Foto: FernGully: The Last Rainforest, IMDB

Crtaći su deo vizuelne kulture našeg odrastanja. I ne samo vizuelne. Animacija od najranijih dana detinjstva uz pomoć crteža, pokretnih slika, stilova, kolorita, muzike, glasova, utiče na naš ukus, estetiku, interesovanja. Deca sa ovog podneblja odrastala su između istoka i zapada uz animacije iz SAD-a, SSSR-a, Japana, ali i domaće sredine; uz Volt Dizni, Hana-Barbera, Vorner Broz (Warner Bros.), Foks (20th Century Fox) produkciju i uz različite TV kanale i termine emitovanja, ali verovatno većina vas prepoznaje replike iz crtaća koje smo davno gledali predveče, pred spavanje ili ujutru pred školu: „Hej, šefe, koji ti je vrag?”, „Umočiću!”, „Ludo, burazere, ludo.” U zavisnosti od toga kojoj generaciji pripadate, setićete se i glasova – majstora sinhronizacije: Nikole Simića, Đuze Stojiljkovića, Nade Blam, Miće Tatića, Ljubiše Bačića, Violete Peković ili Nebojše Burovića. Drage junake našeg detinjstva kao što su Vitez Koja, Popaj, Nindža kornjače, Cipelići, Iznogud, Snorkijevci, Talični Tom, Blinki Bil, Plava princeza, Bananamen, Kaktus car, Inspektor Gedžet, Šarki i Žorž ne možemo da zaboravimo, ali nekada davno voleli smo i bezbroj puta gledali crtaće koje i dan-danas znamo da opišemo, ali ne možemo da se setimo kako se zovu. Ako ste tražili baš ove crtaće, evo prilike da ih se danas sa nekim mališanima podsetite. 

Lev Atamanov, Purpurni cvet (Aленький цветочек), 1952.

Ako ste se 1991. godine najpre upoznali sa Diznijevom ekranizacijom čuvene bajke, koju su u 18. veku kao roman uobličili francuski pisci, a koja je postojala u različitim evropskim predanjima mnogo pre toga, onda se verovatno ovog animiranog filma sećate iz detinjstva kao „ruski Lepotica i zver”. Rusku adaptaciju ove tradicionalne bajke pod nazivom Purpurni cvet napisao je Sergej Aksakov sredinom 19. veka, a ona je postala animirani film u režiji Leva Atamanova 1952. godine, nešto manje od pola veka pre Diznijeve verzije. Animirana ruska bajka i pored živopisnog i folklornog kolorita, iz perspektive dece koja su odrastala uz Diznija, mogla je da deluje malo mračnije ili jednostavno „realnije”, ali neosporni su kvalitet, raskoš i elegancija animacije u ovom filmu. Još jedno remek delo ove produkcije, predstavlja i crtani Zlatna antilopa iz 1954. godine.

 

Hana-Barbera, Džetsonovi, 1962–1987.

Pandan, odnosno futuristička verzija praistorijske porodice Flintstouns (Kremenko) bili su Džetsonovi. Obe porodice su na komičan način predstavile doba u kome žive, ali se zbog vremena u kom su ovi crtaći prvobitno nastali, neminovno oseća uticaj šezdesetih godina 20. veka, ako ni zbog čega drugog, onda zbog ovog tipa sitkoma, muzike i kolorita. Mama, tata, pas i kravata: odnosno roditelji sa dvoje dece, psom i kućnom pomoćnicom žive i rade u svetu robota, letećih brodova, holograma i vanzemaljaca smeštenih u, tada tako viđen, 21. vek. Originalno su crtani režirali Vilijam Hana i Džozef Barbera koji su ubrzo postali kultni tim sa svojom Hana-Barbera produkcijom poznatom po pomenutim Flintstounsima, Skubiju Duu, Medvedu Jogiju i Štrumpfovima. Serijal se nastavio tokom narednih dvadeset i nešto godina.

 

Grupa autora, Sport Bili, 1979/80–1981.

Ako su i vaše sestre i braća bili fascinirani Sport Bili torbom, onda verovatno znate o čemu je reč. Krajem sedamdesetih godina 20. veka jedan dečak je iz evropskog stripa, dospeo i na ekran, najpre širom Evrope, a potom i u SAD. Sport Bili je junak koji neguje sportski i takmičarski duh, fer igru i živi na planeti Olimpus sa druge strane Sunca i dolazi na Zemlju da bi promovisao sportske vrednosti koje narušava zla kraljica Vanda, u čemu mu pomažu devojčica Lili i pas Vili. Zajedno do različitih krajeva Zemlje putuju svemirskim brodom, a Bili poseduje čarobnu torbu „svaštaru” u koju može da spakuje najrazličitije predmete koje prethodno smanji (mnogima bi i danas dobro došla ova torba za trening, a posebno za putovanje). Ovaj popularni junak postao je i zvanična maskota mnogih sportskih takmičenja, prvenstveno u fudbalu, kako je i sam bio ljubitelj „najvažnije sporedne stvari na svetu”.

 

Kevin Gilis, Rakuni, 1980–1992.

Kod nas možda poznatiji kao Rakuni na ledu, zbog jednog od specijala koji se najčešće reprizirao. Pet sezona ove kanadske animirane serije premijerno su se emitovale i tokom devedesetih, dok su četiri specijala nastala u periodu između 1980–1984. godine. Reč je o ekipi rakuna koja je u konstantnoj borbi da očuva večno zelenu šumu u kojoj žive (Evergreen Forest) od zloćkastih aktera, ljubitelja industrije. Glavni lik je rakun Bert, koji živi kao cimer sa bračnim parom, rakunima Melisom i Ralfom, ali tu su i njihovi drugi prijatelji, prvenstveno dva engleska ovčara i jedan neobičan antropomorfni par. Glavni motivi serijala su prijateljstvo, timski duh, avanture, ali i očuvanje životne sredine, dok je specijal Rakuni na ledu bio u znaku klizanja i hokeja, izuzetno popularnih u Kanadi.

 

Jokota Kazujoši, Otkrića bez granica, 1983-1985.

Animirana serija koja je verovatno najviše uticala na nekoliko generacija inženjera elektrotehnike, programera, fizičara, hemičara, ali i svih ostalih ljubitelja nauke, tehnike i donekle naučne fantastike. Prvenstveno edukativnog karaktera, ova japanska anime serija iz osamdesetih godina 20. veka, kao glavnog aktera imala je jedno neobično maleno žensko biće, pod originalnim imenom Mimu (u našem prevodu koji smo preuzeli iz engleskog jezika – Džini) koja je iskakala iz računara i vodila dečaka Aleksa i devojčicu Kim, brata i sestru, kroz priče o svetski poznatim naučnicima i pronalazačima poput Ajnštajna, Galileja, Njutna, Darvina, Pastera, Fleminga i mnogih drugih. Originalni naziv serijala na japanskom jeziku bio je Miimu Iro Iro Yume no Tabi u prevodu Mimu, putnica mnogih snova, a naša nekadašnja deca pamte ga pod imenom Otkrića bez granica.

 

Don Blut, Američki repić, 1986.

Priča o američkom snu, nadi, slobodi i jednakosti ispričana kroz život jedne rusko-jevrejske porodice, tačnije porodice miševa koja usled istorijskih okolonosti napušta Carsku Rusiju i odlazi u Ameriku gde nema mačaka, a na tom putu nailazi na izazov. Prvo što gledaocima zapada za oko je to da je reč o animaciji izuzetno bliskoj Diznijevoj, ali da je ovo uvek bio nekako zaboravljen Dizni-Ne-Dizni crtani. Radi se o izuzetno talentovanom čoveku, Donu Blutu, koji je svoju karijeru započeo kao animator u Volt Dizni produkciji, ali se potom osamostalio i osnovao svoju kuću u kojoj je, između ostalog, stvorio remek dela: Zemlja pre vremena (Malo stopalo), Svi psi idu u Raj, Palčica, Anastasija za koje ljudi, uglavnom, ni danas ne znaju da nisu Diznijevi crtaći. Američki repić je bila njegova prva saradnja sa Stivenom Spilbergom koja se nastavila i kasnije, a posebno došla do izražaja u Zemlji pre vremena, dirljivoj priči o dinosaurusima. Dok je njegova animacija praktično ista, sa poznatim krupnim diznijevskim očima, blagim crtama likova, Blutov kolorit je nešto svedeniji, boje su zemljane i u skladu sa „realnije” ispričanom pričom, koja je ponekad bivala i pomalo strašna, toliko da se i dan-danas među komentarima na internetu može naći šala na umetnikov račun da je traumirao decu: No One: ____ / Literally No One: ____/ Don Bluth: Let me traumatize an entire generation of kids.

 

Bil Spirs, Izlet medvedića, 1989.

Sve je počelo sa poezijom američkog pesnika Džona Valtera Bratona: pesmom The Teddy Bears’ Picnic iz 1907. godine, da bi kasnije ove stihove u pesmu za izvođenje uz muziku adaptirao irski tekstopisac Džimi Kenedi 1932. godine, koji je živeo jedno vreme u Engleskoj, u kojoj su Tedi medvedići (plišane igračke) imale tradicionalno značajnu ulogu u odrastanju britanske dece. Pesmu su potom izvodili mnogi muzičari, ali je ona dobila i nekoliko animiranih adaptacija. Jedna od njih je ova verzija iz 1989. godine u kojoj su medvedići Bendžamin i Voli, kao i devojčica Amanda, glavni likovi. Jednom godišnje, u noći kada zvezde zasijaju posebnim sjajem, plišani medvedići, verni slušaoci i čuvari dece, ožive, odlaze na piknik i vrate se u krevet pre nego što deca i primete da su nestali. Ova verzija imala je nastavke 1992, 1998, a kasnije, u periodu između 2003. i 2015. godine i TV seriju pod nazivom Tajni svet mede Bendžamina.

 

Klaudio Bjern Bojd, Hiljadu i jedna Amerika, 1989/1991–1992.

Ne znam da li se možda i vama, kada ste bili mali, desilo da, usled neke epizode ove serije, saznate za novi pojam komplikovanog izgovora, pa u žurbi da nađete papir koji nikako da se pojavi, vi lepo, da ga ne biste zaboravili, prvim pronađenim flomasterom napišete pojam na belom kuhinjskom elementu? Hiljadu jedna Amerika bila je španska animirana serija o pretkolumbovskoj Americi, nastala da obeleži pet vekova od Kolumbovog puta na novi kontinent. U avanture sa američkim urođenicima upuštaju se desetogodišnji dečak Kris koji je na tavanu pronašao staru dedinu knjigu sa njegovih putešestvija, tako što kroz nju uz pomoć mašte ili kroz san, dečak sa svojim psom Lonom, odluta u različite krajeve obe Amerike. U tim njihovim avanturama deca su upoznavala istoriju, geografiju i kulturu Inka, Olmeka, Moča, Maja, Asteka, karipskih naroda, severnoameričkih Indijanaca i drugih. Za male istoričare, geografe, istraživače, avanturiste i svetske putnike, ovo je bila prava poslastica.

 

Bil Krojer, Poslednja prašuma, 1992.

Fantastična mala stvorenja, vile, vilenjaci i životinjice koje štite prašumu od zlog Heksusa. Još jedna priča o prijateljstvu, simpatijama i očuvanju prirode. Glavna heroina, vila Krista je opčinjena ljudima, za koje drugi stanovnici prašume veruju da su izumrla vrsta, a na koje je kasnije svi upozoravaju, sve dok se ne pojavi mladić Zek. Divna animacija i zabavna muzika Alana Silvestrija, ali ono po čemu verovatno deca najbolje pamte ovaj crtani u australijsko-američkoj produkciji je lik blesavog šišmiša Betija Kode kome je glas pozajmio niko drugi do legendardni Robin Vilijams, kao i njegova čuvena rep numera: Batty Rap gde u par navrata Beti Koda neodoljivo podseća, logično, na duha Džinija iz Aladina. U originalu, naziv crtaća glasi FernGully: The Last Rainforest, a 1998. godine, napravljen je i nastavak Ferngully 2: The Magical Rescue.

 

Mihael Šomen, Čarobno putovanje, 1992.

Nemački crtani pod nazivom Avanture Pika i Kolumba (nem. Die Abenteuer von Pico and Columbus; engl.The Magic Voyage) je jedan uvrnuti avanturistički prikaz Kolumbovih putovanja i njegove želje da ovog puta dokaže da Zemlja nije ravna, već kockasta! Kolumbov glavni pratilac na ovom putu je crv Piko koji ima svoju misiju: da spasi malu kraljicu vilu od zlog gospodara Svorma (roj) i njegove armije insekata. Čudnjikavo simpatičan, ali i pomalo neurotičan, crtani je kasnije dosta kritikovan prvenstveno zbog nedostataka u scenariju i konstantnom, često napornom, dijalogu. Nastao je takođe kao obeležavanje petstogodišnjice od Kolumbovog otkrića Amerike u nemačkoj produkciji, koja je kasnije u SAD i Kanadi imala svoju produkciju i prevode.

 

piše: Ana Samardžić

jul, 2019.

187 thoughts on “Kako se beše zove taj crtać?”

 1. Pozdrav, zanima me ovaj jedan crtic, nemogu ga se bas dobro sjetiti. Ali radi se o bratu i sestri koji odu u neku magicnu sumu kao u neku avanturu i ima kao neka gljiva koju love i nesijecam se dali je gljiva imala bradu ili ne. Prva scena u filmu je bila kako majka od to dvoje djece vjesa robu na susilo. Crtic je bio na cdu sa jos dva filma i bio je kao bonus film.

 2. Poštovani jako dugo tražim jedan crtani koji se prikazivao na hepiju, pre dosta godina. Radi se o devojčici koja pronalazi robota kojeg samo ona može da uključi i koji damo nju sluša i onda se oni bore protiv raznih drugih robota

 3. Bio je na minimaxu jedan crtani film u kom je jedna devojčica sa plavom kosom i očima,i po nju dolazi neki zec i odvodi je u neku knjigu i ta devojčica je trebala da spasi taj svet od veštica kojoj je pomagao gavran.

 4. Dali se neko seca crtanog filma koji nije animiran (crtan je) uglavnom mislim da se desava na selu razni predmeti su zivi i tu je jedna loptica za tenis koja voli jos jednu lopticu za tenis ja mislim koja je roze boje , i ta zelena muska loptica zavrsava u nekom buretu valjda .

  I dali se neko seca coveka i krave u tom crtacu covek juri kravu medjutim njega hvata neko pleme crnaca koje nosi kosti na glavi i na ustima i pokusavaju da ka skuvaju ali ga krava spasava i postaju priateljii valjda

 5. Trebaju mi nekoliko crtaca: prvi je sa nekim majmunima u dzungli, jedan majmun je kao vodja, crven i debeo je, nosi kapu kao sto nose ljudi kada idu u pustolovine, ali mislim da pocinje da se gubi ili tako nesto, pa ga mrzi jedan beli majmun koji gine mislim, uglavno tu dolaze neki ljudi pa se jedan ja mislim starac svadja sa tim crvenim majmunom jer je ta kapa njegova, bio je sinhronizovan na dvd.

  2 crtani: radnja se desava u dzungli gde ljudi padaju sa svojim avionom ali ih ugoste maje ili inke, napadaju ih kao neke gorile a vodja od tih gorila ima od aviona kao zlatni menjac i jedan krupni lik iz te grube ih brani od tih gorila ili sta vec jesu, uglavnom zena trazi svog muza a decak oca, muz je negde zarobljen zena prica preko nekog ogledala s njim koje maje imaju ali ga gube valjda, msm da je crtani bio na minimaxu.

  3 Nzn puno ali se secam da je jedan od negativaca bila zmija msm zelena koja valjda zeli da pojede heroje a zivi u lavirintu sa nekim jajima ja mislim.

 6. Već duže vrijeme pokušavam da se sjetim imena od jednog crtaća. Radi se o gusarima i jednoj kao princezi, koja biva oteta. Nakon toga oni idu na to jedno kao putovanje i tu se dese mnoge cudne stvari kao npr. sirene koje pjevaju magicne pjesme. Onda divovska zivotinja za po kojoj su oni hodali i mislili da je tlo i jos mnogo toga. Sjecam se jos da je na tom brodu bio jedan pas onako bijel i cupav i bas dosta je slinio. Nadam se da je ovo dovoljno.

 7. Pozdrav! Da li mi možete pomoći? Crtani je prastar, iz 90-ih, ako ne i pre, možda je čak i domaći, kratkometražni. Slon je izgubio svoju omiljenu detelinu ili cvet unutar koga se nalazi čitav svet pun malih bića, pa pretražuje čitavo polje istog tog cveća, ne bi li ga pronašao. Mislim da se u crtanom pominje i lik koga zovu doktor Tko. Hvala unapred!

 8. Poštovani,
  Dugo trazim jedan crtani nadam se da mi mozete pomoci. Rijec je o djecaku koji nema cipele kao druga djeca vec hoda bos i zbog toga ne moze u skolu. U jednom trenutku vrijeme u njegovom gradu staje da tece a on mora odnijeti nesto ali ne znam sta dobroj plavoj vili. On juri sumama i na putu ga ometaju zla lisica i neka druga zivotinja i pokusavaju ga odvesti zloj vjestici. Na kraju se pojavljuje zla vjestica prerusena u vilu ali taj djecak (mislim da se zvao ćiću) kapira da to nije vila vec vjestica. Tu pocinje njihova borba i pojavljuje se dobra plav vila i spasava ga. Grad se vrace u normalu a djecak dobija nove cipele i krece u skolu.

 9. Dobar dan da li se secate nekog crtaca o vanzemaljcima i detektiv neki koji ih lovi.pa je uradjen na foru area 51 dugo se prikazivao kod nas

 10. Već dugo ne mogu da pronađem jedan crtani ili animirani film, koji se, čini mi se, emitovao na Happy televiziji.
  Radi se o dečaku koji ima figuru vuka, zmije i orla koji pod magijom oživljavaju. Dečak je, koliko se sećam, imao deku koji je umro zbog loše magije zbog koje se i figure – životinje čak boje. U jednoj sceni dečak je radio kontrolni u školi i onda je olovka počela sama da piše rešenja, a dečak je čuo u glavi kako ga neko doziva i od straha je zaustavio i polomio olovku.
  Unapred hvala na odgovoru!

 11. Vec dugo pokusavam da se setim imaena crtaca koji se prikazivao na Minimaxu, radi se o coveku koji ima dva cudna ljubimca i oni zive ispod zemlje, valjda dolazi do neke katastrofe i oni jedini prezivljavaju

  1. Pozdrav, mislim da se zemlja zvala nešto kao Arkana, a ljubimci su izgledali kao mravojedi, pominje se neka katastrofa i oni su jedini preziveli

 12. Treba mi pomoc oko imena jednog crtanog filma..Radnja se desava tako sto devojcica seta pored macije trave sledi jednu macku.Pritom ona krene da prica i pretvori je u macku i povede je sa sobom u maciji grad.

 13. Pozdrav, Da li se neko možda seća crtaća ko je se prikazivao ako se nevaram na Stankom televiziji, gde se radi o tome da kada porodica zaspi sve stvari ožive i pokušavaju da naprimer nađu nešto što je izgubljeno ili da reše neki problem a kada treba da osvane sat ih uvek upozorava da treba da se vrate na svoja mesta, znam da je bio sinhronizovan.
  Unapred hvala

 14. Zdravo!
  Nikako ne mogu da se setim imena crtaća o vilama i vilenjacima koji izgledaju nešto poput onih iz “Mija i ja”, znam da imaju isti oblik krila samo sa vedrijim bojama, sve u svemu, bore se sa nekim debelim čovekom u zeleno ljubičastom odelu sa onim hipnotišućim crno belim krugom na stomaku, valjda je sa neke druge planete ne znam, sećam se specifičnog dela kada jedan vilenjak napravi uragan da bi se borio, imao je tamno plavu estetiku kako se sečam, postoji i glavna vila u beloj haljini sa dugom platinum kosom koja ih nadgleda…

  1. Draga Jovana,

   Da li su u pitanju „Vinks vile” (Winx Club) iz 2004. godine? Ovde je prva sezona na srpskom https://www.youtube.com/watch?v=ju1RWSZIZ2A&list=PL1so7seHngWtlOCX9-6G4aJUfUnGe3-61
   Drugi predlog su „Anđeoski prijatelji” iz 2009. godine (Angel’s Friends) https://www.youtube.com/watch?v=lxHOGHKt6_c za koje je neko već pitao, a takođe su ljudi predložili i „Nebeske plesače” (Sky dancers) https://www.youtube.com/watch?v=fomhruassYI (1996)

 15. Zdravo, imam jrdno pitanje u vezi jednog crtaća. Gleda sam sa dvd-a me tako davno (uglavnom gledala sam posle 2010., ali ne znam kada je izašao). Radi se o svetu nekih insekata, većinom crva(ili gusenica). Glavni liko vi su bili porodica gusenica (mama, tata i ja mislim njihov sin). Taj njihov sin je imao drugare, sa njima je išao u akva park, u skolu, mislim da im je nastavnik bio pauk, a doktor skakavac. Sećam se da je u jednoj epizodi njihiv deda umro, pa su ga sajranili na nekom drvetu i pustili ga u vodu. I oosle teeoizode je neka trka sa gliserima, i tu je onog malog deda (sada u obliku leptira) spasao i pomogao mu da pobedi. To je sve što znsm, nadam se da neko zna na šta mislim.

 16. Vec dugo vremena pokusavam naci dva crtana i nikako mi ne uspijeva.
  Prvi je smjesten negdje u srednjem vijeku, poprilicno sam sigurna da je francuski. Glavni lik je taj vitez koji je konstantno u tamno plavom oklopu sa crvenim percem na vrh sljema, znaci nikada ga ne skida. Znam da on i ostali likovi zive u zamku, ima carobnjak (na tavanu koliko se sjecam) i princeza koji vitez stalno spasava. Ostalo mi je mutno, mislim da je imao i pomocnika, samo znam da je on najjaci bukvalno kao Supermen.

  A drugi nemam pojma odakle je, jedna mama/baka odgaja deset giganata (mozda i robota) i svima su imena zapravo brojevi, npr. jedna je skroz roza i stalno nosi tutu suknjicu i kad skace sve se zivo trese, mislim da je ona bila broj 6.

  Bilo kakva pomoc bi bila dragocjena, narocito za prvi, ganjam ih godinama.

 17. Pozdrav, pokusavam da se setim jednog crtanog animiranog starog. Sve u svemu neki lik je upao u ogromni svemirski brod pun zena gde na kraju on vozi letelice sa njima pa se njegova letelica transformise sa tri glavne devojke (svaka zasebno ima svoju letelicu) u crtanom i bore protiv nekih zlih cudesa u svemiru.

 18. Dobar dan,
  Tražim jedan crtani. Ne sećam se kako se zove,a ni gde se prikazivao. Sećam se samo jednog dela. Radi se o dečaku kome je tata naučnik ili tako nesto. Njegov otac i on su bili u kućici na drvetu sa tatinom kolegama. Onda je njegov otac nestao,ili je samo otišao u prošlost. Tako nesto. Ili je dečak otišao u prošlost. Nije ni bitno taj dečak se sprijatelji sa nekim drugim dečakom koji valjda ima tamniji ten kože. A glavni lik ima,koliko se sećam,žutu kosu.
  Radi se o crtanoj seriji.
  Nije Animalina

  Hvala unapred!

 19. Pozdrav, mučim se već par godina da se setim imena jednog dugometražnog filma sa kanala D. Jedinih detalja kojih se sećam jesu da je na kanalu išla muzika i spot iz tog filma u kome se povremeno pojavljuje neki robotić, crnka peva tu melodiju iz filma i pozadina je roze, prikazuje se i neka zgrada, nažalost to su jedini detalji kojih se sećam, ne mogu da se tačno setim ali u refrenu pesme su reči tipa realy realy realy for it ili tako nešto. Hvala Vam unapred.

  1. Ne nažalost, sve mi je u nekoj magli, sećam se da je spot bio i deo filma, da se u tom delu radnja odvija u sobi gde se robotić šeta dok crnka peva.

 20. zdravo:) Nemogu da se setim ruskog crtanog filma koji sam gledala pred sigurno 30 godina.U cratnom filmu glavni lik je valjda voz koji mnogo voli leptire i cvece i uvek kasni jer izlazi sa pruge da bi mirisao cvece i jurio leptire. Taj crtanisu pustali zajedno sa Tri banane, Po doroge s oblakami sl.
  Hvala vam!

 21. Moze li pomoc. Sjetila sam se jednog crtaća kojeg sam gledala kao mala. Radi se o jednom dječaku/djevojčici koji zaspi u malenom čamcu i taj čamac ga odvede daleko u neki drugi svjet.

 22. Bukvalno bih sve dala da pronadjem ovaj crtani. Znam da je bio na SAT tv-u, ne secam se bas lepo. Znam da je u pitanju mali beli meda koji je imao ‘svemirski’ brod, na kraju crtanog filma jedan zenski meda umire ali je nekako beli meda ozivljava, cini mi se da se u crtanom pominje boginja Kali, znam da me je to malo plasilo😂 unapred hvala

 23. Pokusavam ovog crtaca da se sjetim 10-ak godina.Uglavnom,mislim da je bila spanska produkcija ali mislim da je bio na srpskom,kao neke male lutkice (one sto se kontrolisu kanapom) i sjecam se jedne epizode kada kao dodju na jedan piratski brod i dodje kapetan i kao se tu bore.Te lutkice su bile bas male a i sjecam se da je uvodna spica bila bas energicna i pjesma zarazna.Sjecam se takodje kao kada te lutkice setaju jasno se vidi trzanje ne znam kako da objasnim.Sve u svemu,hvala vam unaprijed na odgovoru i nadam se da cete znati ime.Pozdrav

  1. Dragi Strahinja,

   Da li su lutkice krpene ili drvene (kako su animirane)? U pitanju je onda crtana serija ako se sećaš epizode? Na osnovu ovoga ne možemo da nađemo, pa nam javi još neke detalje.

 24. Pozdravljeni,
  Pokusavam da nadjem jedan japanski crtani al ne zna kako se zove. Crtani se puštao ’90. Ono cega se sjecam jeste jedne djevojcice koja spasava selo od bogova vulkana.

  1. Takođe, čini mi se da je imala i bijelog konja i da je sa njim isla negdje i sa nekim razgovarala u oblacima. Zaista ne mogu da se sjetim, a tako bi ga htjela naci 😀

 25. Pozdrav,
  Ne mogu da se setim kako se zove crtani,
  Radi se o poplavi, gde su se sve zivotinje skupile u tu jednu kucu na brdascetu koju nije dosegla voda, dosta se razlicitih stvari desilo dok su bili u kuci, na kraju je kornjaca ispala glavni zlikovac sto je bilo neocekivano skroz.
  Nadam se da mi mozete pomoci da nadjem crtac, hvala unapred

 26. Nadam se da mi mozete pomoci. Naime,kao mala gledala sam jedan crtani cijeg imena sad ne mogu da se sjetim. U crtanom,djevojcica zivi sa tatom naucnikom i imaju puno zivotinja i njihov cilj je valjda da nadju nekog zlatnog majmuna sa zelenim ocima.

 27. Zdravo! Pokušavam da se setim crtaća koji sam gledala kao mala. Radi se o bratu i sestri koji vide cvrčka koji svira violinu a zatim odluče da putuju na belom medvedu do kraljica sunca i meseca. Zaustavljaju se i na mlečnom putu i jedu ga. Na kraju se uz pomoć neke rakete vraćaju nazad, bude se i vide cvrčka kako se rasteže i odleti.

 28. Ne secam se bas dobro crtanog filma. Znam da je u pocetku bilo nesto u vz poplave i prikazuje se covek koji pokusava da pomeri stoku na sigurno mesto. Onda vljd udara grom koji pogadja drvo i drvo pada na kucu pa dolazi kao neka sova nmp. JAKO CUDAN CRTAC.

 29. Već dugo pokušavam da se setim crtaća ali ne znam tačno o čemu se radi davno sam ga gledala. Sećam se sitnih detalja. Npr dečak i devojčica koji su otišli na neku planetu gde žive miševi a ti miševi su svaki dan jeli i krali sir sa rupicama tu je bilo još stvorena ali ne sećam se kojih.
  Hvala unapred.
  PS. Ako me budete pitali za još detalja ne znam stvarno to je jedino čega se sećam.
  PS. Dečak je imao plavu kosu

 30. Trazim crtani mislim da se prikazivao na OBN-u. Uglavnom brat i sestra su glavni likovi i izgubili su majku. Biju se protiv nekih robota a glavno oruzije tog decka je boomerang. Molim vas pomoc.

 31. Nesjecam se bas ocemu se radi ali znam da imaju neke zivotinje ili ljudi koji idu na avanture, u jednoj epizodi su bili u dzungli, u jednoj epizodi su bile ovce kojima su pomagali.

 32. Postovani,

  Da li se neko seca dugometraznog crtanog filma u kome se radi o devojcici koja nema roditelje, a koju cuva prijatelj njenih roditelja i zivi na njegovom rancu koji se zove Orlov…. Ima prijatelja psa i cuva ih i dekica koji je zaposljen na rancu.
  Ona napusta ranc penju se na planinu, napada ih puma i pas bude povredjen. Mozda postoji i neki konj tu kada je pas spasava ali ne pamtimo bas lepo.

  Ukoliko neko zna neka se javi sa odgovorom. Hvala puno

 33. Ne verujem da ce iko odgovoriti aki treba mi pomoc oko jednog crtaca secam se samo jednog dela : dva decaka u camcu ili slicno u svemiru tacnije mlecni put roze boje i jedan decak uzima solju u ubaci je u mlecni put i izvadi je i u njoj je mleko , nije onaj sa tri mace nego su bas dva decaka pomocccc

 34. Kako se tacno zove crtani, radi se u djungli i nekim klanovima, i imali su mravojeda za ljubimca(mislim). Mislio sam da se crtani zove inari, ali ne mogu da ga nadjem.

  1. Nije, radi se bas o dva klana koja se valjda bore ili su u nekom takmicenju, znam da su valjda imali neke sare na licu. I bila je neka ljubav decak iz jednog i devojcica iz drugog, a nije im bilo zabranjeno da se druze a kamoli da budu u vezi zbog nesporazuma klanova.

 35. Vec dugo pokušavam da se setim imene crtaca gde ima više delova u jedon epizodi je bio neki jogurt Jogi koji umire.A u crtacu valjda ima 2 osobe(zivotinje)gde jedna moli drugog da se igraju i on ne zeli ,a zatim se pretvori u neku zver i juri ga.

 36. Već dugo pokušavam da nadjem kako se zove jedan crtani koji je,ja mislim, bio na kanalu ultra tv. Radi se o animiranih crtanoj seriji.
  U crtanom se radi o ljudima obučenih u odelima plave,crvene,žute,zelene i crne boje. Ti ljudi voze nekakve vukove. Ti vukovi nisu životinje nego kao neka vozila mehanička. Oni su kao spasavali ljude sa drugih planeta. Mogli su da se spoje i naprave velikog “čoveka Transformersa”.
  Sećam se da je crni vuk uvek bio kao glava, valjda crveni i zeleni kao ruke i žuti i plavi kao noge.
  Nadam se da ste razumeli i hvala vam unapred!

  1. Zdravo! Već duže vreme pokušavam da nađem dvd crtani film, naslovna strana je devojčica plave kose koja je izgubljena u šumi i juri je sova, a iz crtanog se sećam delova gde ona slučajno pojede sve bombonjere iz kutije pa pravi nove kao zamenu, zatim kako svira klavir, nosi duge haljine (možda je princeza) i sećam se scene gde se neka ogrlica sa belim perlama pokida, zatim ona pere svoju kosu i staje na vrh stepenica gde razgovara sa svojom majkom, majka izlazi iz kuće i nakon toga devojčica ode u šumu preko puta njene velike kuće i tamo se izgubi. Nikako da ga nađem, a dvd mi se negde izgubio…

 37. ćao, da li se neko možda seća crtanog (sa minimaksa verujem) u kom su devojčica aša i njeni drugari (nazivali su se musketarima) preko kompjutera rešavali probleme ekološke prirode po svetu? mislim da se zvao aša i drugari ali ta pretraga ne vodi nigde..

 38. Zdravo, treba mi pomoć oko jednog crtaća koji sam gledala kao mala, a sad bih želela da ga pronađem i pustim svojoj deci. Radi se o zmaju i jednoj devojčici i ono čega se sećam jeste da ta devojčica bezi od kuće i nalazi je zmaj koji joj pokazuje tunele gde se oni kriju, provodi celo veče sa njim i on joj prica o životu zmajeva. Na kraju je vraća kući, ako se dobro sećam. Hvala unapred na pomoci 🙂

  1. Zdravo,

   Da li neko zna neki poludugometrazni crtani film prikazivan na tv Politika ako me secanje sluzi.
   Stil je nesto poput Guliverovih putovanja ali dosta mracnije i desava se negde na obali mora. Deluje mi kao britanske luke. Takodje podseca na Gospodara Prstenova animiranog
   Bio sam mali pa ne mogu da se setim vise detalja, verujem da je prica vrlo ozbiljna.

 39. Hej ne znam da li ce neko odg ali ajde da probam i ovde da ga potrazi ugl crtani je star glavni lik je jedan psic kog je poslao neki prorok sta god na Zemlju jednoj curi i onda ona se zblizava sa njim i saznaje da on ima isceljiteljsku moc i mislim da je imala neka plava svetlost oko njega nmp ne secam se bas gledala sam ga pre mnogo godina i onda ona pocinje da prati tog psica negde i poce i njena drugarica sa njom one zavrse na brodu i tu ih zaribe ali ih spasi neki deda i da im camac i pas ih odvede do tog proroka i posle odlazi vljd u neku piramidu i da spasi nekog decaka a njega cuva jedan lik koji spava sa otvorenim ocima a kada je budan ima zatvorene oci…. Molim vas ako neko zna kako se zove crtani neka mi odgovori trazim ga godinamaaaa

  1. Zdravo htijela sam pitati da li mozda znate ovaj crtani
   -koliko se sjecam bila je neka devojka ili princeza koja je bila zarobljena imala je jednu pticicu koja je prenosila poruke njenim prijateljima,sjecam se da je jedan od prijatelja bila panda i jos neke zivotinjice i sjecam se da je imala muzicku kutiju koja je proizvodila divnu pjesmu
   -punoo bi znacilo ako ga nadjete,trazim ga vec 5 godina haha

 40. Jel možete da mi pomognete,gledala sam neki crtani 80ih i 90ih, počinje tako što neki covek igra golf,ali sve nekako futuricno izgleda. Posle čega se sećam da neki momak putuje na neki planetu,tamo sretne devojku i neke medvedice (ili životinje?) Koji lete i pevaju. Znam da zvuči komično…. Hvala unapred

 41. Da li neko možda zna na engleskog kako se zove crtani Odred iz galaksije. Dugometražni je, radnja je u svemiru i bore se ljudi tj samo žene i neki paranoidi. Kod žene dve su frakcije Jedni crveni i plavi. Paranoidi otmu jednu usade u nju plod. Rodi se covek muskarac i one na tom brodu hice da ga spasu posto, sve tri strane zele to novo bice.

  1. Videh da se ovaj crtani pominje i u starijim komentarima ali nije jos uvek pronadjen! I ja ga trazim vec godinama. Evo jos par detalja kojih se secam kao pomoc: u prici je i morski konjic (ili mala narandzasta hobotnica nisam siguran) koja je zapravo decak. Njegov deda je ribar koji ga trazi. Takodje, tu je i rak koji kroz ceo crtani trazi kucicu pocevsi od skoljki pa sve do raznih flasa i konzervi. ‘Cudiviste’ koje je u moru, koliko se secam ne zove se Nesi, ali na zalost ne secam se kako se zove. Ono misli da je poslednje od svoje vrste i tek na kraju shvata da nije samo vec da postoji i Nesi – poslednja zenka njegove vrste (ako sam u pravu).

  2. Pozdrav svima,
   Pokusavam da nadjem crtani. Pna varijanta crtanog u kojem su figure od plastelina. Na pocetku djecak ulovi muvu i zaveze na konac i igra se. Naidje covjek sa drugim djetetom koje place jer zeli tu muvu. Djecak je trampi za nesto drugo i do kraja crtanog on stvar koju ima mijenja za bolju, jer se ispostavi da to sto ima treba nekom drugom. Na kraju znam da uspije da dodje do svilene bube i da od toga napravi posao.
   Nadam se da je nekad neko gledao, i da nisam sto promasila.
   Hvala

 42. Kako se zove crtani, radnjase desava u moru, jako je tuzan jegulja nesi na kraju umire od nafte, jako jako tuzan crtani. Hvala u napred

  1. Videh da se ovaj crtani pominje i u starijim komentarima ali nije jos uvek pronadjen! I ja ga trazim vec godinama. Evo jos par detalja kojih se secam kao pomoc: u prici je i morski konjic (ili mala narandzasta hobotnica nisam siguran) koja je zapravo decak. Njegov deda je ribar koji ga trazi. Takodje, tu je i rak koji kroz ceo crtani trazi kucicu pocevsi od skoljki pa sve do raznih flasa i konzervi. ‘Cudiviste’ koje je u moru, koliko se secam ne zove se Nesi, ali na zalost ne secam se kako se zove. Ono misli da je poslednje od svoje vrste i tek na kraju shvata da nije samo vec da postoji i Nesi – poslednja zenka njegove vrste (ako sam u pravu).

 43. Dali se mozda neko seca kako se zvala animirana tv serija sa bajkama. Svaka epizoda je bila razlicna bajka. Intro je bio nesto kao sa karakterima koji se pojavljuju u bajkama, ljudi, zivotinje i tako to, kao nesto marsiraju…

 44. Ja pokusavam da se setim crtaca sa dvd, princeza kao vitez se nalazi sa princom i bore se macevima posle se zaljube ima i neki zmaj koji posle postane dobar

 45. Zanima me kako se zove ovaj crtani. Bio je na minimaksu 2009-2010 godine. Devojcica sa zutom kosom i crnobelom haljinom zivi u hotelu i tu pravi nevolje.Ima batlera i ima nekog prijatelja sa tamnijim tenom.Mislim da se devojcica zove Eliza.

 46. Mene zanima da li neko zna za crtani u kom su neka deca, družina, i svi imaju po nekog robota koj kao može da se unapredi, veoma je slicno digimonima samo su roboti u pitanju ako bilo ko zna i ima neku ideju o kom se radi nek napise!?!?

 47. Da dodam da vise nisam sigurna da je to nesi vec je mozda i samo jegulja, a mislim da umire od naftnih mrlja u vodi

  1. Draga Ivana, postoji crtani „Freddie as F.R.O.7” poznat i kao „Freddie the Frog” (1992) gde je glavni lik žabac, ali tu su Nesi i jegulje i scene pod vodom, samo nije tužan crtani: https://www.youtube.com/watch?v=FaH1j_5Ke48

   Drugi je igrani film iz 1995. godine, u kom morsko čudovište Orki umire zbog zagađene vode: https://www.youtube.com/watch?v=Rg24GXMRE5I

   Takođe postoji i čuveni film „Čudovište iz Loh Nesa” (Loch Ness iz 1996): https://www.youtube.com/watch?v=L90001PVzec

   Možda su ti se u sećanju preklopile ove priče.

 48. Mozete li mi pomoci da nadjem crtani film? Radnja se odvija u moru i mislim da je glavni lik Nesi cudoviste, ali nisam sigurna, ali neko tako stvorenje i mislim da ona umire, i tu su oko nje su uvek neke jegulje koje su valjda njeni prijatelji. Film je jako tuzan i mislim da na kraju stvorenje umire. Ne znam iz koje je godine, ali sam ga gledala pre nekih 15 godina

  1. Da dodam da vise nisam sigurna da je to nesi vec je mozda i samo jegulja, a mislim da umire od naftnih mrlja u vodi

  2. Ja ga ne mogu naci vec duze vreme. Crtani je jako tuzan. Da ona umire na kraju od nafte tu si letece ribe koje napadaju brodove i tako umiru. Ona je zalju ljena u drugu jegulju ali mislim da on ostaje ziv.

 49. Ja pokušavam već neko vreme da nađem jedan crtani koji sam gledala najverovatnije na kanalu D kao mala ,ovako radi se o nekoliko devojaka koje su srednjoškolke i poseduju neke ćilibare koje su nosile kao pirsing u pupku i u suštuni to im je davalo neku magiju .To je sve čega se sećam ali znam da je animacija bila takva da podseća na Bratz crtani . Hvala unapredd

 50. Već dugo vremena pokušavam da pronađem jedan crtani film koji sam vrlo češto voleo da gledam kao dete.
  Crtani je dugometrazni i radi se o jednom robotu (čini mi se plavo bele boje) koji prevozi putnike. Na početku crtanog oni se sruše u neku zavejanu planinu. Ljudi odlaze po pomoć i upadaju u nevolju. Robot dolazi da ih spase.
  Sećam se da ih je spasao tako što je rukom udario u metalni zid i nastala je poplava a oni su naravno uspeli da pobegnu.
  Bio bih vam zahvalan ako biste uspeli da pronađete taj crtani.

  1. Hvala na trudu ali crtani je daleko stariji od navedenih. Crtani je iz ’80tih ili’ 90tih, doba transformersa i roboteka.
   Takođe sam hteo da vas upitam za jedan japanski crtani o 4 ili 5 devojaka koje upravljaju nekim svemirskim brodom a zaplet nastaje kad im upada uljez (čudovište) i stvara probleme. Crtani je takođe iz ’90tih… Hvala!

 51. Stari crtani film, otprilike 90e godine su u potanju. Likovi su antikvat/naučnik iu spolnog sveta, sećam se nekih kockica iz neke igre, i on dospeva u svet magije. Pomaže princezi sa belom kosom da pobede zlog čarobnjaka. Ona ima sposobnost da ga vidi i tako prati na tom putovanju. Na kraju ona prelazi u stvarni svet kod njega. Bili su i zmajevi koliko se sećam, i neka stvorenja koje je slao zli čarobnjak koja ispuštaju užasne zvukove.
  Ako nađete svaka čast.

 52. Volela bih da znam kako se zove crtani koji govori o plavoj devojcici koja se zove Moly i sa porodicom stalno ide u jedno malo mesto kod tetke gde su joj najbolje drugarice. I takodje njena prabaka se zvala Moly.

 53. Zdravo, da li znate mozda ime crtanog u kome su glavni junaci medvedi. Znam da su oni veliki, sudaraju se i jedan je dosadan i pospan. Gledala sam ga u periodu izmedju 2005-2009. Ne znam tacno koja je godina bila i na kom je kanalu bio. Hvala unapred

  1. Draga Bogznasve, ako nije „Izlet Medvedića” o kom smo pisali u tekstu a nisu ni „Mece Dobrići/Medvedići dobrog srca” a slični su im, imamo nekoliko predloga:

   Gummi Bears (1985-1991)
   https://www.youtube.com/watch?v=bhgLoBypReg

   Ewoks (1985-1986)
   https://www.youtube.com/watch?v=6di02MkjCNs

   Leteći mjedvedići (The Little Flying Bears) (1990-1991)
   https://www.youtube.com/watch?v=KWLj_xaO7-A

   Ako nije nijedan od ovih, pošaljite nam malo detaljniji opis.

 54. Da li znate mozda o kom se crtanom radi. Znam da se nalaze medvedi u njemu, jedan je dosadan i znam da se sudaraju i padnu. Medvedi su onako veliki. Vec duze vreme ga trazim i ne mogu da ga nadjem. Nisu Medvedici dobrog srca.Gledala sam ga u periodu izmedju 2005-2009.

 55. Ja bih voljela da znam kako se zove crtani u kojem neki ljudi imaju čarobne ogrlice i jednostavno se bore jedni protiv drugih i znam da se jedan lik zove Dante i ja mislim da je imao braon/crvenu kosu(mislim).Takodje znm da je na početku tu ogrlicu plave kose i mislim da je imao prijateljicu.Svi su se sdruzili i sad se bore sa onima koji su protiv njih(i oni imaju te ogrlice koje ja koliko se sjećam ili im daje neku moć.

 56. Ja bih voljela da znam kako se zove crtani u kojem neki ljudi imaju čarobne ogrlice i jednostavno se bore jedni protiv drugih i znam da se jedan lik zove Dante i ja mislim da je imao braon/crvenu kosu(mislim)

 57. Treba mi pomoć oko jednog crtanog filma.
  Počinje kao igrani film. Nebom leti kutija, upakovana i doleće u sobu čini mi se dačaka.
  U kutiji je čini mi se rampa i auto. Dečak seda u auto i ulazi u crtani svet i prolazi kroz razne crtane zemlje. To je otprilike sve čega se sećam. Godina čini mi se kraj 80-ih ili početak 90-ih ali nemojte me držati za reče, uglavnom davno beše.
  Hvala unapred

 58. Stariji crtani, radi se o nekim nebeskim čuvarima ili vilama uglavnom imaju krila, glavni zlikovac ima crno belo lice kao krugovi hipnoze i deblji je i njegove sluge su sive boje. odred dobrih likova se sastoji od nekoliko devojaka j momaka i imaju njihovog kralja ili boga nisam sigurna šta je

 59. Molim vas već dugo tražim ovaj crtani nikako ne mogu da se setim kako se zove
  Stariji je, crtano je nije animirano, nekoliko devojaka i momak koji imaju krila i oni su čuvari da li na nebu ili neke galaksije i imaju svog kralja jedna devojka imala je plavu kosu, više ne mogu da se setim ..

 60. Ima jedan crtani:Neki djecak srednjih goodina ima carobni stapic koji se povecava do neba i smanjuje do poda taj djecak se druzi sa majmunima.Taj crtani sam gledao mzd prije 5,6 godina

 61. Crtani u kojem neki klinci i jedan covek dante stvaraju cudovista pomocu kamena ili ogrlica i ima neka drevna prica ne znam tacno, gledao sam to 2010,11 tako tu negde

 62. Zdravo, da li znate kako se zove ovaj crtani?ne secam ga se skroz ali znam da se radilo o jednom detetu koje je bilo u sirotistu i odjednom dolazi neki ogorman covek i kupi ga i nosi ga kod sebe kuci, tu se pojavljuju i neka cudovista itd..

 63. zdravo,da li znate ime ovog crtaca,radi se o decaku i devojcici koji se nalaze u casopisu i prelaze iz stranicu u stranicu,kao u neki drugi svet(stranu),ne mogu niceg drugog da se setim,gledala sam ga na cd oko 2012/2013.

  1. Draga Tea,

   Ako su časopis, devojčica i dečak u pitanju, onda je možda reč o animiranoj seriji „Flatmania” (2004):
   https://www.youtube.com/watch?v=ViIWjVVK1FE

   A ako je generalno ulazak u neki drugi svet kroz knjigu u pitanju, imamo nekoliko predloga:

   – Superbook (1981) https://www.youtube.com/watch?v=3xaLM8gfs6Q&list=PLFaIC9vTn3nYg63KDDqHDvnKVFnA1QP7_ (dečak i devojčica, animirana TV serija, lista epizoda)
   – The Pagemaster (1994) https://www.youtube.com/watch?v=wEiJecKrFBw (polu-animirani film sa dečakom)
   – Time Warp Trio (2005) https://www.youtube.com/watch?v=vG2dNme2MOE&list=PLdm2oHjZ9duu3gbSBrvu4l3ZmfD73c7Nj (animirana TV serija, deca, lista epizoda)
   Takođe, „Najlepše bajke sveta” (First Production) su imale uvodnu špicu sa dečakom i devojčicom koji ulaze u knjigu i tako započinje svaka epizoda: https://www.youtube.com/watch?v=4m3dT2ipPOg

 64. Kratak crtani film o skitnici koji odbija da se okupa, ali ga ljudi na silu okupaju i osisaju. Po izgledu likova podseca na “Negde u zemlji snova” (Umocicu). Da li mozda moze da se nadje negde?

 65. Godinama trazim francuski crtani sa robotom koji rukom razbija zgrade. Molim vas da mi kazete koji je ako znate…

  1. Dragi No name,

   Da li je crtani bio baš na francuskom jeziku ili je u pitanju francuska produkcija/animacija, ako se sećate? Po ovom opisu koji ste naveli, imamo nekoliko predloga sa destruktivnim robotima, ali nijedan nije na francuskom, mada su neki nastali u francuskoj produkciji:

   – „Code Lyoko” (2003-2007)
   https://www.youtube.com/watch?v=ZHmM_MW04KA&list=PLh6ShMy3cRq_NBtghQgWMrnaEgDJ6KOGF (lista epizoda)

   – „The Bots Master” (1993/94)
   https://www.youtube.com/watch?v=2UWCOho7Alk

   – „Birth”/„Planet Busters”/„The World of the Talisman” (1984)
   (isti crtani poznat pod drugim imenima)
   https://www.youtube.com/watch?v=GT5GnqZ0zK8

  2. Kako se zove crtić , dečak kad treba da otkrije nešto malal loptica skače mu po glavi i on odjednom se sjeti rešenja

 66. Ja već godinama pokušavam da nađem jedan crtani film sa početka devedesetih. Radnja je bila u šumi ili tako nekom čarobnom svetu, znam da je bio sinhronizovan i da pri kraju filma neko napada taj grad. Jedino čega se jasno sećam je da starac koji je starešina tog magičnog grada govori: “Zatvorite sve ulaze i izlaze”. Stvarno se nadam da crtani i rečenica nisu plod moje mašte, jer ih tražim već 20 godina 🙂

 67. Da li iko zna kako se zove crtać, evo opisa : Radi se o planeti koja je mehanička, koja ide svemirom i jede druge planete, ali nekolicina civilizacija planeta nalazi skrivene motore unutar svoje planete i beže kroz svemir od ove što jede i pokušava da spase ostale planete. Na početku crtaća javljaju se kamen planeta koja ima kamene mesece s oružjem, ledena planeta vatrena i prirodna planeta.

  1. Draga Cartoon girl,

   Najpre da proverimo da nije u pitanju crtani „Hiljadu i jedna Amerika” koji ste videli u tekstu? Ukoliko su vam se likovi učinili poznatim, onda potražite epizode 6 i 7 koje su posvećene Majama. Ovde možete pronaći linkove, ali u španskoj verziji:
   Epizoda 6 (Maje I) https://www.youtube.com/watch?v=9WbIlcvsgXg
   Epizoda 7 (Maje II) https://www.youtube.com/watch?v=e5ALJw9Qne0

   Ukoliko pak nije ovaj, možda je reč o „The mysterious cities of gold”, crtanom iz 1982. godine, koji kao i prethodni crtani opisuje nekoliko pretkolumbovskih kultura Amerike, među njima i Maje, a ovde možete naći osam epizoda: https://www.youtube.com/watch?v=ykN9a3XV1a8

 68. Secam se crtanog ne znam da l je tacno bio na ultri ili minimaksu
  Secam nekog debelog celavog coveka sa narandzastim plastom i jahao je raze?
  Moze neko da mi pomognee da nadjem crtani

 69. Sećam se jednog crtanog filma koji dobrim delom nisam razumeo, ali je ostavio jak utisak na mene (imao sam 7-8 godina). Bio je mađarski, ali nisam siguran kako se zvao, možda Janos vitez?

 70. Ejj, da se ne secate mozda crtanog filma iz ranih 2000 o planetama/loptama iz nekog sela koje idu u avanturu trazeci kraj sveta, sa kockastim antagonistom koji ih prati. Na kraju dodju do eskima koji im objasne da je zemlja okrugla i da kraj ne postoji.
  Trazim ovaj crtani danima ali ne ide. Nadam se da ce ovo biti od pomoci

  1. Draga Đina,

   Takođe bismo Vas zamolili za nešto više detalja. Na koji Vas crtani najviše podseća po pitanju animacije? I da li je reč o jednom dugometražnom crtanom ili o više kraćih epizoda? Hvala.

 71. Ja bih voleo da se setim jednog crtaca u kom je bio jedan decak (srednjih godina) i nisam siguran da li je bila devojcica ali znam da je bilo kao neko vece profesora i svaki profesor je imao svoj element a taj decak je imao kao neko cudoviste koje je bilo sa njim (ne u vezi bilo mu je kao ljubimac)

  1. Dragi Ognjene,

   Da li možete da se setite još nekog detalja. Iz koje godine je otprilike crtani ili makar kada ste ga gledali? Takođe, da li je reč o dugometražnom crtanom ili o nekoj animiranoj TV seriji? I u kom stilu je animacija urađena, anime ili neka slična Diznijevim crtaćima…na šta vas najviše asocira? Hvala.

  1. Dobro vece, pre svega hvala vam na ovom artiklu i na trudu koji ulazete.
   Toliko dragocenih stvari i uspomena nas vezu za nasa detinjstva preko ovih ili onih crtaca, s’tim veliko hvala na svakom odgovoru i minutu vaseg vremena.
   Ja godinama pokusavam da se setim imena i da nadjem ovaj crtac.
   Decak i devojcica mislim da su brat i sestra svaka epizoda pocinje sa njima radeci svakodnevne stvari, I u jednom momentu oni nekako otputuju u sasvim neko drugo vreme i mesto svaka epizoda je nova avantura . Secam se jedne epizode da su propali kroz pesak i tako se nasli u Orientu. Takodje i neka arheoloska mesta se secam 2000 e su u pitanju kad sam ih ja gledala na TV. Puno hvala i veliki pozdrav

  2. Draga Majo,

   Hvala najlepše na ovim rečima. Drago nam je da ste prepoznali trud.

   Što se tiče tog crtaća, ima jedna animirana serija o bratu i sestri koji uđu u knjigu i proživljavaju biblijske avanture. Zove se Superbook (1981) https://www.youtube.com/watch?v=3xaLM8gfs6Q&list=PLFaIC9vTn3nYg63KDDqHDvnKVFnA1QP7_ (lista epizoda)
   a u periodu 2011–13 urađena je ponovo, pa je možda ovo to što tražite: https://www.youtube.com/watch?time_continue=243&v=fn-wEOpPsMo

 72. Već dugo pokušavam da se setim imena crtaća gde dečak ima čarobni prstic, kojim kada dodirne sve ozeleni, procveta. Gledala sam ga kao mala

  1. Ja od 7 godine tražim crtani sa devojčicom koja ima kratku narandžastu kosu i čudan izraz lica kao i njeni drugovi

Leave a Reply

Your email address will not be published.