Koščej Besmrtni, detalj, ilustracija: Filip Nikolić
Koščej, uprkos imenu, tek je uslovno besmrtan. Naime, on je sakrio svoju dušu daleko od tela, a da bi se Koščej usmrtio, potrebno je slomiti iglu koja se nalazi u jajetu koje se nalazi u patki, patka u zecu, zec u kovčegu, a kovčeg u izuzetno starom hrastu koji raste na ostrvu Bujan, koje je od naročite važnosti za junake ruskog folklora. Pored uništavanja igle, sudeći po pojedinim legendama, i vatra je kobna za ovog antijunaka.

Ukoliko neko ipak uspe da nađe Koščejevu dušu na skrivenom mestu, Koščej je siguran jer će neka od životinja uspeti da pobegne. Tek ako neprijatelj stigne do jajeta, on je životno ugrožen.

Prikazan je kao vrlo mršav čovek, često jašući konja. Negativan je junak istočnoslovenskih mitova, legendi i bajki, a sudeći prema pojedinim izvorima, njegova životna priča prilično je tužna – on je nekada bio junak, ali je prešao na tamnu stranu jer su ga drugovi izdali, pa ga je neprijatelj zarobio. Iz okova se oslobodio tek kada su lanci zarđali i tada je krenuo  u osvetu koja se uglavnom sastoji od otmice žena i majki junaka (ponekad i muževa junakinja). Ponegde je i car čarobnjaka, a u nekim izvorima cilj mu je da spali ruske gradove.

Pojedine pripovetke o Koščeju sačuvane su, između ostalih autora, zahvaljujući prepisima Puškina i Tolstoja.

Koščej Besmrtni, ilustracija: Filip Nikolić
Jedan mit o ovom junaku govori o tome kako je Ivan Carević otkrio polje puno leševa i saznao da su to bili vojnici Koščeja Besmrtnog kojeg je porazila i zarobila Marja Morevna – kraljica. Kada ju je pronašao oni su se venčali i živeli u njenom dvorcu. Kada je došlo vreme da Marja ponovo ide u borbu, upozorila ga je da nikako ne otvara zaključani orman u jednoj odaji. Ivan ipak nije mogao odoleti, otključao je orman, i u njemu otkrio starca prikovanog za stub koji je vapio za vodom. Ivan se sažalio, dao mu je vode, starac je povratio snagu i odleteo sa Ivanom. Marja je pokušala da spase muža, ali ju je Koščej ubio, međutim, njena braća su je oživela uz pomoć životvorne vode. Kraljica je potom pozvala Baba Jagu u pomoć, koja joj je dala, na prvi pogled, oronulog konja, ali je taj konj uspeo da stigne Koščeja. Marja je spasla Ivana, probola Koščeja mačem i spalila ga. U drugoj verziji legende nema ovolike emancipacije žena i ispoštovan je standardni zaplet – Marja je oteta, a Ivan je spasava. Ova legenda je interesantna jer je vrlo slična srpskoj narodnoj pripoveci Baš Čelik u kojoj naslovni junak povrati snagu na isti način kao Koščej.

Ovaj antijunak aktuelan je i u popularnoj kulturi, pa je tako ušao i u strip (Hellboy, The Sandman), serije (Doctor Who), pa čak i video-igre (The Incredible Adventures of Van Helsing, Shadowrun: Hong Kong),

piše: Aleksandra Vujić

decembar, 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.