foto: Kišna glista

piše: MoonQueen

U septembru, za koji se nadamo da će biti topao i sunčan, upoznaćemo vas sa Kišnom glistom i Katarinom Rađenović, devojkom koja stoji iza imena ovog brenda neobičnog nakita. Ukoliko vam je ime Kišne gliste već poznato, onda vam je jasno da će vam, dok budete čitali o njoj, poći voda na usta!

Naime, posmatrajući Instagram profil Kišne gliste, desilo mi se više nego jednom da nisam bila sasvim sigurna šta je od fotografisanog nakit, a šta prava hrana. Ovoj iluziji doprinosi i Katarinino izoštreno fotografsko oko, ali, dobivši priliku da njen nakit pogledam i uživo, zaključila sam da je u pitanju ipak vanredan talenat. Njene palačinke, medena srca, parčići čiz kejkova, vanilice, sladoledi i mnoge druge poslastice urađene su u veoma malim dimenzijama, ali izuzetno detaljno. Najbolje je, međutim, to što ih možete poneti na svojim ušima, ključevima ili oko vrata jer su sve ove đakonije, u stvari, unikatni komadi nakita.

foto: Kišna glista

Katarina je počela da se bavi izradom nakita pre deset godina, dok brend Kišna glista postoji prethodne tri. Od nespretnih početaka, kada je sestri napravila prase koje je suviše dugo pekla, do toga da prijatelji prepoznaju njen nakit na slučajnim prolaznicima u gradu, Katarina je prošla dug proces vežbanja i savladavanja materijala kojim danas samouvereno barata. Hobi polako postaje posao, motivi se umnožavaju, narudžbine postaju sve raznovrsnije i smelije, a ona tvrdi da su jedna od najlepših nagrada za trud svi divni ljudi koje je upoznala prilikom primopredaje nakita.

Katarina najčešće stvara nakit u oblicima raznorazne hrane i uglavnom su ovi proizvodi ono na šta pomislimo kada čujemo ime Kišne gliste. Ali nemojte misliti da su u pitanju samo šarene i slatke stvari koje volimo da jedemo koliko i da gledamo (ili fotografišemo…). Iako su krofne nešto što se često traži i uvek nalazi put do publike, Katarina pravi i nakit u oblicima onih namirnica koje, za razliku od ovih grešnih zadovoljstava, imaju i pravu nutritivnu vrednost: ćevapa, burgera, sarmi, zatim različitog voća (oljuštenog ili ne), kokica, sira, saća meda… Sve namirnice su reprodukovane do najsitnijih detalja koji nam ponenkad, kao običnom konzumentu hrane, ne zadrže pažnju – prah šećer na vanilicama je savršeno nepravilno popadao po testu, medeno srce ima tragove zuba koji su izlomili i čokoladnu glazuru oko mesta ugriza, a na mandarini veličine nokta na malom prstu lepo se vidi „ono belo” što deca ne žele da pojedu. Tajna je delom i u tome što je proces stvaranja ovih komada sličan pravoj kuhinji, a inspiracija nastaje upravo za trpezarijskim stolom, dok Katarinina sestra, talentovana za kuvanje, priprema, na primer, palačinke sa borovnicama…

foto: Kišna glista

Nakit Kišna glista pravi se od polimerne gline koja se mesi, oblikuje, senči i zatim peče u, kako sam saznala, običnoj rerni. Za postizanje efekata različitih tekstura Katarina koristi sve što joj padne pod ruku, a može da se iskoristi – alat za crtanje po noktima, mašinu za pravljenje rezanaca, čačkalice, nožiće, spajalice, slamčice, pa i maskaru – kada je potrebno glinu izravnati „oklagijom”. Kaže da je rad sa ovako malim komadima smiruje i da joj je neka vrsta izduvnog ventila, a što je komad sitniji, to joj predstavlja veći izazov. Glavni i nezamenjivi alat, osim mašte, ipak su – prsti.

Osim hrane, Kišna glista u ponudi ima i različite vrste cveća, životinja ili predmeta poput foto-aparata i sličnog. Katarina kaže da voli izazove, te retko odbija ideje mušterija, mada postoje stvari koje ne pravi, uglavnom ako nije sigurna da bi tehnički izvela pojedini predmet besprekorno koliko i ostale. Najveći problem je efekat stakla, s obzirom na to da čak i providna glina nije prozirna u onoj meri u kojoj je to staklo, te, dok se ne pronađe bolji način da se glinom predstavi ovaj materijal, sve željene čaše vina i flaše vinjaka moraće da sačekaju.

foto: Kišna glista

Nakit Kišna glista danas se može videti na ušima i ključevima mnogih gradova ne samo naše zemlje već i regiona, a deo ovih đakonija otputovao je i dalje, uglavnom kao poklon „našima preko”. Katarina kaže da se oko novogodišnjih praznika, kada ljudi češće putuju, ali i češće goste na slavama, najviše kupuju sarme. One odlaze da podsete na jelo čiji ukus ostaje u srcu ma gde otputovali ili se preselili.

Još jedan prepoznatljivi motiv Kišne gliste je anatomsko srce koje je s vremenom dobilo razne varijacije, a, na moju veliku radost, uglavnom su one išle pravcem poznatih umetničkih dela. Reprodukujući jednom prilikom anatomsko srce u glini, Katarina je primetila da je vene i arterije ovog organa podsećaju na granje, i to granje sa reprodukcije Van Gogove Trešnje u cvatu. Tako je nastalo prvo vangogovsko srce, za kojim je usledilo ono sa detaljima slike Zvezdana noć, a zatim su se na srcima pojavila i dela drugih umetnika, poput Klimta i Munka.

foto: Kišna glista

Brend Kišna glista najprepoznatljivi je po komadima nakita – minđušama (koje možete kupiti rasparene, tj. upariti po želji), privescima za ključeve, ogrlicama, broševima. Ponekad Katarina izlazi u susret i pravi male samostalne skulpture, a od skoro je počela da se bavi i magnetima. Razmišlja o manžetnama, posebno onim u obliku suncokreta, da bi, između ostalog, ponudila rešenje na jednu od večnih dilema – šta kupiti momcima na poklon?! Mi vam svakako preporučujemo da u velikoj ponudi oblika (i ukusa) njenog nakita pronađete nešto čime ćete zasladiti dragu osobu ili sebe. Pratite Kišnu glistu na Fejsbuk i Instagram stranici i čik odolite slatkišima nakon ovog teksta!

septembar, 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.