Beograd volim … kad dođe maj.

Beograd je jedna od dve teme koje su se našim autorima spontano nametnule u majskom broju. Verujem da svi oni koji se osećaju kao Beograđani znaju puno o svom gradu, ali njegova lepota je upravo u tome što i najbolje poznavaoce može da iznenadi i pokaže im neko novo lice. Stoga predlažem da u ime sto pedeset godina od oslobođenja grada, tj., predaje ključeva knezu Mihailu Obrenoviću, još jednom bacite pogled na spomenik pored kojeg ste prošli bezbroj puta, kao i izložbu na Savskom šetalistu, posvećenu ovom događaju. Zavirite u istoriju jedne palate, nesuđenog dvora, danas Rektorata beogradskog Univerziteta, i pogledajte film Afterparty koji se bavi noćnim životom prestonice.

Druga tema je ona koju smo najavili u raspisanom konkursu za kratku priču – Lutanja. Možda smo pomalo bili inspirisani Odisejom, i Kaporom koji svoju Anu opisuje kao jednu od tipičnih lujki (koje lutaju baš na potezu od Slavije do Kalemegdana). Zato vam naša Ana u KUŠ!-ovom desertu nudi sasvim posebnu maršrutu lutanja Beogradom, kroz prostor, ali i vreme, kada su stvari bile malo tiše, sporije i crno-bele. Pošto je danas retko šta crno-belo mi vam, kao idealnog saputnika za majska lutanja predlažemo veliku šarenu torbu, neku od mnogih sa etiketom handmade brenda Rita’s.

Za ljubitelje retro zvuka tu je priča o jednom popularnom šlageru, Je t’aime… moi non plus koji ste sigurno nekada čuli ali možda niste znali celu istoriju nastanka ove kultne numere. Romantika starog doba, na moderan način, prikazana je i u predstavi Laura, molim te, zbog čega je preporučujemo svim ljubiteljima (eksperimentalnog) pozorišta.

I za sam kraj, u maju vaš omiljeni časopis konačno dobija sajt. Svi naši stari brojevi i tekstovi biće vam sada lakše dostupni a mi se kao i uvek nadamo vašim mejlovima, kritikama, idejama i reakcijama.

Nova putanje kroz omiljene ulice, gradove, periode i epohe, želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


 

Leave a Reply

Your email address will not be published.