu govore pomenuta knjiga, domaća muzika osamdesetih (koju svi i dalje slušamo, hteli to da priznamo ili ne), i predstava Novosadskog pozorišta Mala mađarska pornografija. Sa početkom sezone odmora povećava se šansa susreta sa raznim članovima familije, pa ako ste se uželeli nekih stereotipnih porodičnih situacija, ili ako samo želite da se bolje pripremite za suočavanje sa njima, pogledajte film Sijeranevada koji je naš Tesla sasvim ispravno nazvao portretom balkanske porodice.

A veze, pogotovu one kulturne, šire se tajnovito i mnogo dalje od regiona. Jedan od najpoznatijih plakata na svetu, Turneja „Crne mačke” sa Rodolfom Salijem, dizajnirao je isti čovek koji je par godina kasnije svojim crtežima doprineo pozitivnoj propagandi Kraljevine Srbije u Francuskoj za vreme rata. Kako se on zvao – pročitaćete. Irski nacionalni heroj Fin Mak Kul imao bi o čemu da se ispriča sa Markom Kraljevićem, a poznati putnici čuvenog Orijent ekspresa možda su popili kafu u Beogradu na svom putovanju od Pariza/Londona do Istanbula.

Da naučite da letite, kroz literaturu, pomoću muzike ili putem slika, želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.