Katalonski atlas, Tri kralja, foto: Wikipedia

Jedne noći na istoku, pre više od dve hiljade godina, tri čoveka mučila je nesanica. U tri različita grada, trojica slugu su probuđena zahtevom da pripreme konje i namirnice za put. Njihova trojica gospodara bili su učenjaci koje je neobična pojava na nebu držala budnim cele noći. Znali su da se dešava nešto značajno, a kada su proučili svoje knjige, shvatili su tačno i šta. I pre nego što je sunce zavladalo nebom, ova tri čoveka napustila su svoje odaje, dvorove i podanike. Jer ova tri čoveka bila su tri mudra kralja istoka, koji će, prateći putanju nove blistave zvezde, preći milje i doći pred vrata grada zvanog Jerusalim.

– Kada se ova zvezda zaustavi na nebu, pod njenim okom rodiće se novi kralj Judeje – objasnili su u Jerusalimu kralju Irodu. – Gde je to dete koje čeka da bude rođeno svakog trena?

Kralj Irod pogledao je i sam neke knjige i uputio ih na jug. Tri mudra kralja zajedno su nastavila, prateći zvezdu, sve do trenutka kada se njen svečani hod zaustavio. Tačno pred njima stvorio se prizor – majka previja tek rođeno dete koje urla iz dubine svojih malih pluća.

– Gde smo? – zapitaše se oni.

Zvezda je odgovorila.

– Po ovom mestu nosiću ime od sada, zauvek.

I tada majka imenova svoje dete.

– Zvaćeš se Isus.

A čovečanstvo imenova nebesku vodilju. Vitlejemska zvezda.

Tri mudra kralja padoše na kolena, jer u novorođenčetu prepoznaše onog o kojem su čitali u proročanstvima. Iz svojih zavežljaja izvadiše darove – zlato, tamjan i smirnu. I zaplakaše od sreće, jer bili su prvi koji su se poklonili budućem kralju Judeje.

Vitlejemska zvezda nestala je i nije se pojavila još dugi niz godina. Zapravo, vi koji čitate ovaj tekst jedni ste od blaženih koji su dobili priliku za života da je vide. Mudraci kažu da se pojavljuje na nebu svake 2015. godine, u onoj tački u kojoj se preseku putanja Jupitera i Venerenin ples.

Tri kralja, tri mudraca ili tri maga su biblijske ličnosti koje se pominju u Jevanđelju po Mateju. Iako nisu imenovani, teolozi i naučnici će se tokom narednih vekova složiti da su u pitanju bili Melkior (Persijanac), Kaspar (Indijac) i Baltazar (Vavilonac). Nije jasno objašnjeno ni šta su darovi sadržali ali se veruje da su to bili zlato, tamjan i smirna. Simbolika darova je složena tako da po nekima oni predstavljaju kraljevstvo na zemlji, božanski princip i smrt, zatim vrlinu, molitvu i patnju, ili kralja, čoveka i boga. Manje mistično objašnjenje je da su sinu božjem darovali tri skupocenosti starog sveta koje mu mogu koristiti u svakodnevnom životu koji će provesti na zemlji.

U evropskoj umetnosti, tri kralja se najčešće prikazuju u sceni Poklonjenje mudraca. Nešto ređe prikazuje se scena njihovog putovanja ili sna. U vizantijskoj umetnosti prepoznatljivi su po frigijskim kapama, a od desetog veka umesto kapa dobijaju krune. Iako su u pitanju svete ličnosti nikada (ili veoma retko) im se ne dodeljuje oreol. Često se predstavljaju i kao alegorija tri doba čoveka, pa se Kaspar prikazuje kao starac, Melhior kao čovek srednjeg doba, a Baltazar kao mladić.

Katalonski atlas spada u najznačajnije mape srednjeg veka. Ova mapa nacrtana je i napisana 1375. godine na katalonskom jeziku. Pripada kartografskoj školi Majorke, a njen autor je Abraham Kreskes, jevrejski majstor kartografije i izrade kompasa. Katalonski atlas se sastoji od šest listova pergamenta koji osim mape tada poznatog sveta sadrže i tekstove o astronomiji i astrologiji, kao i korisne savete za pomorske putnike. Mapa je ispunjena i ilustracijama od kojih mnoge sadrže religiozne reference. Jedna od prikazanih scena je i putovanje Tri kralja sa istoka. Zanimljivo je da je Abraham Kresks uneo i otkrića Marka Pola, pa su delovi Indije i Kine predstavljeni neobično tačno i detaljno. Katalonski atlas čuva se u Francuskoj nacionalnoj biblioteci još od vremena kralja Šarla V koji je bio savremenik njenog autora.

piše : MoonQueen

Leave a Reply

Your email address will not be published.