Ove godine martovski broj posvetićemo temi o kojoj uvek može da se piše puno, pametno i vezano za svaku oblast kojom se bavimo – antici. Antika je, bili mi toga svesni ili ne, utkana u život savremenog pojedinca više nego što bi se na prvi pogled moglo reći. Još su krajem 18. veka intelektualci tvrdili da se čovek ne može nazvati obrazovanim ukoliko mu nedostaje poznavanje antičke filozofije, književnosti i jezika. Ova ideja odraz je opšteg kulta antičke prošlosti, sagledane kao period zlatnog doba civilizacije, na kojem su postavljeni temelji modernih nacija i modernog društva. Antika je, sa jedne strane fantastična i maštovita tvorevina modernog čoveka, sa druge arheološki i istorijski konstrukt prošlosti, ostavila traga na formiranje svesti zapadne civilizacije o njenim korenima, idealima i vrednostima. Osim društvenih, uticala je i na umetničke norme, pa koliko god da nas naš lični ukus vodi bliže ili dalje od nje, retko ko bi se usudio da dovede u pitanje vrednost nasleđa koje nam je podarila. Za vas smo pripremili tekstove o antičkom pozorištu, muzici, jeziku i umetnosti, ali i poglede na njihove različite interpretacije u vekovima koji su usledili.  

Verujemo da ste primetili i promene u našem vizuelnom identitetu. Za njih je zaslužan naš kreativni tim, koji je, zahvaljujući novim članovima, uložio poseban trud da KUŠ! približi okvirima svetskih standarda, na čemu im se iskreno zahvaljujem. Dobar dizajn će privući čitaoca, sadržaj će ga zadržati, rekli su mi, i ubedili me.

Uz to, u ovom broju se završava serijal svetskih čuda i počinje jedan nov – zodijak, sagledan kroz mitove koji su ga u doba antike i uobličili. Koji je onda bolji mesec za nove početke od meseca marta, u kojem počinje da se odmotava klupko velikog kruga životinja?

Volju čvrstu kao dorski, retoriku elegantnu kao jonski a osmeh neobuzdan i rascvetan poput korintskog stuba, želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.