Svima onima koji će 14. februara reći da ne slavimo Svetog Valentina već Svetog Trifuna, kao i da je praznik ljubavi i zaljubljenosti izmišljen, imam da saopštim jednu veoma važnu novost – skoro svi praznici su izmišljeni. Većina njih je puki dogovor zajednice koji je opstao kroz istoriju i kojem su vera, istrajnost i tradicija dale legitimitet. Možemo proslavljanje ljubavi smatrati veštačkim, patetičnim, čak i ironičinim, ali ne bismo smeli da ga smatramo nepotrebnim, jer šta je onda zaslužilo da se slavi ako ne jedna od najjačih sila ovog sveta, koja pomera granice i pokreće stotine brodova? I kada pomislite da su istoriju i civilizaciju kreirali ratovi, velike katastrofe i kataklizme, setite se da je čovek uspeo da opstane u svim tim teškim periodima i da nema veka, godine, časa ili dana (kao što bi rekao Petrarka) da nije razmišljao i o ljubavi. Na kraju krajeva, iz ljubavi prema nauci i umetnosti i mi pišemo za vas, evo, već godinu dana.

Srećom, praznik koji je većini nas i omiljeni, nije izmišljen. To je naš rođendan, a u februaru KUŠ! slavi svoj prvi. Romantična strana mene veoma se raduje što proslava godišnjice KUŠ!-a pada u mesec kada se slavi i jedna tako suštinska stvar kao što je ljubav. Ljubav i umetnost, a pre svega njihov spoj u ljubavi prema umetnosti, okupile su nas i održale zajedno tokom prethodne godine. Pisali smo i kreirali za vas, uvećali našu redakciju i sarađivali sa preko stotinu mladih ljudi zainteresovanih za teme kojima se bavimo, i sve nam je to donelo veliku radost.

Kao i svakog meseca, iskoristiću ovu treću stranu poverenu mi na čuvanje, da vam obećam neke zaista dobre i zabavne tekstove i da vas podsetim da svaka vaša reakcija čini promenu, a svaka promena, ma koliko mala bila, i dalje je značajna. Pa hajde da u mesecu ljubavi, 7. februara, na dan rođenja našeg kulturno-umetničkog špajza svi vi koji nas čitate odvojite sat ili dva da se prepustite nekom umetničkom delu. A 14. februara obavezno poljubite nekoga. I za mali mesec februar ove dve male i jednostavne stvari neka budu vaš doprinos boljem svetu.

U februaru vam želim da se zaljubite. Ako ste već zaljubljeni – svaka čast!

Urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.