Foto: FernGully: The Last Rainforest, IMDB

Crtaći su deo vizuelne kulture našeg odrastanja. I ne samo vizuelne. Animacija od najranijih dana detinjstva uz pomoć crteža, pokretnih slika, stilova, kolorita, muzike, glasova, utiče na naš ukus, estetiku, interesovanja. Deca sa ovog podneblja odrastala su između istoka i zapada uz animacije iz SAD-a, SSSR-a, Japana, ali i domaće sredine; uz Volt Dizni, Hana-Barbera, Vorner Broz (Warner Bros.), Foks (20th Century Fox) produkciju i uz različite TV kanale i termine emitovanja, ali verovatno većina vas prepoznaje replike iz crtaća koje smo davno gledali predveče, pred spavanje ili ujutru pred školu: „Hej, šefe, koji ti je vrag?”, „Umočiću!”, „Ludo, burazere, ludo.” U zavisnosti od toga kojoj generaciji pripadate, setićete se i glasova – majstora sinhronizacije: Nikole Simića, Đuze Stojiljkovića, Nade Blam, Miće Tatića, Ljubiše Bačića, Violete Peković ili Nebojše Burovića. Drage junake našeg detinjstva kao što su Vitez Koja, Popaj, Nindža kornjače, Cipelići, Iznogud, Snorkijevci, Talični Tom, Blinki Bil, Plava princeza, Bananamen, Kaktus car, Inspektor Gedžet, Šarki i Žorž ne možemo da zaboravimo, ali nekada davno voleli smo i bezbroj puta gledali crtaće koje i dan-danas znamo da opišemo, ali ne možemo da se setimo kako se zovu. Ako ste tražili baš ove crtaće, evo prilike da ih se danas sa nekim mališanima podsetite. 

Lev Atamanov, Purpurni cvet (Aленький цветочек), 1952.

Ako ste se 1991. godine najpre upoznali sa Diznijevom ekranizacijom čuvene bajke, koju su u 18. veku kao roman uobličili francuski pisci, a koja je postojala u različitim evropskim predanjima mnogo pre toga, onda se verovatno ovog animiranog filma sećate iz detinjstva kao „ruski Lepotica i zver”. Rusku adaptaciju ove tradicionalne bajke pod nazivom Purpurni cvet napisao je Sergej Aksakov sredinom 19. veka, a ona je postala animirani film u režiji Leva Atamanova 1952. godine, nešto manje od pola veka pre Diznijeve verzije. Animirana ruska bajka i pored živopisnog i folklornog kolorita, iz perspektive dece koja su odrastala uz Diznija, mogla je da deluje malo mračnije ili jednostavno „realnije”, ali neosporni su kvalitet, raskoš i elegancija animacije u ovom filmu. Još jedno remek delo ove produkcije, predstavlja i crtani Zlatna antilopa iz 1954. godine.

 

Hana-Barbera, Džetsonovi, 1962–1987.

Pandan, odnosno futuristička verzija praistorijske porodice Flintstouns (Kremenko) bili su Džetsonovi. Obe porodice su na komičan način predstavile doba u kome žive, ali se zbog vremena u kom su ovi crtaći prvobitno nastali, neminovno oseća uticaj šezdesetih godina 20. veka, ako ni zbog čega drugog, onda zbog ovog tipa sitkoma, muzike i kolorita. Mama, tata, pas i kravata: odnosno roditelji sa dvoje dece, psom i kućnom pomoćnicom žive i rade u svetu robota, letećih brodova, holograma i vanzemaljaca smeštenih u, tada tako viđen, 21. vek. Originalno su crtani režirali Vilijam Hana i Džozef Barbera koji su ubrzo postali kultni tim sa svojom Hana-Barbera produkcijom poznatom po pomenutim Flintstounsima, Skubiju Duu, Medvedu Jogiju i Štrumpfovima. Serijal se nastavio tokom narednih dvadeset i nešto godina.

 

Grupa autora, Sport Bili, 1979/80–1981.

Ako su i vaše sestre i braća bili fascinirani Sport Bili torbom, onda verovatno znate o čemu je reč. Krajem sedamdesetih godina 20. veka jedan dečak je iz evropskog stripa, dospeo i na ekran, najpre širom Evrope, a potom i u SAD. Sport Bili je junak koji neguje sportski i takmičarski duh, fer igru i živi na planeti Olimpus sa druge strane Sunca i dolazi na Zemlju da bi promovisao sportske vrednosti koje narušava zla kraljica Vanda, u čemu mu pomažu devojčica Lili i pas Vili. Zajedno do različitih krajeva Zemlje putuju svemirskim brodom, a Bili poseduje čarobnu torbu „svaštaru” u koju može da spakuje najrazličitije predmete koje prethodno smanji (mnogima bi i danas dobro došla ova torba za trening, a posebno za putovanje). Ovaj popularni junak postao je i zvanična maskota mnogih sportskih takmičenja, prvenstveno u fudbalu, kako je i sam bio ljubitelj „najvažnije sporedne stvari na svetu”.

 

Kevin Gilis, Rakuni, 1980–1992.

Kod nas možda poznatiji kao Rakuni na ledu, zbog jednog od specijala koji se najčešće reprizirao. Pet sezona ove kanadske animirane serije premijerno su se emitovale i tokom devedesetih, dok su četiri specijala nastala u periodu između 1980–1984. godine. Reč je o ekipi rakuna koja je u konstantnoj borbi da očuva večno zelenu šumu u kojoj žive (Evergreen Forest) od zloćkastih aktera, ljubitelja industrije. Glavni lik je rakun Bert, koji živi kao cimer sa bračnim parom, rakunima Melisom i Ralfom, ali tu su i njihovi drugi prijatelji, prvenstveno dva engleska ovčara i jedan neobičan antropomorfni par. Glavni motivi serijala su prijateljstvo, timski duh, avanture, ali i očuvanje životne sredine, dok je specijal Rakuni na ledu bio u znaku klizanja i hokeja, izuzetno popularnih u Kanadi.

 

Jokota Kazujoši, Otkrića bez granica, 1983-1985.

Animirana serija koja je verovatno najviše uticala na nekoliko generacija inženjera elektrotehnike, programera, fizičara, hemičara, ali i svih ostalih ljubitelja nauke, tehnike i donekle naučne fantastike. Prvenstveno edukativnog karaktera, ova japanska anime serija iz osamdesetih godina 20. veka, kao glavnog aktera imala je jedno neobično maleno žensko biće, pod originalnim imenom Mimu (u našem prevodu koji smo preuzeli iz engleskog jezika – Džini) koja je iskakala iz računara i vodila dečaka Aleksa i devojčicu Kim, brata i sestru, kroz priče o svetski poznatim naučnicima i pronalazačima poput Ajnštajna, Galileja, Njutna, Darvina, Pastera, Fleminga i mnogih drugih. Originalni naziv serijala na japanskom jeziku bio je Miimu Iro Iro Yume no Tabi u prevodu Mimu, putnica mnogih snova, a naša nekadašnja deca pamte ga pod imenom Otkrića bez granica.

 

Don Blut, Američki repić, 1986.

Priča o američkom snu, nadi, slobodi i jednakosti ispričana kroz život jedne rusko-jevrejske porodice, tačnije porodice miševa koja usled istorijskih okolonosti napušta Carsku Rusiju i odlazi u Ameriku gde nema mačaka, a na tom putu nailazi na izazov. Prvo što gledaocima zapada za oko je to da je reč o animaciji izuzetno bliskoj Diznijevoj, ali da je ovo uvek bio nekako zaboravljen Dizni-Ne-Dizni crtani. Radi se o izuzetno talentovanom čoveku, Donu Blutu, koji je svoju karijeru započeo kao animator u Volt Dizni produkciji, ali se potom osamostalio i osnovao svoju kuću u kojoj je, između ostalog, stvorio remek dela: Zemlja pre vremena (Malo stopalo), Svi psi idu u Raj, Palčica, Anastasija za koje ljudi, uglavnom, ni danas ne znaju da nisu Diznijevi crtaći. Američki repić je bila njegova prva saradnja sa Stivenom Spilbergom koja se nastavila i kasnije, a posebno došla do izražaja u Zemlji pre vremena, dirljivoj priči o dinosaurusima. Dok je njegova animacija praktično ista, sa poznatim krupnim diznijevskim očima, blagim crtama likova, Blutov kolorit je nešto svedeniji, boje su zemljane i u skladu sa „realnije” ispričanom pričom, koja je ponekad bivala i pomalo strašna, toliko da se i dan-danas među komentarima na internetu može naći šala na umetnikov račun da je traumirao decu: No One: ____ / Literally No One: ____/ Don Bluth: Let me traumatize an entire generation of kids.

 

Bil Spirs, Izlet medvedića, 1989.

Sve je počelo sa poezijom američkog pesnika Džona Valtera Bratona: pesmom The Teddy Bears’ Picnic iz 1907. godine, da bi kasnije ove stihove u pesmu za izvođenje uz muziku adaptirao irski tekstopisac Džimi Kenedi 1932. godine, koji je živeo jedno vreme u Engleskoj, u kojoj su Tedi medvedići (plišane igračke) imale tradicionalno značajnu ulogu u odrastanju britanske dece. Pesmu su potom izvodili mnogi muzičari, ali je ona dobila i nekoliko animiranih adaptacija. Jedna od njih je ova verzija iz 1989. godine u kojoj su medvedići Bendžamin i Voli, kao i devojčica Amanda, glavni likovi. Jednom godišnje, u noći kada zvezde zasijaju posebnim sjajem, plišani medvedići, verni slušaoci i čuvari dece, ožive, odlaze na piknik i vrate se u krevet pre nego što deca i primete da su nestali. Ova verzija imala je nastavke 1992, 1998, a kasnije, u periodu između 2003. i 2015. godine i TV seriju pod nazivom Tajni svet mede Bendžamina.

 

Klaudio Bjern Bojd, Hiljadu i jedna Amerika, 1989/1991–1992.

Ne znam da li se možda i vama, kada ste bili mali, desilo da, usled neke epizode ove serije, saznate za novi pojam komplikovanog izgovora, pa u žurbi da nađete papir koji nikako da se pojavi, vi lepo, da ga ne biste zaboravili, prvim pronađenim flomasterom napišete pojam na belom kuhinjskom elementu? Hiljadu jedna Amerika bila je španska animirana serija o pretkolumbovskoj Americi, nastala da obeleži pet vekova od Kolumbovog puta na novi kontinent. U avanture sa američkim urođenicima upuštaju se desetogodišnji dečak Kris koji je na tavanu pronašao staru dedinu knjigu sa njegovih putešestvija, tako što kroz nju uz pomoć mašte ili kroz san, dečak sa svojim psom Lonom, odluta u različite krajeve obe Amerike. U tim njihovim avanturama deca su upoznavala istoriju, geografiju i kulturu Inka, Olmeka, Moča, Maja, Asteka, karipskih naroda, severnoameričkih Indijanaca i drugih. Za male istoričare, geografe, istraživače, avanturiste i svetske putnike, ovo je bila prava poslastica.

 

Bil Krojer, Poslednja prašuma, 1992.

Fantastična mala stvorenja, vile, vilenjaci i životinjice koje štite prašumu od zlog Heksusa. Još jedna priča o prijateljstvu, simpatijama i očuvanju prirode. Glavna heroina, vila Krista je opčinjena ljudima, za koje drugi stanovnici prašume veruju da su izumrla vrsta, a na koje je kasnije svi upozoravaju, sve dok se ne pojavi mladić Zek. Divna animacija i zabavna muzika Alana Silvestrija, ali ono po čemu verovatno deca najbolje pamte ovaj crtani u australijsko-američkoj produkciji je lik blesavog šišmiša Betija Kode kome je glas pozajmio niko drugi do legendardni Robin Vilijams, kao i njegova čuvena rep numera: Batty Rap gde u par navrata Beti Koda neodoljivo podseća, logično, na duha Džinija iz Aladina. U originalu, naziv crtaća glasi FernGully: The Last Rainforest, a 1998. godine, napravljen je i nastavak Ferngully 2: The Magical Rescue.

 

Mihael Šomen, Čarobno putovanje, 1992.

Nemački crtani pod nazivom Avanture Pika i Kolumba (nem. Die Abenteuer von Pico and Columbus; engl.The Magic Voyage) je jedan uvrnuti avanturistički prikaz Kolumbovih putovanja i njegove želje da ovog puta dokaže da Zemlja nije ravna, već kockasta! Kolumbov glavni pratilac na ovom putu je crv Piko koji ima svoju misiju: da spasi malu kraljicu vilu od zlog gospodara Svorma (roj) i njegove armije insekata. Čudnjikavo simpatičan, ali i pomalo neurotičan, crtani je kasnije dosta kritikovan prvenstveno zbog nedostataka u scenariju i konstantnom, često napornom, dijalogu. Nastao je takođe kao obeležavanje petstogodišnjice od Kolumbovog otkrića Amerike u nemačkoj produkciji, koja je kasnije u SAD i Kanadi imala svoju produkciju i prevode.

 

piše: Ana Samardžić

jul, 2019.

Edit:

Dragi čitaoci,

Vremenom su vaši komentari na ovaj tekst doprineli tome da se ovde formira jedan mali forum za pretragu crtaća. Kako bi vaša pretraga bila olakšana i pregledna, delimo neka pravila koja bi trebalo da sledite pre nego što postavite pitanje o nekom crtanom filmu koji ne možete da pronađete:

1. Iako su komentari brojni, najpre proverite da li je neko među njima već tražio isti crtani kao i vi, kako bismo izbegli nepotrebna ponavljanja i zabune.

2. Pogledajte da li se crtani nalazi u samom tekstu ili u njegovom nastavku.

3. Ključne reči koje biste opisali kao likove ili radnju crtaća, probajte prvo da prevedete na engleski jezik (uz pomoć gugl translejta) i ako ne budete pronašli rezultate, opišite ga ovde.

4. Kada opisujete crtani, napišite najpre da li je reč o crtanom filmu (dugometražnom ili kratkometražnom) ili o animiranoj seriji, kao i na kom jeziku ste ga vi slušali i opišite stil animacije (na primer Dizni, anime…).

5. Ukoliko ne znate otprilike vreme nastanka crtaća, probajte da se setite vremena kad ste ga gledali i na kom kanalu (mada to može da pomogne uglavnom samo pripadnicima iste generacije ili ukoliko je crtani specifičan baš za taj TV kanal).

6. Probajte da što jezgrovitije i konkretnije opišete radnju, a likove sa što više detalja (imena, ljudi ili životinje, karakteristična odeća/kostimi, neke pojedinosti, boja kose ili očiju…).

7. Pitanja postavljajte u nove komentare, a ostalim čitaocima (ukoliko znate koje crtaće traže) odgovarajte ispod komentara sa njihovim pitanjima. Takođe, odgovorite da li je reč o crtaću koji vam je neko predložio ili ne, da bismo sistemom eliminacije došli do tačnih odgovora.

Blagovrmeno odgovaramo na sve vaše komentare i želimo vam sreću u pretrazi.

517 thoughts on “Kako se beše zove taj crtać?”

 1. Zanima me crtani gde devojka ima samo oca, nalazi psa koga joj kradu i ona krece u potragu za njim, kao u neki drugi svet, na kraju se ispostavilo da je taj pas zapravo princ.. tog psa cuva covek koji spava otvorenih ociju, pas je zarobljen u nekoj staklenoj kutiji, dugometrazni crtani je u pitanju

 2. Pozdrav!
  Prijateljica i ja se pokušavamo sjetiti crtanog filma kojeg smo gledali u osnovnoj skoli, dakle ranih 2000ih godina (moguce da je i stariji)
  Jedino cega se sjecamo jest dijela pjesme : “GDJE SI SAD GDJE SKRIVAS SE, MISLIS LI SAD NA MENE”.
  Znamo da je bila neka djevojcica i da je izgubila neku zivotinjicu, mislimo zeca..
  Molimo vas za pomoc!!
  Hvalaa 🙂🙂

 3. Dali neko zna kako se zove crtani gde devojčica i dečak otrce do planine a tamo ih čeka bizon i još neke životinje kao pripovedači priče, gledao sam na dvd ali se nemogu setiti imena ali crtani ima više epizoda čini mi se ???

 4. Caoo, vec godinama pokusavam naci ovaj crtani, ne sjecam se puno toga ali pokusat cu objasniti. Crtic pocinje scenom na nekog trgu gdje se pustaju baloni u zrak. Glavni likovi su djecak s globusom i bijela dobra vila koja mu stapicem popravlja globus(nisam sigurna za ovo, nesto radi u vezi globusa). Zatim vila trci uz stepenice i pretvara se u zlu vjesticu(meni najstrasnija scena kao djetetu). Mislim da se crtani zove kao i taj djecak cak bih rekla da je neko talijansko ime. Ako se netko sjecaa plsssss pomoziteeee <3

 5. Sestra i ja se pokušavamo setiti jednog dugometražnog crtanog filma, godina tipa 2007,8,9 ne znam bile smo manje, radi se o plavoj devojci koja preko interneta udje u neki drugi svet pa ide na brod pa u neku palatu i lavirint a sve vreme je neko doziva zapravo je to pas koji je u stvari princ i ona ga treba spasiti, pas je onako kao stene zlatnog retrivera. Molim vas ako znate pisite 🙂

 6. Caos, pokušavam da nađem crtani koji sam gledala kao mala. Radi se o Egiptu, dečak lutalica čini mi se(ribar) i devojčica egipatska princeza idu u avanture i stalno odnose pobede u nekim borbama zlih i dobrih bigova Egipta.

 7. Trazim crtani kojim sa gledao kao mali,radi se o jednom decaku i devojcici,i otimaju ih neki vazdusni pirati sa cepelinima i posle ih vode na neko izgubljeno mesto,kao neko veliko ostrvo u vazduhu tu traze zlato,i nalecu na neke velike kamene dzinove,uz sve to bore sa sa drugom ekipom zlih ljudi koji su dolsi na isto mesto u potrazi za zlatom.Ne secam se cele radnje ali ako neko zna o kom je crtacu rec bio bih mnogo zahvalan ako ostavi odgovor! Hvala unapred!

 8. Vec neko vreme trazim crtani o devojcici, cini mi se da je imala crnu kosu, ali ni to nisam sigurna, koja luta sumom, secam se da u sred sume bila neka ogromna kuca, e sad tu je zivela jedna zena, da li je bila baka ili sluskinja ne secam se, cini mi se da je valjda ta devojcica trebala da nasledi tu kucu ili je slucajno naletela na tu kucu lutajuci sumom, odgledala sam ga pre nekih 20 godina poslednji put pa ne mogu tacno da se setim radnje. Znam da ima devojcica, i ogromna kuca u sred sume

 9. Radi se o crtacu, koji se prikazivao, nakon 2010. godine otprilike. Moje neko misljenje.
  Radilo se o tome da misevi izvestavaju o zivotinjama. Jedan od njih je u kancelariji, a troje su na terenu sa zivotinjama. Taj u kancelariji je sive boje valjda. Od ovih sto su na terenu, dva su musko a jedno je zensko. Zensko ima crveno kovrdzavu kosu, jedan od muskih cini mi se ima naocare, a drugi je krupniji. Toliko se secam.

 10. Ima crtani koji sam gledao negde ranih 2000ih, radi se o 2 grupe majmuna prilicno sam siguran da imaju teme Romea i Julije.

 11. Imao je jedan crtac na Minimaksu pre Jankarija o indijancima, secam se da uvodi malo u njihove obicaje i ima tri glavna lika, dva decaka i jednu devojcicu.

  Takodje bi mi trebala pomoc oko nalazenja jednog animea. Mislim da je meka zanr. Gledala sam samo prvih par epizoda. Naime radnja pocinje u nekom vozu gde se pojavljuje glavni lik, godina mislim da je neka u buducnosti. Mesto gde zivi ima zabranu kretanja od nekog doba dana, onda roboti patloriraju, pa se glavni lik buni…. I mislim da postoji i neki zenski lik al za to nisam sigurna.

  No glavni lik ima crnu kosu koja je ko vecina anime likova po obliku, siske preko cela….

  Znam zvuci ko velik broj Meka …

 12. Radi se o dugmetražnom crtanom filmu. Ne sećam se kakav je bio stil animacije (znam da nije bio anime). Gledao sam ga pre oko 3 – 4 godine. Radilo se o čoveku koji živi na selu sa valjda svojim psom, gavranom i čini mi se još nekom životinjom. Tokom filma je bila neka trka, sećam se dela gde je snimatelj te trke zaspao, i neko iz radio stanice ga je probudio da mu kaže da može da spava. Takođe, čini mi se pri kraju filma, je neka sekretarica koja se zove Sabira. Molim vas pomozite, jako dugo tražim ovaj crtani.

 13. Zdravo! Ne secam se naziva dva dugometrazna crtaca od pre 10 godina, mozda su i straiji.
  1. Radnja se vrti oko istorijskog rata u kom suparnicke strane imaju odela razlicite boje. Jedni otimaju devojku duge plave haljine i upecatljiva scena koje se secam je da ona skida cipelu i gazi na kamen kako bi za njom ostajali tragovi krvi da bi je pronasli. Takodje, prelaze reku tako sto prebace kanap na drugu obalu. (Ako nisam pomesala sa drugim filmom)
  2. Decak i devojcica, sirocad, traze roditelje koliko se secam. Radnja je u srednjem veku. Ako se radi o istom crtanom, dolaze ispred utvrdjene tvrdjave i gadjaju je pomocu katapulta.

  1. Radi se o dugmetražnom crtanom filmu. Ne sećam se kakav je bio stil animacije (znam da nije bio anime). Gledao sam ga pre oko 3 – 4 godine. Radilo se o čoveku koji živi na selu sa valjda svojim psom, gavranom i čini mi se još nekom životinjom. Tokom filma je bila neka trka, sećam se dela gde je snimatelj te trke zaspao, i neko iz radio stanice ga je probudio da mu kaže da može da spava. Takođe, čini mi se pri kraju filma, je neka sekretarica koja se zove Sabira. Molim vas pomozite, jako dugo tražim ovaj crtani.

  2. U pitanju je animirana serija koja se prikazivala najkasnije početkom 2000ih.

   Jedino čega se sećam jeste upečatljivi deo uvodne špice: morž koji leži na steni i (valjda) peva dubokim glasom.

   Pored morža, sećam se i žene u belom mantilu sa crvenom/narandžastom kosom, koja je nekakav naučnik. Ali za nju nisam 100% siguran da je deo tog crtaća, dok za morža jesam.

  3. Za prvo nisam sigurna ali mislim da je ovo drugo aleks i aleksić ako su u pitanju blizanci i postoji i neki duh ja mislim.

 14. Nikako ne mogu da se setim crtanog o vikinzima.Naime radnja prati decaka koji je sin od nekog vikinga i on tako ide svuda sa njima i plovi i jednom kad su pravili nekakvo slavlje u nekoj kolibi kroz odzak je upala neka patka koju su oni hteli da pojedu ali je ona postala decakov prijatelj i bila je povredjena.Ne mogu da se setim jos mnogo toga ali mislim da se pojavljivao veliki vuk na mesecini i da je majka od decaka plela njega na nekoj vuni mislim da je bio Fenrir.Jos se secam da ga je taj otac ucio da lovi i da su se peli preko nekog leda.Ako neko zna molio bih vas da mi odgovorite, hvala.

 15. Zdravo! Duže vreme tražim jedan stari anime koji se , po mom sećanju, prikazivao na ultri. Jedan mlad momak koji je vozio motor i ima psa, traži ubicu svoga oca i mislim da je imao crvene pantalone. Ne mogu još nečega da se setim, nadam se da će ovo pomoći! Hvala unapred !

 16. Molim da mi neko pomogne ako zna o kom se crtacu radi.Naime prikazivan je krajem 90tih i sam pocetak 2000tih mislim prvo na BK TV a posle na Novosadskom kanalu KANAL 9.Naime radi se o jednom decaku koji se zove ako se ne veram Dilan i on je imao sa sobom jednog psa a saradjivao je sa jednim starijim covekom koji se zvao gospodin Vitaker i u jednom epizodi se taj decak takmicio sa svojom drugaricom koja je imala macku tako sto mu je gospodin Vitaker napravio jedan automobil ali je Vitakerov pomocnik slucajno taj auto namazao kerozinom a to Dilan nije znao i za vreme trke Dilan je doziveo nesrecu i posle mu je ta drugarica u bolnicu donela pehar cak i ako je ona pobedila ona smatra da to njemu pripada a dok je Dilan vozio trku,gospodin Vitaker sa svojim pomocnik zure da pronadju Dilana odnosno sprece dok ne bude kasno ali nesreca se vec dogodina,znaci rec je o crtacu iz vise epizoda ako se dobro secam.

  1. Mozda transformersi, ali ne ovi novi, ne mogu nikako da ga nadjem.
   Zavrsava sa brojem 5.
   A upecatljiva mi je bila neka hobotnica koja zivi u nekoj kao rupi i uhvat doktora koji ju je stvorio.

 17. Zdravo,
  Kao deca gledali smo jedan crtani, to je bilo prije otprilike 13-15 godina, u kome se pojavljuju dva lika-slon i senka jedne devojčice na stepenicama. Mislim da crtani počinje tako što plavi slon koji živi u kući otvara prozor i maše mesecu. Nisam sigurna šta se dešava u tom crtaću, ali čini mi se da se toj devojčici, odnosno njenoj senki, svaki put priča nova priča. Crtani završava tako što slon mesecu otpeva pesmu, zatvara prozor i ulazi u kuću. Nadam se da je još neko to gledao, meni je bio mnogo drag.

  1. Hej ne znam da li ce neko odg ali ajde da probam i ovde da ga potrazi ugl crtani je star (gledala sam ga tipa 2013 na cd-u) glavni lik je jedan psic kog je poslao neki prorok sta god na Zemlju jednoj curi koju su roditelji poslali na skolovanje koliko se secam znam da je njena soba u hotelu bila crvena i imala je sliku sebe i njinih roditelja kako su se slikali sa kamilom na nekom putovanju i onda ona se zblizava sa njim i saznaje da on ima isceljiteljsku moc i mislim da je imala neka plava svetlost oko njega nmp ne secam se bas gledala sam ga pre mnogo godina i onda ona pocinje da prati tog psica negde i pocdje i njena drugarica sa njom one zavrse na brodu i tu ih zarobe ali ih spasi neki deda i da im camac i tada ih napadne neka morska zver. I pas ih odvede do tog proroka i on kaze toj curi s plavom kosom koju je psic i doveo da mora da spasi nekog decaka tj neki vid boga tj da je to njena misija i posle odlazi vljd u neku piramidu i da spasi tog decaka koji je zarobljen u staklenom kavezu i njega cuva jedan lik koji spava sa otvorenim ocima a kada je budan ima zatvorene oci…. Molim vas ako neko zna kako se zove crtani neka mi odgovori trazim ga godinamaaaa

  2. Našla sam, nije slon već medo i zove se Meda u velikoj plavoj kući (Bear in the Big Blue House).

 18. Zanima me crtani o vilama znaci svaka vila je jedna dugina boja a neprijatelji pokusavaju da ih zalede i jedna devojcica koja zna za njih je pogledala da nanebu faledugine boje i koje boje fale te vilesuu opasnosti valjda te epizode se secam uvodna spica je neki veliki dzin koji hoda i vila leti pored ja mislim na happy tv je bio

 19. Zanima me crtani o vilama ynavi svaka vila je jedna dugina boja a neprijatelji pokusavaju da ih zalede i jedna devojcica koja zna za njih je pogledala da nanebu faledugine boje i koje boje fale te vilesuu opasnosti valjda te epizode se secam uvodna spica je neki veliki dzin koji hoda i vila leti pored ja mislim na happy tv je bio

 20. Zdravo zanima me da li se iko seća ovoga. Kad sam bila mala dobila sam dvd od maminih prijatelja, ne sećam se svega lepo jer je bilo jako tužno i mama je bacila taj crtani jer smo sestre i ja stalno plakale dok smo gledale. Uglavnom u crtaću se radi o psima koji su u azilu, u jednom trenutku na tim psima se rade neki eksperimenti i nekoliko pasa uspe da pobegne jer je koliko se sećam jedan od čuvara zaboravio da zatvori kaveze kada ih je hranio. Znam da su ti psi prelazili jako opasne puteve da bi pobegli. Cela radnja crtaća se radi o psima. Ja stvarno želim da odgledam ponovo taj crtani film ali pomoglo bi mi ako iko zna kako se zove. Hvala svima unapred.

 21. Da li se neko seća naziva crtaća o devojčici sa plavom frćkavom kosom koja je živela u hotelu čini mi se sa dadiljom. Njena majka je bila poznata njen otac bogat. Skoro nikada nisu bili tu. Odrasla je u hotelu. Molim pomoć!

 22. Zdravo, duze vreme pokusavam da nadjem ovaj crtac. Gledala sam ga oko 2010-e (moze biti i malo pre ili posle). Naime, likovi su misevi koji zive u nekom velikom gradu. Radnja krece tako sto mis po mis u razlicitim delovima grada nestaje. Na mestu nestanka se pojavljuje crna rupa u podu i neki cudni natpis ili simbol. Glavni lik je mali mis koji te nestanke istrazuje sa starijom sestrom koja radi u novinarskoj agenciji. Na kraju uspeju da pronadju nestale miseve zarobljene u kanalizaciji, neko ih je kidnapovao ne mogu tacno da se setim ko ali bih rekla neka druga vrsta zivotinja. Ako se neko seca puno bi mi znacilo, hvala puno unapred!

 23. Ćaos, ne mogu da se setim crtaća u kom devojčica za svoj rodjendan dobije lutku, koja joj se ne svidja, zatim ju je stavila na prozor i lutka se istopila… Sećam se i delova kada ona slavi rodjendan i došli su joj drugari, pa se oblače u maminu garderobu i uzimaju njen nakit

  1. Da li se neko seća naziva crtaća o devojčici sa plavom frćkavom kosom koja je živela u hotelu čini mi se sa dadiljom. Njena majka je bila poznata njen otac bogat. Skoro nikada nisu bili tu. Odrasla je u hotelu. Molim pomoć!

 24. Pozdrav, zanima me ime crtanog gde plavi vanzemaljac sa ogromnom glavom pokusava sa superherojem da spasi zemlju od drugo vanzemaljca. Crtani je dugometrazni i noviji je mislim da nije stariji od 7-8 godina

 25. Vec dosta dugo trazim crtani u kojem su glavni likovi kanta za smece i (nisam siguran da li lopatica ili metla) ne znam gde se prikazivao ali su epizode tajale po 10/15 minuta i stil crtanja je vrlo star

 26. dobar dan zanima me crtani o vilama duginih boja ciji neprijatelj pokusava da ih zaledi
  secam se jedne epizode devojcica je pogledala gore i videla da dugi fale boje pa je znala da nesto nije u redu.

 27. Animirana serija koju sam gledala u periodu kada se emitovala “Patkula”. Mislim da ima veze sa Agatom Kristi, secam se samo zelenih vestica. Hvala unapred!

 28. Poštovani,

  Da li možda znate crtać u kome se radnja dešava u ukletom gradu koji s vremena na vremena bivaju bačene neke čini, pa protagonisiti moraju da nađu način da ih skinu. Čini mi se da su u pitanju životinje i da ih ima troje, kao i da jedan od glavnih likova nosi okrugle naočare,

  Pozdrav

 29. Molim pomoć!
  Kad sam bila mala imala sam CD sa 2 ili 3 crtića. Jedan je bio o dvjema sestrama, od kojih je jedna radišna, a druga lijena. Njih dvije upadnu u bunar mislim i upoznaju Djeda Mraza koji im da poklone. Lijenoj curi da ogrlicu koja se nakon povratka kući otopi te joj Djed Mraz kaže da će dobiti bolji poklon kada bude jednako radišna kao sestra. Sjećam se nekakvih kolača koje prvo radišna, a na kraju i lijena sestra prave.
  Drugi je bio o bratu i sestri koji žive na nekom polu i u toj zimi njihova mama nestane te ju oni idu potražiti. Sjećam se da dobiju nekakav luk i strijele koje svijetle/magične su. Mislim da ih koriste na kraju za nekakav most od konopca kako bi došli do palače u kojoj je njihova mama i nekakva vještica.
  Nažalost, ne sjećam se više detalja. Animacija je bila neobična pa nisam obožavala kao mala ove crtiće, ali baš zato su mi sada urezani u pamćenje i čine mi se puno ljepši zapravo. Hvala puno unaprijed ako znate crtiće, ali i za ovaj članak i dragocjen trud!

 30. Da li se neko seća crtanog koji se prikazivao pred Novu godinu/Božić, na Minimaxu. Glavni likovi su dva praseta (ako se ne varam) mislim da žive u nekom stablu. U jednom trenutku se posvađaju i razdvoje, a jedan od njih ode u šumu da skuplja javorov sirup. Nadam se da nisam pomešala sa nekim drugim crtacem jer se jako slabo sećam. Ako je nekom poznato, molim vas pišite jer pokušavam mesecima da ga nađem, ali ne ide….

  1. Da li se neko seća naziva crtaća o devojčici sa plavom frćkavom kosom koja je živela u hotelu čini mi se sa dadiljom. Njena majka je bila poznata njen otac bogat. Skoro nikada nisu bili tu. Odrasla je u hotelu. Molim pomoć!

 31. Ćao, treba mi pomoć da pronadjem jedan crtani koji sam gledao otprilike 2010. (godina gore-dole). Ne sećam se puno scena iz tog crtanog filma, ali evo nekih.. Sećam se da je neka porodica otišla na kampovanje i da su se smestili oko vilinskih krugova (stena) i probudili vile koje su im krale stvari. Tacno se secam scene gde su 2-3 vile ukrale ključ za popravku auta i krile se ispod automobila. Čini mi se da se u crtanom pojavljuje i Jeti. To je to čega se secam, mnogo bih voleo da pronadjem taj crtani i nadam se da ce mi neko pomoći u tome.
  Unapred, hvala!

 32. Zdravooo crtano-ljupci 🙂
  E ovako, pokušavam da se setim, ali ne ide, znam da je u pitanju dugometraznj, i da je radnja takva da devojka (ne znam da li je princeza, pa je zla maćeha tetosi, ili je samo seljancica) mora da sasije neke tri neverovatne haljine, sve tri imaju različith tematiku:haljina sunca, haljina meseca, i haljina vremena, pa tako joj u pomoć proskace neka vila, koja joj tu pomaže oko sivenja, kraljica ovamo ne shvata kako joj polazi za rukom pa je besna, a crtani se emitovao ihaj otkad jos haha ali detinjstvo jeste bilo moje haha cirka pre 2000-e haha hvala unapred ljub ljub

 33. Postovani,crtani smo gledali otprilike oko 2010(godina gore dole) u sjecanju mi je ostalo jedino par recenica tih “ratnika” u principu ratnici su misevi,i neki glavni junak je valjda poginuo i cesto se kao javljao ovim ostalima i govorio “ovaj mac ce vladati umesto mene” taj junak mislim da se zvao Martin
  P.s uvod crtanog je kao zelena pozadina i neko kao korijenje preko ekrana ima(nisam siguran)mislim da ima i zmija neka.Na minimaksu smo ga gledali ja mislim a mozda je bio i na rts1
  Mnogo bih volio da pronadjem crtani jer je jedan od boljih iz djetinjstva

 34. Ne mogu da se setim kako se zove crtani u kome bizon i još jedna životinja pričaju poučne priče dečaku i devojčici (jedna epizoda jedna priča).

 35. Kako se zove crtac na Hepiju je bio pre 10 godina, imala su tri jednoroga i njihove vlasnice, jedan jednorog se zvao Sunčica, i imala je neka crvena zla koja se borila protiv njih?

 36. Da li neko zna kako se zove crtani, ne sećam ga se u potpunosti, radi se o dečaku, njegovom deki i mišu, dečak je imao odelo koje mu je deka prekrojio od ćebeta, na kraju mu je od tog materijala sašio dugme. Sećam se pesme kada deka šije i ide nešto ovako ” Štric, štric, samo seci mic po mic, da je rupa bila tu ko će videti..” tako nešto, unapred hvala!

  1. Yoo, Jovana, kako se cini, ti si jedina osoba na planeti koja deli ovo secanje sa mnom. Vec duze vreme pokusavam da se setim naziva ovog crtanog filma, ali avaj, bez uspeha.
   Zanima me kako si ga gledala jer je u mom slucaju u pitanju bio narezani DVD koji apsolutno ne mogu da nadjem.
   Nadam se da cemo ga jednog dana naci :))

  2. Yoo, Jovana ti si izgleda jedina osoba na planeti koja deli ovo secanje sa mnom. Vec duze vreme ga trazim, ali bezuspesno. Secam se identicnih reci pesme i ostalih detalja koje si navela.
   Zanima me kako si ga gledala, u mom slucaju je to bio narezani DVD.
   Pozdrav i nadam se da cemo ga uskoro naci :))

 37. Dobar dan, tražim crtani kojeg se ne sećam baš najbolje. Ja mislim da je glavni lik neko biće koje kad nacrta nešto i to oživi. I pokušava neku devojku da zavede ili tako nešto. I takođe ima jako specifkčnu muziku koja ide kao ti rata ta ra ti rata.

 38. Poštovani,
  Trazim jedan crtani film, star, sjecam se samo da postoji neki momak cijem svijetu neko zlo zavlada predstavljeno je kao neka tamna boja koja je presla preko ekrana i to “zlo” mijenja ljudima srecu u tragediju jedino ne djeluje na tog djecaka. Sjecam se scena kada to zlo zavlada sve radnje koje se desavaju u tom malom gradu se pauziraju tacno pre neke katastrofe kao neko pogine i tako to. Taj djecak pobijedi to zlo ne sjecam se kako ali na kraju sva ta desavanja koja su trebala biti tragicna od toga zla se izglegnu za dlaku i svi nastave da zive srecno.

  1. Ne sjecam se koliko je bio dug animacija je prosta jer je star ali se sjecam trenutaka kada se vrijeme zaustavlja sve se zaustavi prije neke nesrece npr malom djetetu koje stoji na balkon od neke zgrade ispadne iz ruke balon i tacno kad ono hoce da ga uhvati podrazumijeva se da ce da dijete padne i tada se zaustavi vrijeme ovo mi je bas jaka scena bila kad sam bio manji. Ako treba dacu jos detalja ali nisam 100% siguran da ne navedim na pogresan smjer.

 39. Nisam sigurna da li se moj prvi komentar postavio pa saljem opet.Ovo je jedan anime stariji, u njemu je mali decak i njegova majka odlazi u nekom velikom brodu mislim da se zove mama ne idi ili mama ne odlazi ali ne mogu nigde da nadjem gledala sam na CD-u

 40. Ovo je jedan stari anime gledala sam na CD-u u njemu je jedan mali decak sa braon kosom i njegova majka odlazi u nekom velikom brodu mislim da se zove mama ne idi ili ne odlazi ali ne mogu da nadjem nigde

 41. Da li neko zna naziv crtanog filma koji de prikazivao na dečijoj happy tv, ne sećam se puno detalja, ono čega se sećam je da na početku devojčica ulazi u neki svemirski brod ili leteći tanjir i onda je tu neka radnja. Izmedju ostalog postoji i kviz u kome učestvuju neki Zik i Zak ako se dobro sećam. Hvala unapred

 42. Zdravo, trazim crtani o devojcici, mislim da je anime, koja skace u vatru i prebacuje se u drugi svet. Crtani se pustao na Stv-u .
  Znam da je bila zima i neki rat? Hvala puno!

 43. Da li neko zna kako se zove onaj crtani o piratima koji hoće da ukradu čarobnu knjigu i koji putuju na kraj sveta?

 44. Znali iko kako se zove ona animirana serija stara na minimaxu o sinu i mami kako pokusavaju naci svoga oca i trazega u dzungli sa ekipom i imaju kucu na drvetu od aviona ja mislim djecak je imao plavu kosu i dzungla je misteriozna i ima dinosaura izumrlih i jedino kako mozez izac il unic u dzunglu jeste ako ti indianci neki dopuste a glavni je imao kcerku indianac.

 45. Zdravo, da li mozda neko zna kako se zvao crtani o bratu i sestri,znam da je bio dosta tuzan crtani msm da su im roditelji preminuli nesto slicno i imena su bila ja mislim ahmed i lela,lejla ili lena nzm tacno zensko ime, bio je dosta sivkast crtani.

 46. Crtatni film sam gledao pre nekih 12-14 godina.Animacija me podseca dosta na japanske starije crtace.Radi se o decaku koji zivi u gradu sa majkom.Njegova majka negde odlazi i nikada se ne vraca,a on sve vreme nju uzaludno ceka.Mislim da se crtani film zove ,,Marko mama se ne vraca kuci”,ili tako nesto slicno.Uopste ne mogu da nadjem taj crtani film a dosta mi znači.
  Hvala..

  1. Pozdrav!Treba mi pomoc oko jednog crtanog filma.Crtani sam gledao otprilike pre jedno 10,11 godina na dvd.Po secanju radnja se odvija u Hong Kongu ili Kina taj tip.Baba i unuk pokusavaju da spase decakovu majku koju su otele nindze ili tako nesto.Nadam se vasoj pomoci!

 47. Zdravo! Odavno trazim crtani i nikako da ga pronadjem. U pitanju je kratkometrazni, stari crtani, mozda iz sedamdestih. Emitovan je na kanalu d i cini mi se na rts-u pocetkom milenijuma. Neke pticice svijaju gnezdo, pa se valjda ptici izlegu i pred zimu odlete, ali jedna ptica ostaje i krece silan vetar da duva i rusi to gnezdo. Epiloga se ne secam. Animacija unekoliko podseca na Studenka. Unapred zahvalan!

 48. Setila sam se jednog crtaca, imam ceo crtani u glavi al ne vredi , ne znam kako se zove. Decak pusta brodice na reci a njegova mladja sestra nailazi na coveculjka sa zelenim prstom. On ih vodi zajedno u magicnu zemlju gde svece je zivo i treba da spasu taj svet od zle neke vilenjakinje koja ima ljubicasti palac… ako iko hna molim za pomoc

 49. Da li se neko seca kratkometraznog crtaca mislim da je bio na kanalu boomerang ali nisam sigurna, period oko 2008-2011 ne secam se tacno radnje ali secam se jednog zutog pileta i tu je bila neka baba koja je gajila to pile sa jos nekim zivotinjama, sve te zivotinje su nosile pelene i crtani je bio na engleskom?

 50. Trazim crtani,70-tih,80tih bio je na rts1.Muzika je Cajkovskog,u njemu patuljci(mozda vilenjaci) pomazu starom obucaru preko noci da popravi obucu.klizaljkama seku djon,fakir svira u frulu,a pertle same se sniraju. . .Na kraju obucar videvsi da je sve sredjeno krisom ide na golf

 51. da li neko zna ime crtanog filma,govori se o devojcici koja iz nekog razloga odlazi iz svoje braon kuce,u sumu. Tamo joj se desava mnogo avantura,upoznaje zeca sa kim se jako dobro druzi,njih dvoje nastavljaju anatrure zajedno ali kad pocne da pada kisa zec se zaglavi u potoku a devojcica mu potom pomogne.Crtani film nije bio koliko ja znam ni ja jednom kanalu vec na CD-u.Na srpskom je i gledala sam ga izmedju 2009-2011.

 52. Crtani film je izasao 1999 godine, traje manje od sat vremena i radi se o deki, unuku i misu. Unuk je imao jedno cebe koje je njegov deka (krojac) prvo prekrojio da bude odelo pa je morao stalno da ga doradjuje jer bi unuk svaki put iscepao delic tog “cebeta” dok mu na kraju deka nije sasio dugme od malog dela materijala koji je ostao. Da li neko mozda prepoznaje crtani?

 53. Pozdrav svima! Vec neko vreme pokusavam da nadjem jedan dugometrazni crtani film. Gledala sam ga recimo negde izmedju 2004 – 2009 i bio je na nekom kanalu koji nije ni Ultra ni Happy ni Minimax. Moguce da je bio na Pinku ili RTSu ili tamom nekom kanalu. Ne secam se radnje ni imena likova ali se secam nekih detalja. Tu je bila neka devojcica bele (sive/ srebrne) kose u beloj haljinici i mrsava, i neki covek stariji od nje sa braon kosom, nisam sigurna da li je imao bradu. Sve u svemu ona se pretvara u belog jelena/irvasa/soba, neku od tih zivotinja, samo mislim u zenskom rodu ali poenta je da ima male rogčiće sto znaci da nije kosuta ni srna. Poslednja scena tog filma je kako ona u obliku belog mladunceta zivotinje trci livadom, vidimo to iz pticije perspektive, a pored nje je odrastao muzijak iste te vrste zivotinje samo sto je braon, to je zapravo taj muskarac kog sam opisala. Ne secam se nicega vise, ali radnja se desava negde u divljini znaci nije kao u centru grada ili tako nesto, i valjda je on njoj nesto pomogao pa kao hteo da ostane sa njom. Film nije bio singronizovan vec je bilo samo titla. Nadam se da mozda jos neko zna o kom crtanom se radi. Sto se tice stila mislim da nije bio dizni ali ne mogu sa sigurnoscu da kazem da je anime.

  1. Tvoj opisme dosta podseca na kinesku video igricu koja je pretvorena u crtani iz 2009. godine. Koliko se secam zove se The king of Milu deer. Ima i druge nazive kao Milu Wang, Finding the Milu king: the magic reel. Ona se zove Yoyo. I ja sam ga gladala pre dosta godina ali sada ne mogu nigde da ga nadjem sa titlom. Ako neko mozda zna na kom sajtu se moze naci ovaj crtani, nadam se da ce poslati link.

 54. Narode interesu je me dali znate ime crtanog filma u kojem brata i sestru u noći poseti cvrčak koih odvodi ka nebu i putuju na polarnom medvedu do zamka u kojem se nalazi kraljica koja je kada se okrene dan ili noć

 55. Mislim da je ruski crtani film. Momak traži devojku, neko je pretvorio u pticu, ima ih nekoliko, on mora da pogodi koja je njegova devojka, kad ga pitaju kako je pogodio iz prve, on odgovara da nije ni video ostale, samo je video nju.

  1. Da li ne ko zna kako se zove crtani u kom su glavni likovi neka stvorenja, koja kad jedu i piju posle ponoći, pretvaraju se u čudovišta?

 56. ..postovanje,godinama trazim dugometrazni crtani film gledao sam ga krajem devedesetih pocetkom 2hiljaditih mislim da je bio na nekom rtsovom kanalu ili mozda na studio B likova i radnji kojih se secam su kisno vreme skoro tokom celog filma ,psi vezani napolju kisnu covek koji je drzao te pse (mozda je sinter) je bio cupav crnu kosu bradu neuredan msm da je nosio zelenu jaknu ,upoznao neku plavusu sa kojom je izlazio udvarao se ,hvala svima na pomoci.

 57. Da li neko znao kako se zove crtac, kao zivotinje neke glavmi lik je Lola ja msm, pas sa cevennom kosom, njen otac je neki pronalazac, a ona je kao naucila DZUDO, i pokazuje i ostalima da nauceee

 58. Pozdrav! Vec dugo trazim jedan crtani, bio je na CD-u, nisam sigurna kada je izasao ali ja sam ga gledala 2010/11 godine. Radnja se odvija koliko se secam u Marseju, neka gospođica koja uvek nosi kisobran ide u poseti nekoj devojcici a ta devojcica u posetu njoj i tu se mimoiđu i ona dolazi kod nje a u isto vreme dva lopova planiraju da opljackaju tu kucu, tako mi je ostalo u secanju.

 59. Oko 2014. godine sam gledao na Ultri animirani crtani u kome se radi o dva decaka koja su u wc solju bacala razne prljave i gadne stvari i tako se svorio jedan majmunoliki decak.U crtacu ima i neki zlikovac sa velikom bradom koji je obucen u neki crni kombinezon sa roze krestom na glavi.Vec dugo pokusavam da ga nadjem ali ne mogu.

  1. Hej ljudi pokušavam naći crtać koji sam gledaš kao mala na rts1 ili tako negde 90-tih, radi se o malim životinjama, koje slave rodjendan i desi se požar i mali slon i mala žirafa gase požar, ne mogu da se setim detalja ali mi se ta scena stalno vraća. Hvala puno.

 60. Zdravo!
  Ima jedan crtani. Gledala sam ga na minimaxu pre 2010. Bio je neki stari covek koji je istrazivao more. Secam se da u intru on sedi u helikopteru i drzi kameru. Mislim da se prezivaokusto. Ako neko zna, hvala.

 61. Zdravo svima, da li neko zna kako se zove animirani dugometrazni crtani gde se glavni lik ako se ne varam zove Tristan ili Kristijan. Izgleda nerdy sa naocarima i plavom kosom. Mislim da je neki naucnik i radi dosta stvari na kompjuteru. Inace crtani je verovatno iz 80-tih ali vrlo futuristicki. On je zaljubljen u jednu devojku koja ima moc transformacije (u trenutku promeni boju kose i odecu).

  1. Da li neko zna koji je crtani ima neka devojcica sa kratkom plavom kosom i ima brata valjda sa braon kosom i toj devojcici je valjda mama dala neku lutku i njoj se istopila i onda je pokidala neku ogrlicu od njene mame gledala sam crtani na dvd-u.

 62. Ovaj crtani je vezan za neke životinje sećam se samo miševa, bilo ih je nekoliko.
  Oni su se krili od gradonacelnika.
  Pravili su neka kolica, takodje su sedeli u nekom kaficu.
  Bile su čak i neke trke zeca i kornjače.
  Postojala je i učiteljica guska. Koja je sedela na krovu dok su oni gradili kuću.

 63. Dobar dan!
  Nadam se da biste mi mogli pomoći oko pronalaska imena ovog crtaća. Gledala sam ga pre 10ak godina na Minimaxu.
  Tri glavna lika nisu animirana, ali ostali jesu.
  Jedan lik je bio super heroj, stalno je bio u svojoj plavoj uniformi, imao je brčiće i živeo na nebu, u cepelinu, koliko se sećam.
  Drugi je bila devojčica, stalno je bila u rozem i imala je roze kosu do ramena, onako malo kraću, i šiške. Njeni drugari su bili animirani.
  Treći je bio zlikovac, imao je crnu kosu. Ne sećam se na koji način je bio zlikovac, tj. šta je radio, ali se sećam da je bio zao.
  Na sajtu Minimaxa ga nisam pronašla, nadam se da vi nekako hoćete.
  Hvala unapred!
  Pozdrav!

 64. zdravo, već duže vreme pokušavam da se setim crtaća koji se emitovao na minimaxu. jedino što se sećam jeste da je glavni lik devojčica sa braon kosom i da ima svoju sobu sa krevetom na sprat.
  ima jedna epizoda gde je njena, ja mislim baka, uči da gleda na sat. i umesto kazaljki koristi ruke i noge i tako stavlja na brojeve i pokazuje joj kako da čita. ako se setim još nečeg napisaću.

 65. Da se ne secate mozda crtanog filma iz ranih 2000 krajem 90ih. Prikazivali su ga na Sat tv .Crtani je vise za odrasle sa junakinjum koja se bori protiv nekih zlih ljudi na nekoj planeti .Cini mi se da ima vise razlicitih prica u jenom filmu

 66. Pozdrav svima, godinama pokusavam pronaci jedan crtani film i nigde ne mogu pronaci, radi se o nekoj devojci (ako me secanje ne vara plave kose) koja pronalazi psa (zlatnog retrivera?) koji na kraju koliko se secam postaje lord shiva, secam se toliko scena i svega ali ga ne mogu naci nigde

  1. Draga Mina i Nađa,

   Iako ste se setile dosta detalja, ne možemo da nađemo ovaj crtani. Možda se neko drugi javi, a vi u međuvremenu pišite ako se setite još nečega.

 67. Zdravo. Vec godinama trazim jedan crtani, mislim da je anime. Radi se o nekom princu koji bezi od zli ljudi, pretvara se u pticu na kraju svake epizode i peva neku lepu pesmu (instrumental). Jedna grupa prijatelja ga isto trazi ali zeli da mu pomogne. Hvala unapred

 68. pokušavam dosta dugo da se setim, ima jedna devojčica koja ima ravnu plavu kosu do ramena. i jednog dana je otišla da slava(mislim da je pre toga čitala neku bajku pa je tako ušla u taj svet) i došla je u taj svet. sećam se bio je neki jež, i neki kamen koji je imao ruke i noge i mogao da priča. i onda je tu bila neka zla kraljica koja se hranila tuđom tugom. i ta devojčica je sa tim ježom kamenom i jos nekim mislim otišla do te kraljice (put do te palate je bio dosta prljav tj to je bio otpad) i nešto se desilo sa kamenom tim i on se pretvorio u običan kamen i devojčica je plakala. i onda je sa ježom došla u tu i ta čarobnica ih je zarobila u neki balon ali uz pomoć bodlji ježa oni su se izbavili. i ne sećam se tačno ali za to vreme bio je neki ženski noj u tom gradu odakle je kamen i povredila je vrat. takođe na kraju ta zla kraljica je postala dobra kraljica i taj kamen se “vratio u život”

  1. Draga Mašo,

   Iako si dala vrlo detaljan opis, ne možemo da nađemo ovaj crtani. Sačekaćemo da ga neko možda prepozna. Piši ako se još nečega setiš.

 69. Dobro vece,zanimame ime dugometraznog crtanog filma.Radi se djed siromah koji ima velikim usi i kako dobro cuje,leti na brodu od leda,takodje ima jeden koji je kako brz kao munja!dvoje debelih ljudi koji mogu puno pojesti…mislim da se radi cak oRuskom crtanom einsam siguran,stariji je crtani..hvala

 70. Pozdrav. Vec dugo pokusavam da pronadjem dugometrazni animirani sinhronizovani crtani film. Film je jako star iz 70-ih, 80- ih godina. Radi se o bubi koga zovu Buboslav i koji dolazi kod brata i sestre u sobu i vodi ih na putovanje u galaksiju. Oni u pocetku lete, a kasnije se secam kako putuju na velikom belom medvedu. Ako je nekome poznato molim vas neka napise❤.

  1. Zdravo svima,
   da li se neko možda seća crtanog filma u kome je glavni lik zli prljavi čika sa prljavom kućom, gde se celo selo skupi da ga operu i njegovu kuću, i on posle postaje dobar?
   I uopšte, ciklus crtaća koji počinju kadrom gde se otvara kredenac i vide se vetrenjače? 🙂 Hvala!

 71. Pozdrav!
  Vec nekoliko godina trazim jedan crtani i nadam se da neko moze da mi pomogne. Ne secam se dobro, ali znam da se radi o nekoj devojcici koja putuje kroz vreme pa se u jednom delu vraca kod Egipcana, i recimo na jos neka mesta. Cini mi se da ima vise delova i dugomentrazni je. I takodje mislim da se prikazivao na Minimaxu i mozda cak i na Pinkidsu oko neke 2010. godine.
  Hvala unapred!

 72. Zdravo! Nikako ne mogu da se setim kako se zove crtani koji sam gledala pre jedno desetak godina, možda manje, radi se o devojčici koja u toku epizode priča neku magičnu priču, ali na kraju kaže “Ustvari…” i kaže šta se zapravo desilo, što naravno, nije čarobno, već su obične dečje avanture. Čini mi se da ima neku automobilsku gumu sa sobom i da posećuje svog tatu u nekoj prodavnici, možda u prodavnici automobilskih delova, ili obuće, to mi je vrlo maglovito.

 73. Da li neko zna kako se zove crtani gde sin i cerka pokusavaju da spasu mamu, koju je neki covek oteo i drzao uvek vezanu za stolicu, imali su i neke letelice, gledala sam ga kao mala, bilo bi mi bas drago da mi neko kaze ako zna.

 74. Stari crtani film, ja sam ga gledala krajem 80tih, pocetkom 90ih. Likovi su macke i sjecam se da svi nose neke kao cool tene, naocale ( u stilu 80ih). Ne pricaju nego samo mjaucu ali onako prilicno neki elektonski zvuk.

 75. Postovani, da li se iko seca dugomeyraznog crtanog koji se ‘80tih godina prikaZivao pred Novu godinu, u kom su devjcica i kengur, koji se povredjuje, u nekakvim ogrebotinama je, ali se niceg vise ne secam, osim da je godinama isao posle podne pred Novogodisnju noc. Hvala unapred! Sretna Nova 2021!

 76. Da li neko moze da mi pomogne. Secam se neke pesme iz jednog crtaca, uglavnom pesma ide ,, ko sta kako zasto, ko sta gde kad kako zasto”. Samo se toga sećam i mislim da je crtani bio na minimaxu. Pomozite molim vas.

  1. Dragi Marko, pogledaj gore, na kraju teksta predloge za opis više detalja, ako budeš mogao da se setiš likova ili radnje, pošto na osnovu ovoga ne može da se nađe.

  2. Dragi Marko
   acno znam na koji crtani mislis ali ne mogu pomoci jer se ni ja ne secam imena. Ali mislim da je bio na jos nekom kanalu kao RTS ili tako nesto. Secam se da je to kao farma sa zivotinjama i neka crno bela macka sa ostalim zivotinjama istrazuje nesto i sl. Epizodni je crtani, anime nije sigurno.

 77. Pozdrav 🙂 trazim tri cratana filma vec godinama i nikako ne mogu da ih nadjem
  1. devojcica plave (blond) zivi u hotelu sa svojom dadiljom mama joj je poznata i ona tu ima svoje drugare prikazivao se na minimaxu oko 2010. devojcica se zove Eliza ili nesto slicno tome
  2. ovaj crtani sam gledala na CD-u jako je star radi se o sultanovoj zenidbi (curan je sultan) i tu budu sve zivotinje i secam se par scena: krava sece parce torte pa pojede ostatak a parce ostavi, onda mladi izvlace trepavice dugacke to mi je ostalo upecatljivo
  3. ovaj crtani se isto prikazivao na minimaxu secam se kao nekih poljana i svuda su dinosaurusi vrlo lepo animiran i veseo crtac
  ako neko zna bilo koji nek oise veliki pozdrav i hvala unapred 😀

  1. Zdravo 👋
   Prvi crtani se zove Eloise in Hollywood
   Za treći nisam sigurna ali može biti tirex ekspres🤗

  2. Draga Sofija, kao što su ostali čitaoci rekli i kao što smo nekome već odgovorili, prvi crtani je „Eloise at the Plaza” (2003) a postojala je i animirana serija (2006): „Eloise: The Animated Series” ili „Me, Eloise!” https://www.youtube.com/watch?v=PkEIB8A9V2w
   Za drugi crtani nam je potrebna konkretnija radnja, a treći bi možda mogao da bude „Dinosaur Island” (2002) https://www.youtube.com/watch?v=Nl_YUBoqi9M ili neki iz serije crtaća „The Land Before Time” od kojih je originalni iz 1988. godine i veoma je tužan, dok su nastavci veseliji https://en.wikipedia.org/wiki/The_Land_Before_Time

  3. Hvala na odgovorima 🙂 Drugi crtani je svadba, ćuran i ćurka se venčavaju, stavljaju veo na ćurku, a ćurana svi služe jer je on sultan. Iz ovog crtaca je ona simpaticna scena kada krava isece parce torte (pojede ostatak samo parke ostavi na tanjiru) sve zivotinje su na svadbi.

 78. Pozdrav,
  Trazim ovaj crtani vec dugo I nigde ga ne mogu naci. Naime, rec je o psu koji se zove Mališa I o lovokradicama, od kojih se jedan zove gospodin Pajk. Znam da se javljaju I zeke ( braca I sestre) I sova koja je cuvar sume.
  Ako neko zna, bila bih zahvalna na odgovori 😊

 79. Pozdrav, dugo vremena pokusavam da pronadjem ime jednog crtanog filma. Prica se svodi o gazdi i psu crne boje koji zive na farmi, pas na pocetku sa svojim gazdom igra ragbi po kisi, dok glavni negativci njihove komsije sa helikopterom im stalno kradu ovce i prave probleme…sve u svemu secam se da taj pas sticajem okolnosti zavrsava u vreci zavezan i bacen u neku reku i da ga iz reke spasava drugi crni pas iste rase.Tako prica pocinje to mi stalno prolazi kroz glavu ali ne mogu da pronadjem ime crtanog filma nigde, gledao sam ga pre 7-8 godina na tv-u otprilike. Unapred hvala pozzz😃

 80. Cao, trazim vec duze crtani u kome madji momak na crvenom motoru trazi nekog, ja mislim ubicu svog oca, secam se scene da se borio sa ćelavim likom u nekoj kuci/dvorcu

  1. Ima povez ja mislim preko jednog oka i svog psa ,crtani sam gledao pre 7,8 godina na ultri ali ga posle nisu prikazivali, i na kraju skoro svake epizode on se odvozi na motoru sa psom uz zalazak sunca

  2. takodje ima scena gde se glavni lik bori sa belim tigrom, i u nekoj epizodi se spominje lik sa staklenim okom.

 81. Hteocbi pitati gde mozemo pogledati ove crtane a da imamo sve epizode i sezone
  Tutenstain mali faraon na srpskom sinhro
  Skyland
  Spektakularni spajderman
  Batman 1994 serija
  Wao of planet shadow raiders

 82. Ljudi, pomozite, trazim jedan crtani emitovao se pre oko 10 godina. Secam se da se u jednoj epizodi glavni lik borio sa nekim, i da je rukom prosao kroz njega i tako uvucen u tog lika i bio zarobljen medju ogledalima. Molim vas pomozite ubija me sto nmg da se setim.

 83. Vec godinama trazim jedan crtani, glavni lik je jedan macor koga prevari drugi macor koji mu preotme kucu tako da ovaj luta svetom i obilazi redom svoje kcerke koje su udate ali ni jedna ne zeli da ga primi, odlazi i u neki zamak sa kraljem i gavranima, macor upoznaje i zmaja koji postaje jedno sa travom, mislim da se radnja odvija na Bozic i crtani je bio na Sat televiziji

 84. Pozdrav svima vec jako dugo pokusavam da se setim jednog crtanog.
  Znam da ima 4 glavna lika, 2 muska i 2 zenska
  Radi se u 3 prostorije i u jednoj od prostorija ima portal kroz koj glavni likovi ulaze da bi igrali igrice.

  I secam se da su oni neki bend i prave razne gluposti.

  I crtani je jako smesan.

 85. Da li neko zna kako se zove dugometrazni crtani film ciji su junaci slepi misevi? Prikazivao se stalno na B92. Ne secam se drugih pojedinosti, a mislim i da nece biti potrebne jer mislim da nema puno dugometraznih crtanih vilmova sa slepim misevima.
  Hvalaa.

 86. Zdravo, drugarica trazi jedan crtani, kaze da se radi o vanzemaljcima koji putuju po svijetu i onda objasnjavaju svaki kontinent i drzavu. Sjeća se da su išli u Afriku jednom i tako objašnjavali zastave…

  1. Pozdrav,tražim crtani radi se o 2 policajca čini mi se,ne sećam se ničega iz crtanog sem jedne epizode,zvala se čini mi se:pankreas,uglavno crtani kao da je iz 90-tih ili ranih 2000-tih onako depresivan malo

  2. Radi se o jednom crtaću koji sam gledao na dvd pre 8+godina.Radi se o sinu automobilu i tati automobilu.Otac automobil govori sinu kako treba da se okupa u perionici dok sin automobil to odbija.Jedino se toga sećam.Ovaj crtani tražim već 4 godine i ne mogu da ga nadjem.Nadam se da će te mi vi pomoći

  3. Nije One’Cab.Crtani je bio na DvD.Sigurno je iz 2000-tih.Secam se još da je Sin auto nasao vanzemaljca i kasnije se vratio u perionicu gde mu je bio tata

  4. Ne, nije Space Goofs, drugarica je rekla da su u pitanju 2 vanzemaljca koja putuju svijetom i objasnjavaju zemlje, poučna emisija ili serija za djecu. Takodje je rekla da su bili na srpskom na kanalu Atv u Republici Srpskoj.

 87. Već duže vreme pokušavam da se setim imena jednig crtaća. Radi se o tome da čovek-geograf biva proteran od strane njihovog udruženja. Njegov avion se ruši u džunglu (nisam siguran ali u suštini ostaje u džungli). Njegova ćerka sa još nekim ljudima odlazi da ga traži. Ta džungla kao valjda nema izlaza, ali posle nekog vremena ona prati tragove koje je on ostavio i pronalazi izlaz iz džungle kroz neku pećinu u planini. Ničeg se više ne sećam.

 88. Pozdrav, da li se neko seća imena crtaća u kome je glavni lik dečak eskim koji putuje južnim polom na sankama koje vuku psi rase haski. On je u potrazi za velikim medvedom (koji je, secam se, izgledao kao senka medveda).

 89. Vec duze vreme zelim da nadjem crtani u kojem je jedna devojcica ili decak moze da se transvormise u robota a nisu transvormersi ne mogu nikako vise delova da se setim jer sam ga gledao kad sam imao 5-6 godina

 90. Ljudi pomozite,
  Ne mogu da se setim imena crtanog i to me ubija. Glavni lik je žena, svi koriste mačeve, one tanke rapiere. Tu su i crveni i plavi mundiri. Jezik je francuski. Crtani se prikazivao u ranim 90tim.

 91. Zdravo, ja trazim crtani gde je glavni lik zeleni zec i sa njim je zecica,oni putuju svemirom i bore se protiv nekoga i secam se da ima neki pistolj sa kojim se bori i da nosi neke naocare?

 92. Pozdrav,imam problem da nadjem jedan crtani,gledao sam ga na Dvd koliko se secam,U pitanju je kao ima neke pecurke pa pokusavaju da ih ozive putem muzike da im sviraju ako neko zna neka pomogne.

 93. Dobro veče, crtani se emitovao prije nekih 7 ili 8 godina, radilo se o nekoj djevojcici crnkinji koja je sa svojim ocem zivjela na obali neke dzungle, bicu zahvalna na bilo kakvoj informaciji 🙂

 94. Dobar dan, vec duze vreme mi iz glave ne izlazi jedan crtani koji sam gledao pre desetak godina. Crtani pocinje pricom o jednom decaku koji zivi na farmi sa majkom i ocem koji su ako se dobro secam bili bas strogi. Uglavnom decak se nekako smanjuje i roditelji ne mogu da ga pronađu te njega na put pun avantura vode ptice koje lete za Letoniju(bila je neka zemlja sa početnim slovom L). U jednom delu dečak sa pticama sleće na krov neke zgrade da odmore i kako nije mogao da spava kreće da luta ulicama velikog grada. Ali nije znao da gradom posle ponoći luta statua i traži one koji su jos na ulicama. Na žalost to je sve čega se sećam, pa ako nekoga ovo asocira na neki crtani bio bih mu jako zahvalan ako bi mi to ovde napisao.

 95. Pozdrav,
  Vec duze vreme trazim jedan crtani prikazivao se na minimaxu jedna devojcica egipatska princeza putuje kroz vreme sa dvojicom drugara (brata) i resava misterije, a njihov deda je arheolog.

 96. Dobar dan! Već dugo razmišljam o crtaću koji sam gledala kao dete i bio mi je veoma drag. U crtanom filmu jedna porodica dolazi kod druge na odmor. Devojčice imaju svoju sobu, a jedna kreće u novi školu. U toj novoj skoli srece novu prijateljicu sa kojim niko ne zeli da se druzi i oni je skroz menjaju na bolje i postaju projateljice. Takodje imaju i brata koji veruje u vanzemaljce i jedno veče mu pripremaju iznenadjenje i u kukuruzima u njivi prave krug kako bi on pomislio da su tu bili vanzemaljci. Jedino se toga sećam, ako neko možda zna neka mi odgovori. Hvala😊

  1. Da li neko možda zna crtani u kom lovokradice kidnapuju neke životinje i odvedu ih u neki stari zamak. Mislim da ih neka Ana i njen deda spašavaju. Gledala sam na DVD, ne znam da li postoji on-line.

  2. Crtani čije ime mene muči, gledao sam ga na CD-u, sećam se da je sve bilo nekako tamno i depresivno, radilo se o nekom dečaku i devojčici koji su na nebu na nekom dirižablu/cepelinu. Radnja mi nije naj jasnije ostala u sećanju ali mi se čini da se bore za njen život i na kraju padaju sa neba na zemlju.

 97. Vec duze vreme me mnogo zanima jedan crtani ali nikako da se setim imena. Crtani je star, radi se o nekom jakom muskarcu, imao je ogromne misice i svakog je mogao da porazi. Takodje je imao dugu kosu, i onda je neko shvatio da je zbog duge kose jak, i odekli su mu kosu dok je spavao i on vise nije bio jak. Licio je na herkulesa, znaci niceg se vise ne secam.. 🤔

 98. Zdravo!
  Da li znate kako se zove stari kratkometražni crtani film (iz 80. ili 90-ih) čija radnja se dešava na ulicama Londona? Scene iz crtanog filma su kao u nekom gotskom fazonu, pojavljuju se neka stvorenja kao što su vampiri, vešci, slepi miševi i slično, ne sećam se tačno, (jedan od njih je izuzetno mršav i nosi plašt) i uvek je tmurno i kišovito.
  Radnje ne mogu da se setim ali mi se čini da je neko od njih bio detektiv.

 99. Dobar dan treba mi pomoc da nadjem jedan crtac. U glavi mi je da ih je bilo 4, 2 devojke (jedna je nosila plavu haljinu i plave stikle ja mislim) i 2 momka, mislim da je jedan bio onako kao indijanac bio je bez majice i imao je sekiru i on je bio zaljubljen u jednu od devojaka i mislim da su se dosta svadjali, ali nisam sigurna. Secam se da su u jednom delu neki ljudi oteli te 2 devojke i nosili su ih zavezane na konjima, ali se ne secam niceg drugog.

 100. Pozdrav! Kako se zove crtani film u kome su decak i devojcica glavni likovi i idu kao kroz papir (na razna mesta putuju ali sve je od papira). Karakteristicno je da devojcica ima jedno ljubičasto oko jedno zeleno, ja mislim i ljubicasti kosu.

  1. Ja imam jedno pitanje. Znam koji je crtani ali ne mogu nigde daa ga nadjem na srpskom da se gleda. Sally mckay se zove crtani. Ima i super spicu, i muziku. Ima jedan spanski sajt cini mi se ali je nedostupan a ja sam ga sa sinom gledana na obn tv. Pa ako neko moze da pomogne, bila bih zahvalna.

  1. Pozdrav!
   Treba mi crtani na foru SNEZANE I SEDAM Patuljaka, secam se da je snezana imala 1 patuljaka i onda nasla ostale

 101. Pozdrav! dugo trazim crtani film, koji se prikazivao na politici davne 94-95, radi se o maloj devojcici andjelu, koja je cini mi se, novogodisnja sveca na jelci, ili ta devojcica spasava drugu devojcicu andela, koja je na jelci. Znam da se na kraju ctaca mali andjeo vraca svojoj kuci, smesta se u fotelju i pije caj! Mala devocica andjeo, sa zutom ili narandastom kosom, mislim da cak nije bilo ni previse teksta u crtacu1

  1. Ne, nije, ali hvala na trudu. Cini mi se da je bio iz produkcije crtanog filma Zli patuljak, koji se prikazivao 90ih godina.

 102. Ne mogu da se setim imena jednog crtaca, koliko se secam radi se o nekim misevima koji se bore protiv neke zmije a misevi su valjda neki vitezi ili tako nesto kao srednji vek

 103. Pozdrav, zanima me ovaj jedan crtic, nemogu ga se bas dobro sjetiti. Ali radi se o bratu i sestri koji odu u neku magicnu sumu kao u neku avanturu i ima kao neka gljiva koju love i nesijecam se dali je gljiva imala bradu ili ne. Prva scena u filmu je bila kako majka od to dvoje djece vjesa robu na susilo. Crtic je bio na cdu sa jos dva filma i bio je kao bonus film.

  1. AKO SE IKADA VRATIS DA VIDIS OVAJ KOMENTAR CRTANI SE ZOVE “”””VJESTICA I ČAROBNA GRANČICA”””

   Uživaj!!!

 104. Poštovani jako dugo tražim jedan crtani koji se prikazivao na hepiju, pre dosta godina. Radi se o devojčici koja pronalazi robota kojeg samo ona može da uključi i koji damo nju sluša i onda se oni bore protiv raznih drugih robota

 105. Bio je na minimaxu jedan crtani film u kom je jedna devojčica sa plavom kosom i očima,i po nju dolazi neki zec i odvodi je u neku knjigu i ta devojčica je trebala da spasi taj svet od veštica kojoj je pomagao gavran.

 106. Dali se neko seca crtanog filma koji nije animiran (crtan je) uglavnom mislim da se desava na selu razni predmeti su zivi i tu je jedna loptica za tenis koja voli jos jednu lopticu za tenis ja mislim koja je roze boje , i ta zelena muska loptica zavrsava u nekom buretu valjda .

  I dali se neko seca coveka i krave u tom crtacu covek juri kravu medjutim njega hvata neko pleme crnaca koje nosi kosti na glavi i na ustima i pokusavaju da ka skuvaju ali ga krava spasava i postaju priateljii valjda

 107. Trebaju mi nekoliko crtaca: prvi je sa nekim majmunima u dzungli, jedan majmun je kao vodja, crven i debeo je, nosi kapu kao sto nose ljudi kada idu u pustolovine, ali mislim da pocinje da se gubi ili tako nesto, pa ga mrzi jedan beli majmun koji gine mislim, uglavno tu dolaze neki ljudi pa se jedan ja mislim starac svadja sa tim crvenim majmunom jer je ta kapa njegova, bio je sinhronizovan na dvd.

  2 crtani: radnja se desava u dzungli gde ljudi padaju sa svojim avionom ali ih ugoste maje ili inke, napadaju ih kao neke gorile a vodja od tih gorila ima od aviona kao zlatni menjac i jedan krupni lik iz te grube ih brani od tih gorila ili sta vec jesu, uglavnom zena trazi svog muza a decak oca, muz je negde zarobljen zena prica preko nekog ogledala s njim koje maje imaju ali ga gube valjda, msm da je crtani bio na minimaxu.

  3 Nzn puno ali se secam da je jedan od negativaca bila zmija msm zelena koja valjda zeli da pojede heroje a zivi u lavirintu sa nekim jajima ja mislim.

  1. Zdravo svima,

   Ja sam 1985. godište a kao mali dječak gledao sam jedan neobičan animirani film iz vremena devedesetih godina.
   Mogu reći da sam zapamtio samo neke male dijelove, koji meni nisu pomogli da pronađem naziv.
   Pocetak Filma /ne crtanog dijela filma: se odvija u sobi jednog dječaka koji je plave kose.
   On ima mali kabriolet autić, sjeda u njega i desi se čarolija. Taj auto počne da lebdi, i izleti kroz prozor.
   On leti iznad kuća, a oko njega sve što je stvarno postaje čudno, boje se mijenjaju, i on uđe u svijet animacije.
   Postaje Crtani film, u kojem je glavni junak neke bajke.
   Taj crtani film, ima u sebi dijelove pjevanja, plesanja ali to rade drugi crtani junaci.

   Jako zanimljiva priča koju nikako ne mogu da pronađem.
   Hvala ko zna i pronađe.

 108. Već duže vrijeme pokušavam da se sjetim imena od jednog crtaća. Radi se o gusarima i jednoj kao princezi, koja biva oteta. Nakon toga oni idu na to jedno kao putovanje i tu se dese mnoge cudne stvari kao npr. sirene koje pjevaju magicne pjesme. Onda divovska zivotinja za po kojoj su oni hodali i mislili da je tlo i jos mnogo toga. Sjecam se jos da je na tom brodu bio jedan pas onako bijel i cupav i bas dosta je slinio. Nadam se da je ovo dovoljno.

 109. Pozdrav! Da li mi možete pomoći? Crtani je prastar, iz 90-ih, ako ne i pre, možda je čak i domaći, kratkometražni. Slon je izgubio svoju omiljenu detelinu ili cvet unutar koga se nalazi čitav svet pun malih bića, pa pretražuje čitavo polje istog tog cveća, ne bi li ga pronašao. Mislim da se u crtanom pominje i lik koga zovu doktor Tko. Hvala unapred!

 110. Poštovani,
  Dugo trazim jedan crtani nadam se da mi mozete pomoci. Rijec je o djecaku koji nema cipele kao druga djeca vec hoda bos i zbog toga ne moze u skolu. U jednom trenutku vrijeme u njegovom gradu staje da tece a on mora odnijeti nesto ali ne znam sta dobroj plavoj vili. On juri sumama i na putu ga ometaju zla lisica i neka druga zivotinja i pokusavaju ga odvesti zloj vjestici. Na kraju se pojavljuje zla vjestica prerusena u vilu ali taj djecak (mislim da se zvao ćiću) kapira da to nije vila vec vjestica. Tu pocinje njihova borba i pojavljuje se dobra plav vila i spasava ga. Grad se vrace u normalu a djecak dobija nove cipele i krece u skolu.

  1. Dragi Lazare, na osnovu ovoga ne može da se pronađe o čemu je reč. Da li možeš da se setiš kad je otprilike crtani nastao, kakva je animacija, da li je dugometražni i na kom kanalu si gledao?

  2. I mene toliko muči cio dan sto ne mogu da se sjetim imena tog crtanog. Ti si brt detaljno opisao, samo bih jos dodao da je predmet koji mora da odnese dobroj plavoj vili zapravo GLOBUS koji je probusen od strane zle vjestice. Ako neko sazna neka javiii pls

 111. Dobar dan da li se secate nekog crtaca o vanzemaljcima i detektiv neki koji ih lovi.pa je uradjen na foru area 51 dugo se prikazivao kod nas

 112. Već dugo ne mogu da pronađem jedan crtani ili animirani film, koji se, čini mi se, emitovao na Happy televiziji.
  Radi se o dečaku koji ima figuru vuka, zmije i orla koji pod magijom oživljavaju. Dečak je, koliko se sećam, imao deku koji je umro zbog loše magije zbog koje se i figure – životinje čak boje. U jednoj sceni dečak je radio kontrolni u školi i onda je olovka počela sama da piše rešenja, a dečak je čuo u glavi kako ga neko doziva i od straha je zaustavio i polomio olovku.
  Unapred hvala na odgovoru!

  1. Da li neko zna kako se zove ovaj ctani film radi se o jednoj devojcici i njeninroditelji se sele u drugi grad i u nekoj kutiji nalazi jednu knjigu mislim da senradi o nekim zecevima i onda je u toj knjizi nasla neko pero i ulazi u taj svet njen tata dolazi u njenu sobu da proveri sta radi i ona nije tu on misli da je ona pobegla i ide da je trazi po kisi bio je mrak i izgubio je naocare dok je on trazi ona je u tom svetu i ima neka zla kraljica i njen pomocnik je vrana i na kraju ta zla kraljica pistaje dobra i vrana se pretvori u coveka i ta devojcica se vraca kuci to je sve cega se secam ali nigde ne mogu da ga nadjem.

  2. Vec duze vreme trazim jedan crtani koji sam imala na disku i nikako ne mogu da se setik kako se zove. Radi se o tri devojcice koje nakon sto su popile neke sokove i ako se dobro secam nakon sto ih je udarila struja u jednom frizerskom salonu, dobijaju moći. Jedna devojka (glavna) sa dugackom plavom kosom u crvenom kostimu je dobila ogromnu snagu. Druga devojka, duge crne kose, u plavom kostimu je dobila moć letenja. Treca, koliko se secam crnkinja, obučena u zeleni kostim je imala moć da vidi kroz zidove. Molim vas opisala sam sto sam bolje mogla, ako mozete, pomognite mi❤️

 113. Vec dugo pokusavam da se setim imaena crtaca koji se prikazivao na Minimaxu, radi se o coveku koji ima dva cudna ljubimca i oni zive ispod zemlje, valjda dolazi do neke katastrofe i oni jedini prezivljavaju

  1. Pozdrav, mislim da se zemlja zvala nešto kao Arkana, a ljubimci su izgledali kao mravojedi, pominje se neka katastrofa i oni su jedini preziveli

  2. Da li neko zna kako se zovu ova dva crtaca?
   1. U prvom crtacu grupa tinejdzera se prijavljuje za neku vrstu rijaliti soua. Medjutim taj sou se odvija u prasumi ,u nekoj divljini. Na pocetku crtaca biraju se ucesnici u velikoj sali uz pomoc reflektora. Bira se njih pet ili cetiri. Kada je grupa izabrana dok putuju u avionu na mesto snimanja,neke kontrakcije se dese sa avionom koji se srusi. Grupa iskace padobranom i ostaje zaglavljena u praistoriji sa dinosaurisima i pecinskim ljudima oko sebe da bi na kraju bili spaseni od strane novog helikoptera koji se dosao na poziv naucnika koji su uspeli da usred prasume pozovu upomoc(naucnici su deo posade aviona). Akcenat je najvise stavljen na odnos izmedju grupe tinejdzera tokom njihovih avantura u prasumi. Gledala sam ga na CD-u.

   2. Ima mnogo,mnogo Anima crtaca koji su prikazivani na ultri ali ja mislim da mi je ovaj ostao u secanju nekako najbolje. Radi se o mladoj zeni koja zeli glumacku karijeru. Ona ide na neku akademiju ili kasting. Secam se da je bila u svadji sa nekim glumcem ili pevacem sa sivom kosom,takodje se secam da je posle te svadje glavna heroina odsekla svoju narandzastu kosu na kratku do vrata(kao musko). Crtani je imao dosta filmsku pricu. Secam se recenice koja je izgovorena:”U minuti je promenila ceo tekst improvizacijom. Takva se samo jednom radja.”

 114. Treba mi pomoc oko imena jednog crtanog filma..Radnja se desava tako sto devojcica seta pored macije trave sledi jednu macku.Pritom ona krene da prica i pretvori je u macku i povede je sa sobom u maciji grad.

 115. Pozdrav, Da li se neko možda seća crtaća ko je se prikazivao ako se nevaram na Stankom televiziji, gde se radi o tome da kada porodica zaspi sve stvari ožive i pokušavaju da naprimer nađu nešto što je izgubljeno ili da reše neki problem a kada treba da osvane sat ih uvek upozorava da treba da se vrate na svoja mesta, znam da je bio sinhronizovan.
  Unapred hvala

 116. Zdravo!
  Nikako ne mogu da se setim imena crtaća o vilama i vilenjacima koji izgledaju nešto poput onih iz “Mija i ja”, znam da imaju isti oblik krila samo sa vedrijim bojama, sve u svemu, bore se sa nekim debelim čovekom u zeleno ljubičastom odelu sa onim hipnotišućim crno belim krugom na stomaku, valjda je sa neke druge planete ne znam, sećam se specifičnog dela kada jedan vilenjak napravi uragan da bi se borio, imao je tamno plavu estetiku kako se sečam, postoji i glavna vila u beloj haljini sa dugom platinum kosom koja ih nadgleda…

  1. Draga Jovana,

   Da li su u pitanju „Vinks vile” (Winx Club) iz 2004. godine? Ovde je prva sezona na srpskom https://www.youtube.com/watch?v=ju1RWSZIZ2A&list=PL1so7seHngWtlOCX9-6G4aJUfUnGe3-61
   Drugi predlog su „Anđeoski prijatelji” iz 2009. godine (Angel’s Friends) https://www.youtube.com/watch?v=lxHOGHKt6_c za koje je neko već pitao, a takođe su ljudi predložili i „Nebeske plesače” (Sky dancers) https://www.youtube.com/watch?v=fomhruassYI (1996)

  2. Da li neko zna kako se zove crtani, gledala sam ga oko 2013-2014 na Mini ultri. Pokušavam da ga nadjem već duže vreme ali nigde ga nema. Sećam se da je bila neka tamno roza mačka,svetlo rozi zeka(žensko i mačka i zec) i braon majmun, ne mogu da se setim da li je bio još neko. Kako se sećam oni su u nekoj šumi i mogli su da lete. Mislim da su imali i neke zvončiće ( u obliku štapića) i mislim da su bili i neki čarobni kristali. Ne mogu da se šta su radili ali kako se sećam crtani je bio sa epizodama.
   Mnogo bi mi značilo kad bi mi neko rekao kako se zove crtani. Hvala u napred!

 117. Zdravo, imam jrdno pitanje u vezi jednog crtaća. Gleda sam sa dvd-a me tako davno (uglavnom gledala sam posle 2010., ali ne znam kada je izašao). Radi se o svetu nekih insekata, većinom crva(ili gusenica). Glavni liko vi su bili porodica gusenica (mama, tata i ja mislim njihov sin). Taj njihov sin je imao drugare, sa njima je išao u akva park, u skolu, mislim da im je nastavnik bio pauk, a doktor skakavac. Sećam se da je u jednoj epizodi njihiv deda umro, pa su ga sajranili na nekom drvetu i pustili ga u vodu. I oosle teeoizode je neka trka sa gliserima, i tu je onog malog deda (sada u obliku leptira) spasao i pomogao mu da pobedi. To je sve što znsm, nadam se da neko zna na šta mislim.

 118. Vec dugo vremena pokusavam naci dva crtana i nikako mi ne uspijeva.
  Prvi je smjesten negdje u srednjem vijeku, poprilicno sam sigurna da je francuski. Glavni lik je taj vitez koji je konstantno u tamno plavom oklopu sa crvenim percem na vrh sljema, znaci nikada ga ne skida. Znam da on i ostali likovi zive u zamku, ima carobnjak (na tavanu koliko se sjecam) i princeza koji vitez stalno spasava. Ostalo mi je mutno, mislim da je imao i pomocnika, samo znam da je on najjaci bukvalno kao Supermen.

  A drugi nemam pojma odakle je, jedna mama/baka odgaja deset giganata (mozda i robota) i svima su imena zapravo brojevi, npr. jedna je skroz roza i stalno nosi tutu suknjicu i kad skace sve se zivo trese, mislim da je ona bila broj 6.

  Bilo kakva pomoc bi bila dragocjena, narocito za prvi, ganjam ih godinama.

 119. Pozdrav, pokusavam da se setim jednog crtanog animiranog starog. Sve u svemu neki lik je upao u ogromni svemirski brod pun zena gde na kraju on vozi letelice sa njima pa se njegova letelica transformise sa tri glavne devojke (svaka zasebno ima svoju letelicu) u crtanom i bore protiv nekih zlih cudesa u svemiru.

  1. Zdravo, pokušavam da nađem jedan crtani koji smo gledali u vrtiću , nisam sigurna koji bi vremenski period odgovarao ali definitivno nije sadašnji, možda 19.vek. U pitanju je čovek sa dugom crnom kosom koji jedva da govori kroz ceo film, mislim da Bezi od nekog čoveka i njih dvojica medjusobno mnogo lice , ali taj drugi je kao neki duh ili nesto tako.

 120. Dobar dan,
  Tražim jedan crtani. Ne sećam se kako se zove,a ni gde se prikazivao. Sećam se samo jednog dela. Radi se o dečaku kome je tata naučnik ili tako nesto. Njegov otac i on su bili u kućici na drvetu sa tatinom kolegama. Onda je njegov otac nestao,ili je samo otišao u prošlost. Tako nesto. Ili je dečak otišao u prošlost. Nije ni bitno taj dečak se sprijatelji sa nekim drugim dečakom koji valjda ima tamniji ten kože. A glavni lik ima,koliko se sećam,žutu kosu.
  Radi se o crtanoj seriji.
  Nije Animalina

  Hvala unapred!

 121. Pozdrav, mučim se već par godina da se setim imena jednog dugometražnog filma sa kanala D. Jedinih detalja kojih se sećam jesu da je na kanalu išla muzika i spot iz tog filma u kome se povremeno pojavljuje neki robotić, crnka peva tu melodiju iz filma i pozadina je roze, prikazuje se i neka zgrada, nažalost to su jedini detalji kojih se sećam, ne mogu da se tačno setim ali u refrenu pesme su reči tipa realy realy realy for it ili tako nešto. Hvala Vam unapred.

  1. Ne nažalost, sve mi je u nekoj magli, sećam se da je spot bio i deo filma, da se u tom delu radnja odvija u sobi gde se robotić šeta dok crnka peva.

 122. zdravo:) Nemogu da se setim ruskog crtanog filma koji sam gledala pred sigurno 30 godina.U cratnom filmu glavni lik je valjda voz koji mnogo voli leptire i cvece i uvek kasni jer izlazi sa pruge da bi mirisao cvece i jurio leptire. Taj crtanisu pustali zajedno sa Tri banane, Po doroge s oblakami sl.
  Hvala vam!

 123. Moze li pomoc. Sjetila sam se jednog crtaća kojeg sam gledala kao mala. Radi se o jednom dječaku/djevojčici koji zaspi u malenom čamcu i taj čamac ga odvede daleko u neki drugi svjet.

 124. Bukvalno bih sve dala da pronadjem ovaj crtani. Znam da je bio na SAT tv-u, ne secam se bas lepo. Znam da je u pitanju mali beli meda koji je imao ‘svemirski’ brod, na kraju crtanog filma jedan zenski meda umire ali je nekako beli meda ozivljava, cini mi se da se u crtanom pominje boginja Kali, znam da me je to malo plasilo😂 unapred hvala

 125. Pokusavam ovog crtaca da se sjetim 10-ak godina.Uglavnom,mislim da je bila spanska produkcija ali mislim da je bio na srpskom,kao neke male lutkice (one sto se kontrolisu kanapom) i sjecam se jedne epizode kada kao dodju na jedan piratski brod i dodje kapetan i kao se tu bore.Te lutkice su bile bas male a i sjecam se da je uvodna spica bila bas energicna i pjesma zarazna.Sjecam se takodje kao kada te lutkice setaju jasno se vidi trzanje ne znam kako da objasnim.Sve u svemu,hvala vam unaprijed na odgovoru i nadam se da cete znati ime.Pozdrav

  1. Dragi Strahinja,

   Da li su lutkice krpene ili drvene (kako su animirane)? U pitanju je onda crtana serija ako se sećaš epizode? Na osnovu ovoga ne možemo da nađemo, pa nam javi još neke detalje.

 126. Pozdravljeni,
  Pokusavam da nadjem jedan japanski crtani al ne zna kako se zove. Crtani se puštao ’90. Ono cega se sjecam jeste jedne djevojcice koja spasava selo od bogova vulkana.

  1. Takođe, čini mi se da je imala i bijelog konja i da je sa njim isla negdje i sa nekim razgovarala u oblacima. Zaista ne mogu da se sjetim, a tako bi ga htjela naci 😀

  2. Ja trazim taj crtani godinama 🤨 secam se da su bili i samuraji, a devojka dolazi do Vulkana, dize dva prata i vice SHINDJINE podigni se!!!! I tako izaziva tog Boga vulkana ili tako nesto… Inace njen konj se zvao Fubuki

  3. I ja tražim taj crtani već duže vreme. Devojka se zvala Snežana, njen prijatelj Cukitaro, sa decom u selu su na snegu posle grudvanja pili slatko vino i jeli gomboce. Išla je na vulkan da izazove tog nekog boga. Prethodno spomenuti Šinđin i Fubuki dodati na imena koja ja pamtim i uotavo spomenuh nažalost nisu na Google urodili plodom…

 127. Pozdrav,
  Ne mogu da se setim kako se zove crtani,
  Radi se o poplavi, gde su se sve zivotinje skupile u tu jednu kucu na brdascetu koju nije dosegla voda, dosta se razlicitih stvari desilo dok su bili u kuci, na kraju je kornjaca ispala glavni zlikovac sto je bilo neocekivano skroz.
  Nadam se da mi mozete pomoci da nadjem crtac, hvala unapred

 128. Nadam se da mi mozete pomoci. Naime,kao mala gledala sam jedan crtani cijeg imena sad ne mogu da se sjetim. U crtanom,djevojcica zivi sa tatom naucnikom i imaju puno zivotinja i njihov cilj je valjda da nadju nekog zlatnog majmuna sa zelenim ocima.

 129. Zdravo! Pokušavam da se setim crtaća koji sam gledala kao mala. Radi se o bratu i sestri koji vide cvrčka koji svira violinu a zatim odluče da putuju na belom medvedu do kraljica sunca i meseca. Zaustavljaju se i na mlečnom putu i jedu ga. Na kraju se uz pomoć neke rakete vraćaju nazad, bude se i vide cvrčka kako se rasteže i odleti.

  1. I ja vec duze vreme trazim taj crtani ali taj crtani je jako star i secam se da se glavni lik zove Buboslav ali ne mogu da ga nadjem.

 130. Ne secam se bas dobro crtanog filma. Znam da je u pocetku bilo nesto u vz poplave i prikazuje se covek koji pokusava da pomeri stoku na sigurno mesto. Onda vljd udara grom koji pogadja drvo i drvo pada na kucu pa dolazi kao neka sova nmp. JAKO CUDAN CRTAC.

 131. Već dugo pokušavam da se setim crtaća ali ne znam tačno o čemu se radi davno sam ga gledala. Sećam se sitnih detalja. Npr dečak i devojčica koji su otišli na neku planetu gde žive miševi a ti miševi su svaki dan jeli i krali sir sa rupicama tu je bilo još stvorena ali ne sećam se kojih.
  Hvala unapred.
  PS. Ako me budete pitali za još detalja ne znam stvarno to je jedino čega se sećam.
  PS. Dečak je imao plavu kosu

 132. Trazim crtani mislim da se prikazivao na OBN-u. Uglavnom brat i sestra su glavni likovi i izgubili su majku. Biju se protiv nekih robota a glavno oruzije tog decka je boomerang. Molim vas pomoc.

 133. Nesjecam se bas ocemu se radi ali znam da imaju neke zivotinje ili ljudi koji idu na avanture, u jednoj epizodi su bili u dzungli, u jednoj epizodi su bile ovce kojima su pomagali.

 134. Postovani,

  Da li se neko seca dugometraznog crtanog filma u kome se radi o devojcici koja nema roditelje, a koju cuva prijatelj njenih roditelja i zivi na njegovom rancu koji se zove Orlov…. Ima prijatelja psa i cuva ih i dekica koji je zaposljen na rancu.
  Ona napusta ranc penju se na planinu, napada ih puma i pas bude povredjen. Mozda postoji i neki konj tu kada je pas spasava ali ne pamtimo bas lepo.

  Ukoliko neko zna neka se javi sa odgovorom. Hvala puno

 135. Ne verujem da ce iko odgovoriti aki treba mi pomoc oko jednog crtaca secam se samo jednog dela : dva decaka u camcu ili slicno u svemiru tacnije mlecni put roze boje i jedan decak uzima solju u ubaci je u mlecni put i izvadi je i u njoj je mleko , nije onaj sa tri mace nego su bas dva decaka pomocccc

 136. Kako se tacno zove crtani, radi se u djungli i nekim klanovima, i imali su mravojeda za ljubimca(mislim). Mislio sam da se crtani zove inari, ali ne mogu da ga nadjem.

  1. Nije, radi se bas o dva klana koja se valjda bore ili su u nekom takmicenju, znam da su valjda imali neke sare na licu. I bila je neka ljubav decak iz jednog i devojcica iz drugog, a nije im bilo zabranjeno da se druze a kamoli da budu u vezi zbog nesporazuma klanova.

 137. Vec dugo pokušavam da se setim imene crtaca gde ima više delova u jedon epizodi je bio neki jogurt Jogi koji umire.A u crtacu valjda ima 2 osobe(zivotinje)gde jedna moli drugog da se igraju i on ne zeli ,a zatim se pretvori u neku zver i juri ga.

 138. Već dugo pokušavam da nadjem kako se zove jedan crtani koji je,ja mislim, bio na kanalu ultra tv. Radi se o animiranih crtanoj seriji.
  U crtanom se radi o ljudima obučenih u odelima plave,crvene,žute,zelene i crne boje. Ti ljudi voze nekakve vukove. Ti vukovi nisu životinje nego kao neka vozila mehanička. Oni su kao spasavali ljude sa drugih planeta. Mogli su da se spoje i naprave velikog “čoveka Transformersa”.
  Sećam se da je crni vuk uvek bio kao glava, valjda crveni i zeleni kao ruke i žuti i plavi kao noge.
  Nadam se da ste razumeli i hvala vam unapred!

  1. Zdravo! Već duže vreme pokušavam da nađem dvd crtani film, naslovna strana je devojčica plave kose koja je izgubljena u šumi i juri je sova, a iz crtanog se sećam delova gde ona slučajno pojede sve bombonjere iz kutije pa pravi nove kao zamenu, zatim kako svira klavir, nosi duge haljine (možda je princeza) i sećam se scene gde se neka ogrlica sa belim perlama pokida, zatim ona pere svoju kosu i staje na vrh stepenica gde razgovara sa svojom majkom, majka izlazi iz kuće i nakon toga devojčica ode u šumu preko puta njene velike kuće i tamo se izgubi. Nikako da ga nađem, a dvd mi se negde izgubio…

  2. Zdravo, vec neko duze vrijeme pokusavam da nadjem jedan crtani, ne znam mu tacno ime. Radi se o bratu i sestri koji upoznaju nekog cvrcka koji svira violinu i odvede ih do nekakvog carobnjaka koji uspavljuje djecu pomocu nekog praha. Nakon toga upoznaju princeze sunca i mjeseca. Poslije to dvohe putuje sa carobnjakom do raznih zanimljivih mjesta nekakvom raketom a na kraju crtica se brat i sestra probude a cvrcak odleti kroz prozor dok oni gledaju. Unaprijed hvala!

 139. ćao, da li se neko možda seća crtanog (sa minimaksa verujem) u kom su devojčica aša i njeni drugari (nazivali su se musketarima) preko kompjutera rešavali probleme ekološke prirode po svetu? mislim da se zvao aša i drugari ali ta pretraga ne vodi nigde..

 140. Zdravo, treba mi pomoć oko jednog crtaća koji sam gledala kao mala, a sad bih želela da ga pronađem i pustim svojoj deci. Radi se o zmaju i jednoj devojčici i ono čega se sećam jeste da ta devojčica bezi od kuće i nalazi je zmaj koji joj pokazuje tunele gde se oni kriju, provodi celo veče sa njim i on joj prica o životu zmajeva. Na kraju je vraća kući, ako se dobro sećam. Hvala unapred na pomoci 🙂

  1. Zdravo,

   Da li neko zna neki poludugometrazni crtani film prikazivan na tv Politika ako me secanje sluzi.
   Stil je nesto poput Guliverovih putovanja ali dosta mracnije i desava se negde na obali mora. Deluje mi kao britanske luke. Takodje podseca na Gospodara Prstenova animiranog
   Bio sam mali pa ne mogu da se setim vise detalja, verujem da je prica vrlo ozbiljna.

 141. Hej ne znam da li ce neko odg ali ajde da probam i ovde da ga potrazi ugl crtani je star glavni lik je jedan psic kog je poslao neki prorok sta god na Zemlju jednoj curi i onda ona se zblizava sa njim i saznaje da on ima isceljiteljsku moc i mislim da je imala neka plava svetlost oko njega nmp ne secam se bas gledala sam ga pre mnogo godina i onda ona pocinje da prati tog psica negde i poce i njena drugarica sa njom one zavrse na brodu i tu ih zaribe ali ih spasi neki deda i da im camac i pas ih odvede do tog proroka i posle odlazi vljd u neku piramidu i da spasi nekog decaka a njega cuva jedan lik koji spava sa otvorenim ocima a kada je budan ima zatvorene oci…. Molim vas ako neko zna kako se zove crtani neka mi odgovori trazim ga godinamaaaa

  1. Zdravo htijela sam pitati da li mozda znate ovaj crtani
   -koliko se sjecam bila je neka devojka ili princeza koja je bila zarobljena imala je jednu pticicu koja je prenosila poruke njenim prijateljima,sjecam se da je jedan od prijatelja bila panda i jos neke zivotinjice i sjecam se da je imala muzicku kutiju koja je proizvodila divnu pjesmu
   -punoo bi znacilo ako ga nadjete,trazim ga vec 5 godina haha

 142. Jel možete da mi pomognete,gledala sam neki crtani 80ih i 90ih, počinje tako što neki covek igra golf,ali sve nekako futuricno izgleda. Posle čega se sećam da neki momak putuje na neki planetu,tamo sretne devojku i neke medvedice (ili životinje?) Koji lete i pevaju. Znam da zvuči komično…. Hvala unapred

 143. Da li neko možda zna na engleskog kako se zove crtani Odred iz galaksije. Dugometražni je, radnja je u svemiru i bore se ljudi tj samo žene i neki paranoidi. Kod žene dve su frakcije Jedni crveni i plavi. Paranoidi otmu jednu usade u nju plod. Rodi se covek muskarac i one na tom brodu hice da ga spasu posto, sve tri strane zele to novo bice.

  1. Pozdrav svima,
   Pokusavam da nadjem crtani. Pna varijanta crtanog u kojem su figure od plastelina. Na pocetku djecak ulovi muvu i zaveze na konac i igra se. Naidje covjek sa drugim djetetom koje place jer zeli tu muvu. Djecak je trampi za nesto drugo i do kraja crtanog on stvar koju ima mijenja za bolju, jer se ispostavi da to sto ima treba nekom drugom. Na kraju znam da uspije da dodje do svilene bube i da od toga napravi posao.
   Nadam se da je nekad neko gledao, i da nisam sto promasila.
   Hvala

 144. Kako se zove crtani, radnjase desava u moru, jako je tuzan jegulja nesi na kraju umire od nafte, jako jako tuzan crtani. Hvala u napred

  1. Videh da se ovaj crtani pominje i u starijim komentarima ali nije jos uvek pronadjen! I ja ga trazim vec godinama. Evo jos par detalja kojih se secam kao pomoc: u prici je i morski konjic (ili mala narandzasta hobotnica nisam siguran) koja je zapravo decak. Njegov deda je ribar koji ga trazi. Takodje, tu je i rak koji kroz ceo crtani trazi kucicu pocevsi od skoljki pa sve do raznih flasa i konzervi. ‘Cudiviste’ koje je u moru, koliko se secam ne zove se Nesi, ali na zalost ne secam se kako se zove. Ono misli da je poslednje od svoje vrste i tek na kraju shvata da nije samo vec da postoji i Nesi – poslednja zenka njegove vrste (ako sam u pravu).

 145. Dali se mozda neko seca kako se zvala animirana tv serija sa bajkama. Svaka epizoda je bila razlicna bajka. Intro je bio nesto kao sa karakterima koji se pojavljuju u bajkama, ljudi, zivotinje i tako to, kao nesto marsiraju…

 146. Ja pokusavam da se setim crtaca sa dvd, princeza kao vitez se nalazi sa princom i bore se macevima posle se zaljube ima i neki zmaj koji posle postane dobar

 147. Zanima me kako se zove ovaj crtani. Bio je na minimaksu 2009-2010 godine. Devojcica sa zutom kosom i crnobelom haljinom zivi u hotelu i tu pravi nevolje.Ima batlera i ima nekog prijatelja sa tamnijim tenom.Mislim da se devojcica zove Eliza.

 148. Mene zanima da li neko zna za crtani u kom su neka deca, družina, i svi imaju po nekog robota koj kao može da se unapredi, veoma je slicno digimonima samo su roboti u pitanju ako bilo ko zna i ima neku ideju o kom se radi nek napise!?!?

 149. Da dodam da vise nisam sigurna da je to nesi vec je mozda i samo jegulja, a mislim da umire od naftnih mrlja u vodi

  1. Draga Ivana, postoji crtani „Freddie as F.R.O.7” poznat i kao „Freddie the Frog” (1992) gde je glavni lik žabac, ali tu su Nesi i jegulje i scene pod vodom, samo nije tužan crtani: https://www.youtube.com/watch?v=FaH1j_5Ke48

   Drugi je igrani film iz 1995. godine, u kom morsko čudovište Orki umire zbog zagađene vode: https://www.youtube.com/watch?v=Rg24GXMRE5I

   Takođe postoji i čuveni film „Čudovište iz Loh Nesa” (Loch Ness iz 1996): https://www.youtube.com/watch?v=L90001PVzec

   Možda su ti se u sećanju preklopile ove priče.

  2. Znam na koji crtani misliš. Našao sam ga. U pitanju je letonski crtani film iz 1991. godine. Link: http://www.latfilma.lv/a/056/

   Podaci za dalju potragu:

   Production Studio Dauka
   Ness and Nessy
   Animation, 1991, 35mm, color, 60′

   Još uvek nisam našao video, ali jesam kako se crtani zove. Ako nađem video, okačiću link, a nadam se da će, ako neko drugi nađe crtani pre mene, takođe ostaviti link ovde.

 150. Mozete li mi pomoci da nadjem crtani film? Radnja se odvija u moru i mislim da je glavni lik Nesi cudoviste, ali nisam sigurna, ali neko tako stvorenje i mislim da ona umire, i tu su oko nje su uvek neke jegulje koje su valjda njeni prijatelji. Film je jako tuzan i mislim da na kraju stvorenje umire. Ne znam iz koje je godine, ali sam ga gledala pre nekih 15 godina

  1. Ja ga ne mogu naci vec duze vreme. Crtani je jako tuzan. Da ona umire na kraju od nafte tu si letece ribe koje napadaju brodove i tako umiru. Ona je zalju ljena u drugu jegulju ali mislim da on ostaje ziv.

 151. Ja pokušavam već neko vreme da nađem jedan crtani koji sam gledala najverovatnije na kanalu D kao mala ,ovako radi se o nekoliko devojaka koje su srednjoškolke i poseduju neke ćilibare koje su nosile kao pirsing u pupku i u suštuni to im je davalo neku magiju .To je sve čega se sećam ali znam da je animacija bila takva da podseća na Bratz crtani . Hvala unapredd

 152. Već dugo vremena pokušavam da pronađem jedan crtani film koji sam vrlo češto voleo da gledam kao dete.
  Crtani je dugometrazni i radi se o jednom robotu (čini mi se plavo bele boje) koji prevozi putnike. Na početku crtanog oni se sruše u neku zavejanu planinu. Ljudi odlaze po pomoć i upadaju u nevolju. Robot dolazi da ih spase.
  Sećam se da ih je spasao tako što je rukom udario u metalni zid i nastala je poplava a oni su naravno uspeli da pobegnu.
  Bio bih vam zahvalan ako biste uspeli da pronađete taj crtani.

  1. Hvala na trudu ali crtani je daleko stariji od navedenih. Crtani je iz ’80tih ili’ 90tih, doba transformersa i roboteka.
   Takođe sam hteo da vas upitam za jedan japanski crtani o 4 ili 5 devojaka koje upravljaju nekim svemirskim brodom a zaplet nastaje kad im upada uljez (čudovište) i stvara probleme. Crtani je takođe iz ’90tih… Hvala!

 153. Stari crtani film, otprilike 90e godine su u potanju. Likovi su antikvat/naučnik iu spolnog sveta, sećam se nekih kockica iz neke igre, i on dospeva u svet magije. Pomaže princezi sa belom kosom da pobede zlog čarobnjaka. Ona ima sposobnost da ga vidi i tako prati na tom putovanju. Na kraju ona prelazi u stvarni svet kod njega. Bili su i zmajevi koliko se sećam, i neka stvorenja koje je slao zli čarobnjak koja ispuštaju užasne zvukove.
  Ako nađete svaka čast.

 154. Volela bih da znam kako se zove crtani koji govori o plavoj devojcici koja se zove Moly i sa porodicom stalno ide u jedno malo mesto kod tetke gde su joj najbolje drugarice. I takodje njena prabaka se zvala Moly.

 155. Zdravo, da li znate mozda ime crtanog u kome su glavni junaci medvedi. Znam da su oni veliki, sudaraju se i jedan je dosadan i pospan. Gledala sam ga u periodu izmedju 2005-2009. Ne znam tacno koja je godina bila i na kom je kanalu bio. Hvala unapred

  1. Draga Bogznasve, ako nije „Izlet Medvedića” o kom smo pisali u tekstu a nisu ni „Mece Dobrići/Medvedići dobrog srca” a slični su im, imamo nekoliko predloga:

   Gummi Bears (1985-1991)
   https://www.youtube.com/watch?v=bhgLoBypReg

   Ewoks (1985-1986)
   https://www.youtube.com/watch?v=6di02MkjCNs

   Leteći mjedvedići (The Little Flying Bears) (1990-1991)
   https://www.youtube.com/watch?v=KWLj_xaO7-A

   Ako nije nijedan od ovih, pošaljite nam malo detaljniji opis.

 156. Ja bih voljela da znam kako se zove crtani u kojem neki ljudi imaju čarobne ogrlice i jednostavno se bore jedni protiv drugih i znam da se jedan lik zove Dante i ja mislim da je imao braon/crvenu kosu(mislim).Takodje znm da je na početku tu ogrlicu plave kose i mislim da je imao prijateljicu.Svi su se sdruzili i sad se bore sa onima koji su protiv njih(i oni imaju te ogrlice koje ja koliko se sjećam ili im daje neku moć.

 157. Ja bih voljela da znam kako se zove crtani u kojem neki ljudi imaju čarobne ogrlice i jednostavno se bore jedni protiv drugih i znam da se jedan lik zove Dante i ja mislim da je imao braon/crvenu kosu(mislim)

 158. Treba mi pomoć oko jednog crtanog filma.
  Počinje kao igrani film. Nebom leti kutija, upakovana i doleće u sobu čini mi se dačaka.
  U kutiji je čini mi se rampa i auto. Dečak seda u auto i ulazi u crtani svet i prolazi kroz razne crtane zemlje. To je otprilike sve čega se sećam. Godina čini mi se kraj 80-ih ili početak 90-ih ali nemojte me držati za reče, uglavnom davno beše.
  Hvala unapred

 159. Stariji crtani, radi se o nekim nebeskim čuvarima ili vilama uglavnom imaju krila, glavni zlikovac ima crno belo lice kao krugovi hipnoze i deblji je i njegove sluge su sive boje. odred dobrih likova se sastoji od nekoliko devojaka j momaka i imaju njihovog kralja ili boga nisam sigurna šta je

 160. Ima jedan crtani:Neki djecak srednjih goodina ima carobni stapic koji se povecava do neba i smanjuje do poda taj djecak se druzi sa majmunima.Taj crtani sam gledao mzd prije 5,6 godina

 161. Crtani u kojem neki klinci i jedan covek dante stvaraju cudovista pomocu kamena ili ogrlica i ima neka drevna prica ne znam tacno, gledao sam to 2010,11 tako tu negde

 162. Zdravo, da li znate kako se zove ovaj crtani?ne secam ga se skroz ali znam da se radilo o jednom detetu koje je bilo u sirotistu i odjednom dolazi neki ogorman covek i kupi ga i nosi ga kod sebe kuci, tu se pojavljuju i neka cudovista itd..

 163. zdravo,da li znate ime ovog crtaca,radi se o decaku i devojcici koji se nalaze u casopisu i prelaze iz stranicu u stranicu,kao u neki drugi svet(stranu),ne mogu niceg drugog da se setim,gledala sam ga na cd oko 2012/2013.

  1. Draga Tea,

   Ako su časopis, devojčica i dečak u pitanju, onda je možda reč o animiranoj seriji „Flatmania” (2004):
   https://www.youtube.com/watch?v=ViIWjVVK1FE

   A ako je generalno ulazak u neki drugi svet kroz knjigu u pitanju, imamo nekoliko predloga:

   – Superbook (1981) https://www.youtube.com/watch?v=3xaLM8gfs6Q&list=PLFaIC9vTn3nYg63KDDqHDvnKVFnA1QP7_ (dečak i devojčica, animirana TV serija, lista epizoda)
   – The Pagemaster (1994) https://www.youtube.com/watch?v=wEiJecKrFBw (polu-animirani film sa dečakom)
   – Time Warp Trio (2005) https://www.youtube.com/watch?v=vG2dNme2MOE&list=PLdm2oHjZ9duu3gbSBrvu4l3ZmfD73c7Nj (animirana TV serija, deca, lista epizoda)
   Takođe, „Najlepše bajke sveta” (First Production) su imale uvodnu špicu sa dečakom i devojčicom koji ulaze u knjigu i tako započinje svaka epizoda: https://www.youtube.com/watch?v=4m3dT2ipPOg

 164. Kratak crtani film o skitnici koji odbija da se okupa, ali ga ljudi na silu okupaju i osisaju. Po izgledu likova podseca na “Negde u zemlji snova” (Umocicu). Da li mozda moze da se nadje negde?

 165. Godinama trazim francuski crtani sa robotom koji rukom razbija zgrade. Molim vas da mi kazete koji je ako znate…

  1. Dragi No name,

   Da li je crtani bio baš na francuskom jeziku ili je u pitanju francuska produkcija/animacija, ako se sećate? Po ovom opisu koji ste naveli, imamo nekoliko predloga sa destruktivnim robotima, ali nijedan nije na francuskom, mada su neki nastali u francuskoj produkciji:

   – „Code Lyoko” (2003-2007)
   https://www.youtube.com/watch?v=ZHmM_MW04KA&list=PLh6ShMy3cRq_NBtghQgWMrnaEgDJ6KOGF (lista epizoda)

   – „The Bots Master” (1993/94)
   https://www.youtube.com/watch?v=2UWCOho7Alk

   – „Birth”/„Planet Busters”/„The World of the Talisman” (1984)
   (isti crtani poznat pod drugim imenima)
   https://www.youtube.com/watch?v=GT5GnqZ0zK8

  2. Kako se zove crtić , dečak kad treba da otkrije nešto malal loptica skače mu po glavi i on odjednom se sjeti rešenja

 166. Ja već godinama pokušavam da nađem jedan crtani film sa početka devedesetih. Radnja je bila u šumi ili tako nekom čarobnom svetu, znam da je bio sinhronizovan i da pri kraju filma neko napada taj grad. Jedino čega se jasno sećam je da starac koji je starešina tog magičnog grada govori: “Zatvorite sve ulaze i izlaze”. Stvarno se nadam da crtani i rečenica nisu plod moje mašte, jer ih tražim već 20 godina 🙂

 167. Da li iko zna kako se zove crtać, evo opisa : Radi se o planeti koja je mehanička, koja ide svemirom i jede druge planete, ali nekolicina civilizacija planeta nalazi skrivene motore unutar svoje planete i beže kroz svemir od ove što jede i pokušava da spase ostale planete. Na početku crtaća javljaju se kamen planeta koja ima kamene mesece s oružjem, ledena planeta vatrena i prirodna planeta.

  1. Draga Cartoon girl,

   Najpre da proverimo da nije u pitanju crtani „Hiljadu i jedna Amerika” koji ste videli u tekstu? Ukoliko su vam se likovi učinili poznatim, onda potražite epizode 6 i 7 koje su posvećene Majama. Ovde možete pronaći linkove, ali u španskoj verziji:
   Epizoda 6 (Maje I) https://www.youtube.com/watch?v=9WbIlcvsgXg
   Epizoda 7 (Maje II) https://www.youtube.com/watch?v=e5ALJw9Qne0

   Ukoliko pak nije ovaj, možda je reč o „The mysterious cities of gold”, crtanom iz 1982. godine, koji kao i prethodni crtani opisuje nekoliko pretkolumbovskih kultura Amerike, među njima i Maje, a ovde možete naći osam epizoda: https://www.youtube.com/watch?v=ykN9a3XV1a8

 168. Secam se crtanog ne znam da l je tacno bio na ultri ili minimaksu
  Secam nekog debelog celavog coveka sa narandzastim plastom i jahao je raze?
  Moze neko da mi pomognee da nadjem crtani

 169. Sećam se jednog crtanog filma koji dobrim delom nisam razumeo, ali je ostavio jak utisak na mene (imao sam 7-8 godina). Bio je mađarski, ali nisam siguran kako se zvao, možda Janos vitez?

 170. Ejj, da se ne secate mozda crtanog filma iz ranih 2000 o planetama/loptama iz nekog sela koje idu u avanturu trazeci kraj sveta, sa kockastim antagonistom koji ih prati. Na kraju dodju do eskima koji im objasne da je zemlja okrugla i da kraj ne postoji.
  Trazim ovaj crtani danima ali ne ide. Nadam se da ce ovo biti od pomoci

  1. Draga Đina,

   Takođe bismo Vas zamolili za nešto više detalja. Na koji Vas crtani najviše podseća po pitanju animacije? I da li je reč o jednom dugometražnom crtanom ili o više kraćih epizoda? Hvala.

 171. Ja bih voleo da se setim jednog crtaca u kom je bio jedan decak (srednjih godina) i nisam siguran da li je bila devojcica ali znam da je bilo kao neko vece profesora i svaki profesor je imao svoj element a taj decak je imao kao neko cudoviste koje je bilo sa njim (ne u vezi bilo mu je kao ljubimac)

  1. Dragi Ognjene,

   Da li možete da se setite još nekog detalja. Iz koje godine je otprilike crtani ili makar kada ste ga gledali? Takođe, da li je reč o dugometražnom crtanom ili o nekoj animiranoj TV seriji? I u kom stilu je animacija urađena, anime ili neka slična Diznijevim crtaćima…na šta vas najviše asocira? Hvala.

  1. Dobro vece, pre svega hvala vam na ovom artiklu i na trudu koji ulazete.
   Toliko dragocenih stvari i uspomena nas vezu za nasa detinjstva preko ovih ili onih crtaca, s’tim veliko hvala na svakom odgovoru i minutu vaseg vremena.
   Ja godinama pokusavam da se setim imena i da nadjem ovaj crtac.
   Decak i devojcica mislim da su brat i sestra svaka epizoda pocinje sa njima radeci svakodnevne stvari, I u jednom momentu oni nekako otputuju u sasvim neko drugo vreme i mesto svaka epizoda je nova avantura . Secam se jedne epizode da su propali kroz pesak i tako se nasli u Orientu. Takodje i neka arheoloska mesta se secam 2000 e su u pitanju kad sam ih ja gledala na TV. Puno hvala i veliki pozdrav

  2. Draga Majo,

   Hvala najlepše na ovim rečima. Drago nam je da ste prepoznali trud.

   Što se tiče tog crtaća, ima jedna animirana serija o bratu i sestri koji uđu u knjigu i proživljavaju biblijske avanture. Zove se Superbook (1981) https://www.youtube.com/watch?v=3xaLM8gfs6Q&list=PLFaIC9vTn3nYg63KDDqHDvnKVFnA1QP7_ (lista epizoda)
   a u periodu 2011–13 urađena je ponovo, pa je možda ovo to što tražite: https://www.youtube.com/watch?time_continue=243&v=fn-wEOpPsMo

 172. Već dugo pokušavam da se setim imena crtaća gde dečak ima čarobni prstic, kojim kada dodirne sve ozeleni, procveta. Gledala sam ga kao mala

  1. Ja od 7 godine tražim crtani sa devojčicom koja ima kratku narandžastu kosu i čudan izraz lica kao i njeni drugovi

Leave a Reply

Your email address will not be published.