Dragi čitaoci,

Naš strip junak Keskifo je ovo leto proveo tragajući za novim avanturama između planina i mora. Srednjovekovna utvrđenja, renesansne palate, plaže, arhitektura 17, 18. i 19. veka, ostavili su na njega snažan utisak. Pogledajmo zajedno sada, na izmaku leta, gde je on to sve bio:

Kao veliki ljubitelj pitoresknih pejzaža i italijanske renesanse, Keskifo je najpre odlučio da obiđe predele i znamenitosti koji potiču iz vremena pre njegove omiljenje umetničke epohe, ne bi li video kako je do nje došlo i šta joj je prethodilo u drugim krajevima. Zato se opredelio za srednjovekovno utvrđenje Maglič u blizini Kraljeva. Bio je fasciniran pogledom koji se sa tvrđave pružao na Ibarsku klisuru. Bedemi, kapije malog grada, Donžon kula, ostaci palate, crkve i bunara dali su mu sliku o tome kako je izgledao jedan gradić na vrhu brda u 13. veku.

Keskifa je ovog leta put naneo i u Nikšić. Sa gradskog bedema čiji temelji najverovatnije potiču iz antičkog perioda kada je Nikšić bio rimsko utvrđenje Anderba, a potom gotski Anagastum i srednjovekovni Onogošt pod Osmanskim carstvom, Keskifo je uživao u pogledu na panoramu grada kojim dominiraju Trebjesa i Saborna crkva.

Potom se Keskifo sa kontinentalnog dela strmim krševitim padinama spustio u Boku kotorsku, najpre u Risan – grad ilirske kraljice Teute. Silno je želeo da pronađe njeno blago, ali pošto mu je bilo previše vruće da za njim traga (poznato je da on mrzi lepo vreme), odlučio je da samo uživa u koktelima na plaži.

Svoje hedonističke momente Keskifo je imao i u Budvi, u kojoj je napravio izlet napustivši na kratko Boku. Uživao je na plaži gledajući svakodnevno na ostrvo Sveti Nikola, a u Starom gradu, kada je naišao na reljef sa dve isprepletane ribe i čuo legendu o zabranjenoj ljubavi i o tome kako je Budva dobila ime, počeo je da se pita da li je stvarno moguće da „ ko jedno budu dva”.

Nakon Budve, Keskifovo putešestvije se nastavilo po Boki, jednom od najlepših zaliva sveta — došao je i do Herceg Novog, grada od skalina. Silne stepenice su ga mnogo nervirale, ali uspevao je da ih savlada i da se prepusti čarima ovog primorskog grada uživajući u njegovoj predivnoj arhitekturi.

U Herceg Novom Keskifo je imao priliku i da poseti njegove rođake i prijatelje iz drugih stripova, pošto se ovde od 1. do 6. septembra 2017. godine održavao Hercegnovski strip festival. Potpuno ga je očarala fatalna crnka po imenu Čudesna žena  (Wonder Woman) i borio se protiv Paje Patka za njenu naklonost, ali kako u tome nije imao uspeha, često se opredeljivao za opuštanje uz omiljenu literaturu na Trgu od knjige da to zaboravi.

Keskifo je boravio i na Žanjicama, sa kojih se pruža pogled na ostrvo Mamulu i na ulaz u Bokokotorski zaliv. Otvoreno more ga je podsetilo na to da se tamo negde, prekoputa, nalazi njegova domovina Italija, pa je tih dana često bivao nostalgičan, ali utehu je opet pronalazio u koktelima na plaži.

Napustivši Herceg Novi, Keskifo je otišao u još jedan grad na skalama – Dubrovnik. U klausteru Dominikanskog manastira izgrađenog tokom 14. i 15. veka, uživao je u miru, tišini i mirisu mediteranskog bilja, a zatim je potražio dela svog omiljenog umetnika – majstora Ticijana, kojih u ovom gradu ima nekoliko. „Slavna italijanska renesanso, blagosloven je svaki grad u koji si stigla!” razmišljao je Keskifo dok je nad Stradunom padalo toplo septembarsko veče…

pišu: Jovana Nikolić i Ana Samardžić

fotografije: Aleksandra Vujić, Jovana Nikolić, Ana Samardžić

septembar, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.