Foto: Wikimedia Commons

piše: Marija D. Božović

Perike, fensi odeća i nova, kvalitetna (fank/psihodelična/indi/soul/dab) muzika stižu pravo iz aviona! Lora Li (Laura Lee) na basu, gitarista Mark Spir (Mark Speer) i bubnjar Donald DJ Džonson (Donald DJ Johnson) čine bend Krangbin (Khruangbin), čije ime u prevodu sa tajlandskog (tai) jezika znači „avion”. Kada bismo njihovu muziku pokušali da pripojimo određenom žanru, verovatno ne bismo u potpunosti uspeli u tome. Ovaj fenomenalni trio je praktično oformio novu vrstu muzike, a mnogi njihovi fanovi smatraju da Thai/Chill Funk predstavlja najbolje određenje u tom smislu. Lora Li ističe da naziv benda zapravo predstavlja hommage tajlandskoj rok i fank muzici, te da „avion” simbolizuje skup internacionalnih uticaja koji su oblikovali njihovu muziku. Sva tri člana grupe poreklom su iz Teksasa, međutim, njihovi počeci bavljenja muzikom nisu identični i svaki je specifičan na svoj način.

Foto: Wikimedia Commons

Donald Džonson je već sa tri godine počeo da svira bubnjeve, a zatim se sa sedam godina upoznao sa gospel muzikom u lokalnoj crkvi. S druge strane, Lora Li je odrastala uz  r’n’b devedesetih, britanski rok i latino muziku koju je slušala njena majka, dok je Mark Spir, kao tinejdžer, svirao u različitim bendovima, da bi se ubrzo okrenuo džezu i r’n’b muzici. Donald i Mark su se čak i upoznali u istoj crkvi u kojoj su, između ostalog, svoje muzičke karijere započele i pevačice Bijonse (Beyonce) i Keli Rouland (Kelly Rowland).

Interesantno je da se Lora Li školovala u oblasti istorije umetnosti, te je i radila u različitim muzejima. Jednom prilikom 2007. godine, Lorin kolega odlučio je da je pozove na večeru, ne sluteći da će to biti jedan od prvih koraka ka formiranju Krangbina. Kada je Lora stigla na večeru, pažnju joj je privukao cimer njenog kolege – Mark Spir. Mark je to veče gledao dokumetarac o avganistanskoj muzici, a baš u tom periodu Lora se bavila proučavanjem umetnosti jugozapadne Azije. Od tog momenta Mark, Lora i Donald postaju nerazdvojni prijatelji, da bi naredne tri godine svakog utorka išli zajedno na večeru, pre nego što su uopšte oformili bend. Zapravo, Mark je predložio Lori da nauči da svira bas, a njeni počeci ovladavanja ovim instrumentom vezuju se za sviranje rege muzike sa Jamajke. Takođe, njih dvoje su imali priliku da u kratkom vremenskom periodu sviraju i u Yppah bendu, istovremeno otkrivajući fank muziku šezdesetih i sedamdesetih godina iz različitih delova sveta. Shvativši da i sami žele da stvore nešto sasvim drugačije, pozvali su DJ-a da im se pridruži u muziciranju.

Foto: Wikimedia Commons

Kada je reč o njihovoj muzici, ona je uglavnom instrumentalna i nastala je pod uticajem raznovrsne azijske i afričke muzičke baštine, pri čemu su određeni muzičari i bendovi (Don Blackman, Scientist, Parliament, Kassav’…) takođe odigrali značajnu ulogu u kreiranju jedinstvenog zvuka i stila ovog benda. Kreativne bas linije i izrazito melodičnu gitaru prate jednostavni brejkovi na svedenom kompletu bubnjeva. „Nema soliranja na bubnju”, ističe DJ. „Neka sve bude jednostavno. Muzici je upravo to dovoljno. Muzika vam govori šta joj je potrebno. Ne želim da stanem na put prelepim gitarskim melodijama i notama basa. Dakle, radim sve što mogu da podržim tu muziku i omogućim joj da ima ono što ’želi’.” Proces stvaranja muzike obično izgleda tako što DJ snimi različite deonice bubnja, a zatim ih šalje Lori Li koja uz snimke improvizuje na basu. Materijal se dalje prosleđuje gitaristi i na taj način svako od članova grupe ima priliku da radi individualno na svojoj deonici. Budući da bend nema pevača, Mark ističe da je gitara ta koja „peva” i koja daje lirski ton njihovim numerama. Međutim, na samom kraju celokupnog procesa, sve deonice se snimaju istovremeno.

Foto: Wikimedia Commons

Zanimljivo je pomenuti da su Mark, Lora i DJ realizovali određene snimke u štali u Teksasu. Otuda i slika sa njihovog drugog albuma Con Todo El Mundo na kojoj se mogu videti krave, koje su, kako ovaj trio navodi, njihovi prvi i najverniji fanovi. Lora Li naglašava da snimanje u štali omogućava stvaranje „savršene nesavršenosti”, s obzirom na to da se nalaze u prirodi i da su okruženi pticama, insektima, životinjama koji dodatno podstiču njihovu kreativnost u momentu snimanja. A Calf Born In Winter je prva pesma ove grupe koju je svet čuo 2013. godine. Tokom 2014. i 2015. godine izdali su dva EP-a The Infamous Bill i History of Flight. Međutim, 2015. godine debituju i sa prvim albumom The Universe Smiles Upon You, zatim 2018. godine izlazi drugi album pod nazivom Con Todo El Mundo, da bi u julu prošle godine izdali dab verziju prethodnog albuma – Hasta El Cielo. Takođe, početkom februara ove godine  izašao je još jedan EP Texas Sun na kojem se nalaze četiri numere u trajanju od dvadeset minuta, a koji su snimili u saradnji sa američkim soul pevačem Leonom Bridžisom (Leon Bridges). Krangbin je bend koji je zaista osvežio svetsku muzičku scenu, približivši nam nešto udaljenije melodije koje potiču iz svih delova sveta. Nastupaju na brojnim koncertima i festivalima, dok su na našim prostorima bili 2017. godine kada su svirali u okviru festivala Dimensions u Hrvatskoj. Sasvim spontano prijateljstvo u početku, pretvorilo se u egzotičan spoj raznovrsnih muzičkih identiteta; izdvajaju se po svom zvuku, kvalitetu, ali i unikatnom izgledu na sceni, koji odmah privlači pažnju publike i, ako ih do sada niste čuli i videli, vreme je da to i učinite.

April, 2020.

2 thoughts on “Khruangbin ili kako je Thai Funk ušao na velika vrata svetske muzičke scene”

Leave a Reply

Your email address will not be published.