Foto: FernGully: The Last Rainforest, IMDB

Crtaći su deo vizuelne kulture našeg odrastanja. I ne samo vizuelne. Animacija od najranijih dana detinjstva uz pomoć crteža, pokretnih slika, stilova, kolorita, muzike, glasova, utiče na naš ukus, estetiku, interesovanja. Deca sa ovog podneblja odrastala su između istoka i zapada uz animacije iz SAD-a, SSSR-a, Japana, ali i domaće sredine; uz Volt Dizni, Hana-Barbera, Vorner Broz (Warner Bros.), Foks (20th Century Fox) produkciju i uz različite TV kanale i termine emitovanja, ali verovatno većina vas prepoznaje replike iz crtaća koje smo davno gledali predveče, pred spavanje ili ujutru pred školu: „Hej, šefe, koji ti je vrag?”, „Umočiću!”, „Ludo, burazere, ludo.” U zavisnosti od toga kojoj generaciji pripadate, setićete se i glasova – majstora sinhronizacije: Nikole Simića, Đuze Stojiljkovića, Nade Blam, Miće Tatića, Ljubiše Bačića, Violete Peković ili Nebojše Burovića. Drage junake našeg detinjstva kao što su Vitez Koja, Popaj, Nindža kornjače, Cipelići, Iznogud, Snorkijevci, Talični Tom, Blinki Bil, Plava princeza, Bananamen, Kaktus car, Inspektor Gedžet, Šarki i Žorž ne možemo da zaboravimo, ali nekada davno voleli smo i bezbroj puta gledali crtaće koje i dan-danas znamo da opišemo, ali ne možemo da se setimo kako se zovu. Ako ste tražili baš ove crtaće, evo prilike da ih se danas sa nekim mališanima podsetite. 

Lev Atamanov, Purpurni cvet (Aленький цветочек), 1952.

Ako ste se 1991. godine najpre upoznali sa Diznijevom ekranizacijom čuvene bajke, koju su u 18. veku kao roman uobličili francuski pisci, a koja je postojala u različitim evropskim predanjima mnogo pre toga, onda se verovatno ovog animiranog filma sećate iz detinjstva kao „ruski Lepotica i zver”. Rusku adaptaciju ove tradicionalne bajke pod nazivom Purpurni cvet napisao je Sergej Aksakov sredinom 19. veka, a ona je postala animirani film u režiji Leva Atamanova 1952. godine, nešto manje od pola veka pre Diznijeve verzije. Animirana ruska bajka i pored živopisnog i folklornog kolorita, iz perspektive dece koja su odrastala uz Diznija, mogla je da deluje malo mračnije ili jednostavno „realnije”, ali neosporni su kvalitet, raskoš i elegancija animacije u ovom filmu. Još jedno remek delo ove produkcije, predstavlja i crtani Zlatna antilopa iz 1954. godine.

 

Hana-Barbera, Džetsonovi, 1962–1987.

Pandan, odnosno futuristička verzija praistorijske porodice Flintstouns (Kremenko) bili su Džetsonovi. Obe porodice su na komičan način predstavile doba u kome žive, ali se zbog vremena u kom su ovi crtaći prvobitno nastali, neminovno oseća uticaj šezdesetih godina 20. veka, ako ni zbog čega drugog, onda zbog ovog tipa sitkoma, muzike i kolorita. Mama, tata, pas i kravata: odnosno roditelji sa dvoje dece, psom i kućnom pomoćnicom žive i rade u svetu robota, letećih brodova, holograma i vanzemaljaca smeštenih u, tada tako viđen, 21. vek. Originalno su crtani režirali Vilijam Hana i Džozef Barbera koji su ubrzo postali kultni tim sa svojom Hana-Barbera produkcijom poznatom po pomenutim Flintstounsima, Skubiju Duu, Medvedu Jogiju i Štrumpfovima. Serijal se nastavio tokom narednih dvadeset i nešto godina.

 

Grupa autora, Sport Bili, 1979/80–1981.

Ako su i vaše sestre i braća bili fascinirani Sport Bili torbom, onda verovatno znate o čemu je reč. Krajem sedamdesetih godina 20. veka jedan dečak je iz evropskog stripa, dospeo i na ekran, najpre širom Evrope, a potom i u SAD. Sport Bili je junak koji neguje sportski i takmičarski duh, fer igru i živi na planeti Olimpus sa druge strane Sunca i dolazi na Zemlju da bi promovisao sportske vrednosti koje narušava zla kraljica Vanda, u čemu mu pomažu devojčica Lili i pas Vili. Zajedno do različitih krajeva Zemlje putuju svemirskim brodom, a Bili poseduje čarobnu torbu „svaštaru” u koju može da spakuje najrazličitije predmete koje prethodno smanji (mnogima bi i danas dobro došla ova torba za trening, a posebno za putovanje). Ovaj popularni junak postao je i zvanična maskota mnogih sportskih takmičenja, prvenstveno u fudbalu, kako je i sam bio ljubitelj „najvažnije sporedne stvari na svetu”.

 

Kevin Gilis, Rakuni, 1980–1992.

Kod nas možda poznatiji kao Rakuni na ledu, zbog jednog od specijala koji se najčešće reprizirao. Pet sezona ove kanadske animirane serije premijerno su se emitovale i tokom devedesetih, dok su četiri specijala nastala u periodu između 1980–1984. godine. Reč je o ekipi rakuna koja je u konstantnoj borbi da očuva večno zelenu šumu u kojoj žive (Evergreen Forest) od zloćkastih aktera, ljubitelja industrije. Glavni lik je rakun Bert, koji živi kao cimer sa bračnim parom, rakunima Melisom i Ralfom, ali tu su i njihovi drugi prijatelji, prvenstveno dva engleska ovčara i jedan neobičan antropomorfni par. Glavni motivi serijala su prijateljstvo, timski duh, avanture, ali i očuvanje životne sredine, dok je specijal Rakuni na ledu bio u znaku klizanja i hokeja, izuzetno popularnih u Kanadi.

 

Jokota Kazujoši, Otkrića bez granica, 1983-1985.

Animirana serija koja je verovatno najviše uticala na nekoliko generacija inženjera elektrotehnike, programera, fizičara, hemičara, ali i svih ostalih ljubitelja nauke, tehnike i donekle naučne fantastike. Prvenstveno edukativnog karaktera, ova japanska anime serija iz osamdesetih godina 20. veka, kao glavnog aktera imala je jedno neobično maleno žensko biće, pod originalnim imenom Mimu (u našem prevodu koji smo preuzeli iz engleskog jezika – Džini) koja je iskakala iz računara i vodila dečaka Aleksa i devojčicu Kim, brata i sestru, kroz priče o svetski poznatim naučnicima i pronalazačima poput Ajnštajna, Galileja, Njutna, Darvina, Pastera, Fleminga i mnogih drugih. Originalni naziv serijala na japanskom jeziku bio je Miimu Iro Iro Yume no Tabi u prevodu Mimu, putnica mnogih snova, a naša nekadašnja deca pamte ga pod imenom Otkrića bez granica.

 

Don Blut, Američki repić, 1986.

Priča o američkom snu, nadi, slobodi i jednakosti ispričana kroz život jedne rusko-jevrejske porodice, tačnije porodice miševa koja usled istorijskih okolonosti napušta Carsku Rusiju i odlazi u Ameriku gde nema mačaka, a na tom putu nailazi na izazov. Prvo što gledaocima zapada za oko je to da je reč o animaciji izuzetno bliskoj Diznijevoj, ali da je ovo uvek bio nekako zaboravljen Dizni-Ne-Dizni crtani. Radi se o izuzetno talentovanom čoveku, Donu Blutu, koji je svoju karijeru započeo kao animator u Volt Dizni produkciji, ali se potom osamostalio i osnovao svoju kuću u kojoj je, između ostalog, stvorio remek dela: Zemlja pre vremena (Malo stopalo), Svi psi idu u Raj, Palčica, Anastasija za koje ljudi, uglavnom, ni danas ne znaju da nisu Diznijevi crtaći. Američki repić je bila njegova prva saradnja sa Stivenom Spilbergom koja se nastavila i kasnije, a posebno došla do izražaja u Zemlji pre vremena, dirljivoj priči o dinosaurusima. Dok je njegova animacija praktično ista, sa poznatim krupnim diznijevskim očima, blagim crtama likova, Blutov kolorit je nešto svedeniji, boje su zemljane i u skladu sa „realnije” ispričanom pričom, koja je ponekad bivala i pomalo strašna, toliko da se i dan-danas među komentarima na internetu može naći šala na umetnikov račun da je traumirao decu: No One: ____ / Literally No One: ____/ Don Bluth: Let me traumatize an entire generation of kids.

 

Bil Spirs, Izlet medvedića, 1989.

Sve je počelo sa poezijom američkog pesnika Džona Valtera Bratona: pesmom The Teddy Bears’ Picnic iz 1907. godine, da bi kasnije ove stihove u pesmu za izvođenje uz muziku adaptirao irski tekstopisac Džimi Kenedi 1932. godine, koji je živeo jedno vreme u Engleskoj, u kojoj su Tedi medvedići (plišane igračke) imale tradicionalno značajnu ulogu u odrastanju britanske dece. Pesmu su potom izvodili mnogi muzičari, ali je ona dobila i nekoliko animiranih adaptacija. Jedna od njih je ova verzija iz 1989. godine u kojoj su medvedići Bendžamin i Voli, kao i devojčica Amanda, glavni likovi. Jednom godišnje, u noći kada zvezde zasijaju posebnim sjajem, plišani medvedići, verni slušaoci i čuvari dece, ožive, odlaze na piknik i vrate se u krevet pre nego što deca i primete da su nestali. Ova verzija imala je nastavke 1992, 1998, a kasnije, u periodu između 2003. i 2015. godine i TV seriju pod nazivom Tajni svet mede Bendžamina.

 

Klaudio Bjern Bojd, Hiljadu i jedna Amerika, 1989/1991–1992.

Ne znam da li se možda i vama, kada ste bili mali, desilo da, usled neke epizode ove serije, saznate za novi pojam komplikovanog izgovora, pa u žurbi da nađete papir koji nikako da se pojavi, vi lepo, da ga ne biste zaboravili, prvim pronađenim flomasterom napišete pojam na belom kuhinjskom elementu? Hiljadu jedna Amerika bila je španska animirana serija o pretkolumbovskoj Americi, nastala da obeleži pet vekova od Kolumbovog puta na novi kontinent. U avanture sa američkim urođenicima upuštaju se desetogodišnji dečak Kris koji je na tavanu pronašao staru dedinu knjigu sa njegovih putešestvija, tako što kroz nju uz pomoć mašte ili kroz san, dečak sa svojim psom Lonom, odluta u različite krajeve obe Amerike. U tim njihovim avanturama deca su upoznavala istoriju, geografiju i kulturu Inka, Olmeka, Moča, Maja, Asteka, karipskih naroda, severnoameričkih Indijanaca i drugih. Za male istoričare, geografe, istraživače, avanturiste i svetske putnike, ovo je bila prava poslastica.

 

Bil Krojer, Poslednja prašuma, 1992.

Fantastična mala stvorenja, vile, vilenjaci i životinjice koje štite prašumu od zlog Heksusa. Još jedna priča o prijateljstvu, simpatijama i očuvanju prirode. Glavna heroina, vila Krista je opčinjena ljudima, za koje drugi stanovnici prašume veruju da su izumrla vrsta, a na koje je kasnije svi upozoravaju, sve dok se ne pojavi mladić Zek. Divna animacija i zabavna muzika Alana Silvestrija, ali ono po čemu verovatno deca najbolje pamte ovaj crtani u australijsko-američkoj produkciji je lik blesavog šišmiša Betija Kode kome je glas pozajmio niko drugi do legendardni Robin Vilijams, kao i njegova čuvena rep numera: Batty Rap gde u par navrata Beti Koda neodoljivo podseća, logično, na duha Džinija iz Aladina. U originalu, naziv crtaća glasi FernGully: The Last Rainforest, a 1998. godine, napravljen je i nastavak Ferngully 2: The Magical Rescue.

 

Mihael Šomen, Čarobno putovanje, 1992.

Nemački crtani pod nazivom Avanture Pika i Kolumba (nem. Die Abenteuer von Pico and Columbus; engl.The Magic Voyage) je jedan uvrnuti avanturistički prikaz Kolumbovih putovanja i njegove želje da ovog puta dokaže da Zemlja nije ravna, već kockasta! Kolumbov glavni pratilac na ovom putu je crv Piko koji ima svoju misiju: da spasi malu kraljicu vilu od zlog gospodara Svorma (roj) i njegove armije insekata. Čudnjikavo simpatičan, ali i pomalo neurotičan, crtani je kasnije dosta kritikovan prvenstveno zbog nedostataka u scenariju i konstantnom, često napornom, dijalogu. Nastao je takođe kao obeležavanje petstogodišnjice od Kolumbovog otkrića Amerike u nemačkoj produkciji, koja je kasnije u SAD i Kanadi imala svoju produkciju i prevode.

 

piše: Ana Samardžić

jul, 2019.

87 thoughts on “Kako se beše zove taj crtać?”

 1. Da li neko možda zna na engleskog kako se zove crtani Odred iz galaksije. Dugometražni je, radnja je u svemiru i bore se ljudi tj samo žene i neki paranoidi. Kod žene dve su frakcije Jedni crveni i plavi. Paranoidi otmu jednu usade u nju plod. Rodi se covek muskarac i one na tom brodu hice da ga spasu posto, sve tri strane zele to novo bice.

  1. Videh da se ovaj crtani pominje i u starijim komentarima ali nije jos uvek pronadjen! I ja ga trazim vec godinama. Evo jos par detalja kojih se secam kao pomoc: u prici je i morski konjic (ili mala narandzasta hobotnica nisam siguran) koja je zapravo decak. Njegov deda je ribar koji ga trazi. Takodje, tu je i rak koji kroz ceo crtani trazi kucicu pocevsi od skoljki pa sve do raznih flasa i konzervi. ‘Cudiviste’ koje je u moru, koliko se secam ne zove se Nesi, ali na zalost ne secam se kako se zove. Ono misli da je poslednje od svoje vrste i tek na kraju shvata da nije samo vec da postoji i Nesi – poslednja zenka njegove vrste (ako sam u pravu).

 2. Kako se zove crtani, radnjase desava u moru, jako je tuzan jegulja nesi na kraju umire od nafte, jako jako tuzan crtani. Hvala u napred

  1. Videh da se ovaj crtani pominje i u starijim komentarima ali nije jos uvek pronadjen! I ja ga trazim vec godinama. Evo jos par detalja kojih se secam kao pomoc: u prici je i morski konjic (ili mala narandzasta hobotnica nisam siguran) koja je zapravo decak. Njegov deda je ribar koji ga trazi. Takodje, tu je i rak koji kroz ceo crtani trazi kucicu pocevsi od skoljki pa sve do raznih flasa i konzervi. ‘Cudiviste’ koje je u moru, koliko se secam ne zove se Nesi, ali na zalost ne secam se kako se zove. Ono misli da je poslednje od svoje vrste i tek na kraju shvata da nije samo vec da postoji i Nesi – poslednja zenka njegove vrste (ako sam u pravu).

 3. Dali se mozda neko seca kako se zvala animirana tv serija sa bajkama. Svaka epizoda je bila razlicna bajka. Intro je bio nesto kao sa karakterima koji se pojavljuju u bajkama, ljudi, zivotinje i tako to, kao nesto marsiraju…

 4. Ja pokusavam da se setim crtaca sa dvd, princeza kao vitez se nalazi sa princom i bore se macevima posle se zaljube ima i neki zmaj koji posle postane dobar

 5. Zanima me kako se zove ovaj crtani. Bio je na minimaksu 2009-2010 godine. Devojcica sa zutom kosom i crnobelom haljinom zivi u hotelu i tu pravi nevolje.Ima batlera i ima nekog prijatelja sa tamnijim tenom.Mislim da se devojcica zove Eliza.

 6. Mene zanima da li neko zna za crtani u kom su neka deca, družina, i svi imaju po nekog robota koj kao može da se unapredi, veoma je slicno digimonima samo su roboti u pitanju ako bilo ko zna i ima neku ideju o kom se radi nek napise!?!?

 7. Da dodam da vise nisam sigurna da je to nesi vec je mozda i samo jegulja, a mislim da umire od naftnih mrlja u vodi

  1. Draga Ivana, postoji crtani „Freddie as F.R.O.7” poznat i kao „Freddie the Frog” (1992) gde je glavni lik žabac, ali tu su Nesi i jegulje i scene pod vodom, samo nije tužan crtani: https://www.youtube.com/watch?v=FaH1j_5Ke48

   Drugi je igrani film iz 1995. godine, u kom morsko čudovište Orki umire zbog zagađene vode: https://www.youtube.com/watch?v=Rg24GXMRE5I

   Takođe postoji i čuveni film „Čudovište iz Loh Nesa” (Loch Ness iz 1996): https://www.youtube.com/watch?v=L90001PVzec

   Možda su ti se u sećanju preklopile ove priče.

 8. Mozete li mi pomoci da nadjem crtani film? Radnja se odvija u moru i mislim da je glavni lik Nesi cudoviste, ali nisam sigurna, ali neko tako stvorenje i mislim da ona umire, i tu su oko nje su uvek neke jegulje koje su valjda njeni prijatelji. Film je jako tuzan i mislim da na kraju stvorenje umire. Ne znam iz koje je godine, ali sam ga gledala pre nekih 15 godina

  1. Da dodam da vise nisam sigurna da je to nesi vec je mozda i samo jegulja, a mislim da umire od naftnih mrlja u vodi

  2. Ja ga ne mogu naci vec duze vreme. Crtani je jako tuzan. Da ona umire na kraju od nafte tu si letece ribe koje napadaju brodove i tako umiru. Ona je zalju ljena u drugu jegulju ali mislim da on ostaje ziv.

 9. Ja pokušavam već neko vreme da nađem jedan crtani koji sam gledala najverovatnije na kanalu D kao mala ,ovako radi se o nekoliko devojaka koje su srednjoškolke i poseduju neke ćilibare koje su nosile kao pirsing u pupku i u suštuni to im je davalo neku magiju .To je sve čega se sećam ali znam da je animacija bila takva da podseća na Bratz crtani . Hvala unapredd

 10. Već dugo vremena pokušavam da pronađem jedan crtani film koji sam vrlo češto voleo da gledam kao dete.
  Crtani je dugometrazni i radi se o jednom robotu (čini mi se plavo bele boje) koji prevozi putnike. Na početku crtanog oni se sruše u neku zavejanu planinu. Ljudi odlaze po pomoć i upadaju u nevolju. Robot dolazi da ih spase.
  Sećam se da ih je spasao tako što je rukom udario u metalni zid i nastala je poplava a oni su naravno uspeli da pobegnu.
  Bio bih vam zahvalan ako biste uspeli da pronađete taj crtani.

  1. Hvala na trudu ali crtani je daleko stariji od navedenih. Crtani je iz ’80tih ili’ 90tih, doba transformersa i roboteka.
   Takođe sam hteo da vas upitam za jedan japanski crtani o 4 ili 5 devojaka koje upravljaju nekim svemirskim brodom a zaplet nastaje kad im upada uljez (čudovište) i stvara probleme. Crtani je takođe iz ’90tih… Hvala!

 11. Stari crtani film, otprilike 90e godine su u potanju. Likovi su antikvat/naučnik iu spolnog sveta, sećam se nekih kockica iz neke igre, i on dospeva u svet magije. Pomaže princezi sa belom kosom da pobede zlog čarobnjaka. Ona ima sposobnost da ga vidi i tako prati na tom putovanju. Na kraju ona prelazi u stvarni svet kod njega. Bili su i zmajevi koliko se sećam, i neka stvorenja koje je slao zli čarobnjak koja ispuštaju užasne zvukove.
  Ako nađete svaka čast.

 12. Volela bih da znam kako se zove crtani koji govori o plavoj devojcici koja se zove Moly i sa porodicom stalno ide u jedno malo mesto kod tetke gde su joj najbolje drugarice. I takodje njena prabaka se zvala Moly.

 13. Zdravo, da li znate mozda ime crtanog u kome su glavni junaci medvedi. Znam da su oni veliki, sudaraju se i jedan je dosadan i pospan. Gledala sam ga u periodu izmedju 2005-2009. Ne znam tacno koja je godina bila i na kom je kanalu bio. Hvala unapred

  1. Draga Bogznasve, ako nije „Izlet Medvedića” o kom smo pisali u tekstu a nisu ni „Mece Dobrići/Medvedići dobrog srca” a slični su im, imamo nekoliko predloga:

   Gummi Bears (1985-1991)
   https://www.youtube.com/watch?v=bhgLoBypReg

   Ewoks (1985-1986)
   https://www.youtube.com/watch?v=6di02MkjCNs

   Leteći mjedvedići (The Little Flying Bears) (1990-1991)
   https://www.youtube.com/watch?v=KWLj_xaO7-A

   Ako nije nijedan od ovih, pošaljite nam malo detaljniji opis.

 14. Da li znate mozda o kom se crtanom radi. Znam da se nalaze medvedi u njemu, jedan je dosadan i znam da se sudaraju i padnu. Medvedi su onako veliki. Vec duze vreme ga trazim i ne mogu da ga nadjem. Nisu Medvedici dobrog srca.Gledala sam ga u periodu izmedju 2005-2009.

 15. Ja bih voljela da znam kako se zove crtani u kojem neki ljudi imaju čarobne ogrlice i jednostavno se bore jedni protiv drugih i znam da se jedan lik zove Dante i ja mislim da je imao braon/crvenu kosu(mislim).Takodje znm da je na početku tu ogrlicu plave kose i mislim da je imao prijateljicu.Svi su se sdruzili i sad se bore sa onima koji su protiv njih(i oni imaju te ogrlice koje ja koliko se sjećam ili im daje neku moć.

 16. Ja bih voljela da znam kako se zove crtani u kojem neki ljudi imaju čarobne ogrlice i jednostavno se bore jedni protiv drugih i znam da se jedan lik zove Dante i ja mislim da je imao braon/crvenu kosu(mislim)

 17. Treba mi pomoć oko jednog crtanog filma.
  Počinje kao igrani film. Nebom leti kutija, upakovana i doleće u sobu čini mi se dačaka.
  U kutiji je čini mi se rampa i auto. Dečak seda u auto i ulazi u crtani svet i prolazi kroz razne crtane zemlje. To je otprilike sve čega se sećam. Godina čini mi se kraj 80-ih ili početak 90-ih ali nemojte me držati za reče, uglavnom davno beše.
  Hvala unapred

 18. Stariji crtani, radi se o nekim nebeskim čuvarima ili vilama uglavnom imaju krila, glavni zlikovac ima crno belo lice kao krugovi hipnoze i deblji je i njegove sluge su sive boje. odred dobrih likova se sastoji od nekoliko devojaka j momaka i imaju njihovog kralja ili boga nisam sigurna šta je

 19. Molim vas već dugo tražim ovaj crtani nikako ne mogu da se setim kako se zove
  Stariji je, crtano je nije animirano, nekoliko devojaka i momak koji imaju krila i oni su čuvari da li na nebu ili neke galaksije i imaju svog kralja jedna devojka imala je plavu kosu, više ne mogu da se setim ..

 20. Ima jedan crtani:Neki djecak srednjih goodina ima carobni stapic koji se povecava do neba i smanjuje do poda taj djecak se druzi sa majmunima.Taj crtani sam gledao mzd prije 5,6 godina

 21. Crtani u kojem neki klinci i jedan covek dante stvaraju cudovista pomocu kamena ili ogrlica i ima neka drevna prica ne znam tacno, gledao sam to 2010,11 tako tu negde

 22. Zdravo, da li znate kako se zove ovaj crtani?ne secam ga se skroz ali znam da se radilo o jednom detetu koje je bilo u sirotistu i odjednom dolazi neki ogorman covek i kupi ga i nosi ga kod sebe kuci, tu se pojavljuju i neka cudovista itd..

 23. zdravo,da li znate ime ovog crtaca,radi se o decaku i devojcici koji se nalaze u casopisu i prelaze iz stranicu u stranicu,kao u neki drugi svet(stranu),ne mogu niceg drugog da se setim,gledala sam ga na cd oko 2012/2013.

  1. Draga Tea,

   Ako su časopis, devojčica i dečak u pitanju, onda je možda reč o animiranoj seriji „Flatmania” (2004):
   https://www.youtube.com/watch?v=ViIWjVVK1FE

   A ako je generalno ulazak u neki drugi svet kroz knjigu u pitanju, imamo nekoliko predloga:

   – Superbook (1981) https://www.youtube.com/watch?v=3xaLM8gfs6Q&list=PLFaIC9vTn3nYg63KDDqHDvnKVFnA1QP7_ (dečak i devojčica, animirana TV serija, lista epizoda)
   – The Pagemaster (1994) https://www.youtube.com/watch?v=wEiJecKrFBw (polu-animirani film sa dečakom)
   – Time Warp Trio (2005) https://www.youtube.com/watch?v=vG2dNme2MOE&list=PLdm2oHjZ9duu3gbSBrvu4l3ZmfD73c7Nj (animirana TV serija, deca, lista epizoda)
   Takođe, „Najlepše bajke sveta” (First Production) su imale uvodnu špicu sa dečakom i devojčicom koji ulaze u knjigu i tako započinje svaka epizoda: https://www.youtube.com/watch?v=4m3dT2ipPOg

 24. Kratak crtani film o skitnici koji odbija da se okupa, ali ga ljudi na silu okupaju i osisaju. Po izgledu likova podseca na “Negde u zemlji snova” (Umocicu). Da li mozda moze da se nadje negde?

 25. Godinama trazim francuski crtani sa robotom koji rukom razbija zgrade. Molim vas da mi kazete koji je ako znate…

  1. Dragi No name,

   Da li je crtani bio baš na francuskom jeziku ili je u pitanju francuska produkcija/animacija, ako se sećate? Po ovom opisu koji ste naveli, imamo nekoliko predloga sa destruktivnim robotima, ali nijedan nije na francuskom, mada su neki nastali u francuskoj produkciji:

   – „Code Lyoko” (2003-2007)
   https://www.youtube.com/watch?v=ZHmM_MW04KA&list=PLh6ShMy3cRq_NBtghQgWMrnaEgDJ6KOGF (lista epizoda)

   – „The Bots Master” (1993/94)
   https://www.youtube.com/watch?v=2UWCOho7Alk

   – „Birth”/„Planet Busters”/„The World of the Talisman” (1984)
   (isti crtani poznat pod drugim imenima)
   https://www.youtube.com/watch?v=GT5GnqZ0zK8

  2. Kako se zove crtić , dečak kad treba da otkrije nešto malal loptica skače mu po glavi i on odjednom se sjeti rešenja

 26. Ja već godinama pokušavam da nađem jedan crtani film sa početka devedesetih. Radnja je bila u šumi ili tako nekom čarobnom svetu, znam da je bio sinhronizovan i da pri kraju filma neko napada taj grad. Jedino čega se jasno sećam je da starac koji je starešina tog magičnog grada govori: “Zatvorite sve ulaze i izlaze”. Stvarno se nadam da crtani i rečenica nisu plod moje mašte, jer ih tražim već 20 godina 🙂

 27. Da li iko zna kako se zove crtać, evo opisa : Radi se o planeti koja je mehanička, koja ide svemirom i jede druge planete, ali nekolicina civilizacija planeta nalazi skrivene motore unutar svoje planete i beže kroz svemir od ove što jede i pokušava da spase ostale planete. Na početku crtaća javljaju se kamen planeta koja ima kamene mesece s oružjem, ledena planeta vatrena i prirodna planeta.

  1. Draga Cartoon girl,

   Najpre da proverimo da nije u pitanju crtani „Hiljadu i jedna Amerika” koji ste videli u tekstu? Ukoliko su vam se likovi učinili poznatim, onda potražite epizode 6 i 7 koje su posvećene Majama. Ovde možete pronaći linkove, ali u španskoj verziji:
   Epizoda 6 (Maje I) https://www.youtube.com/watch?v=9WbIlcvsgXg
   Epizoda 7 (Maje II) https://www.youtube.com/watch?v=e5ALJw9Qne0

   Ukoliko pak nije ovaj, možda je reč o „The mysterious cities of gold”, crtanom iz 1982. godine, koji kao i prethodni crtani opisuje nekoliko pretkolumbovskih kultura Amerike, među njima i Maje, a ovde možete naći osam epizoda: https://www.youtube.com/watch?v=ykN9a3XV1a8

 28. Secam se crtanog ne znam da l je tacno bio na ultri ili minimaksu
  Secam nekog debelog celavog coveka sa narandzastim plastom i jahao je raze?
  Moze neko da mi pomognee da nadjem crtani

 29. Sećam se jednog crtanog filma koji dobrim delom nisam razumeo, ali je ostavio jak utisak na mene (imao sam 7-8 godina). Bio je mađarski, ali nisam siguran kako se zvao, možda Janos vitez?

 30. Ejj, da se ne secate mozda crtanog filma iz ranih 2000 o planetama/loptama iz nekog sela koje idu u avanturu trazeci kraj sveta, sa kockastim antagonistom koji ih prati. Na kraju dodju do eskima koji im objasne da je zemlja okrugla i da kraj ne postoji.
  Trazim ovaj crtani danima ali ne ide. Nadam se da ce ovo biti od pomoci

  1. Draga Đina,

   Takođe bismo Vas zamolili za nešto više detalja. Na koji Vas crtani najviše podseća po pitanju animacije? I da li je reč o jednom dugometražnom crtanom ili o više kraćih epizoda? Hvala.

 31. Ja bih voleo da se setim jednog crtaca u kom je bio jedan decak (srednjih godina) i nisam siguran da li je bila devojcica ali znam da je bilo kao neko vece profesora i svaki profesor je imao svoj element a taj decak je imao kao neko cudoviste koje je bilo sa njim (ne u vezi bilo mu je kao ljubimac)

  1. Dragi Ognjene,

   Da li možete da se setite još nekog detalja. Iz koje godine je otprilike crtani ili makar kada ste ga gledali? Takođe, da li je reč o dugometražnom crtanom ili o nekoj animiranoj TV seriji? I u kom stilu je animacija urađena, anime ili neka slična Diznijevim crtaćima…na šta vas najviše asocira? Hvala.

 32. Već dugo pokušavam da se setim imena crtaća gde dečak ima čarobni prstic, kojim kada dodirne sve ozeleni, procveta. Gledala sam ga kao mala

  1. Ja od 7 godine tražim crtani sa devojčicom koja ima kratku narandžastu kosu i čudan izraz lica kao i njeni drugovi

Leave a Reply

Your email address will not be published.