Foto: Urmel, YouTube, printskrin

Piše: Ana Samardžić

O crtaćima kao umetničkim delima i o umetnosti u crtaćima, pisali smo u nekoliko brojeva našeg časopisa. Zbog narativa, animacije, muzike, često nam se još u detinjstvu urežu neke slike iz crtanih filmova koje dugo potom pamtimo. U rubrici Dese(r)t za kraj, između ostalog, tekst Kako se beše zove taj crtać?, trebalo je da, pored umetničkih odlika crtanih filmova, podseti i na neke zaboravljene naslove. Vašim pitanjima i komentarima, dragi čitaoci, doprineli ste da taj tekst postane jedan maleni forum za pretragu crtaća. Ovog puta sledi jedan nastavak teksta u kom ćemo se prisetiti još deset crtaća koje ste možda godinama tražili, a koji su mahom zasnovani na romanima.

Robert Stivenson, Ručice i drške od metle (Bed knobs and Broomsticks), 1971.

Foto: BedknobsandBroomsticks, YouTube, printskrin

Poluigrani, poluanimirani mjuzikl Volta Diznija, zasnovan je na knjigama engleske autorke Meri Norton. Priča koja je započela niz potonjih priča o evakuaciji dece iz Londona za vreme nacističkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu, koja ih je ovom prilikom odvela kod Gospođe Prajs, veštice početnice, koja želi da svojim činima prekine rat i sa kojom će troje dece uz profesora Brauna, poći u brojne uzbudljive avanture, kako u imaginarnom, tako i u realnom svetu. Možda se neki sećaju da grupa avanturista putuje u izmaštani svet uz pomoć kreveta kao prevoznog sredstva koje leti nebom i roni pod vodom, a koji se pokreće ručicom na krevetu u vidu čarobne kugle. Iako često poređen sa Meri Popins, film je nominovan za brojne nagrade, a osvojio je Oskara za specijalne vizuelne efekte. Ideja da od njega nastane pozorišni mjuzikl javila se 2018. godine, ali još uvek se čeka njena realizacija.

Don Blut, Tajna ružinog grma (The Secret of NIMH), 1982.

Foto: The Secret of NIMH, YouTube, printskrin

Crtani je poznat u srpskom prevodu i kao Tajna grma, Čudesni grm ili Tajna NIMZ-a (Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje). Po mišljenju mnogih, ovo remek-delo Dona Bluta i ujedno njegovo prvo dugometražno i režisersko ostvarenje nakon napuštanja kompanije Volt Dizni, rađeno je po dečjem romanu Gospođa Frizbi i pacovi NIMZ-a (Mrs. Frisby and the Rats of NIMH) Roberta K. O’ Brajana iz 1971. godine. Priča o Gospođi Brizbi (izmenjeno u cilju da se izbegne potencijalna tužba kompanije koja je proizvodila frizbi), mišici koja pokušava da spase svoje bolesno dete Timotija, započela je niz Blutovih realno- fantastičnih avantura. Blut je već ovim crtaćem koji prati vrhunska animacija bazirana na staroj tehnici, pozadinskom osvetljenju i zlatnoj eri animacije, nagovestio da se od njega u budućnosti mogu očekivati mračne, misteriozne i fantastične priče. Nastavak animiranog filma pod imenom The Secret of NIMH 2: Timmy to the Rescue emitovan je 1998. godine, ali nije imao ni približno kultni status kakav je stekao originalni crtani.

Grupa autora, Snorkijevci (Snorks), 1984-89.

Foto: Snorks, YouTube, printskrin

Ono što su Džetsonovi bili za Kremenkove, verovatno su Snorkijevci bili za Štrumpfove, a svi su, u produkciji Hana-Barbera, obeležili šezdesete i osamdesete godine 20. veka. Snorkijevci su mala šarenolika podvodna bića, krupnih očiju, ne veća od palca (kako ih je opisao kapetan Ortega u svom brodskom dnevniku o čemu saznajemo na početku svake epizode), koja na glavi imaju produžetke u vidu disaljki za ronjenje pomoću kojih dišu i kreću se, i koji žive u grupama na dubini mora. Nik Broka je najpre kreirao strip, a potom je Fredi Monikendam, belgijski producent (koji je producirao i Štrumpfove) inicirao Snorkijevce kao američko-belgijsku animiranu seriju. Deca koja su rasla osmadesetih pamte Snorkijevce u sinhronizaciji Radio Televizije Beograd, a naslov crtaća izgovarao je Nikola Simić.

Ted Berman, Ričard Rič, Crni kotao (The Black Cauldron), 1985.

Foto: The Black Cauldron, YouTube, printskrin

Nepojmljivo netipičan za Dizni kompaniju, zbog svoje dominantno mračne priče i nedostatka muzičkih scena, Crni kotao (poznat i kao Crni kazan) prvi je crtani ove kompanije koji je dobio oznaku PG (zahtevanje roditeljskog nadzora). Danas kultni crtani, slobodnije je zasnovan na dva dela pentalogije Pridejnski letopisi američkog pisca Lojda Aleksandera, koja govore o legendama ranog srednjeg veka, čarobnjacima, vitezovima, fantastičnim svetovima i mističnoj relikviji, crnom kotlu, uz pomoć kog se može stvoriti nepobediva vojska. Crni kotao kao protagoniste ima svinjara Tarana – dečaka koji sanja o tome da postane junak, princezu Alonvi, psa Gergija, Rogatog kralja i mnoge druge. Nešto mračnije i mističnije crtaće počeo je da stvara Don Blut tri godine ranije, ali je on, za razliku od Dizni kompanije, nastavio u tom maniru.

Taku Sugijama, Plava princeza (Bosco Adventure), 1986-87.

Časopis Foto: Bosco Adventure, YouTube, printskrinKUŠ!

Crtani u stilu anime zasnovan je na knjizi Šumske priče (Storie del bosco) italijanskog autora Tonija Vulfa, ali i nekim njegovim drugim delima i govori o Plavoj princezi koja jedina može da spasi Zemlju izvora od Škorpiona, koji je po nju poslao Kukuljaša i njegove pomoćnike Đoleta i Boleta. Princezi na tom putu pomažu njeni prijatelji: mehanička ptica Trućko, verni žabac Žapko, pronalazač i kornjača Korko i Vidra, stalni član posade broda Šumenko.

Artur Renkin Džunior, Vetar u vrbaku (Wind in the Willows), 1987.

Foto: Wind in the Willows, YouTube, printskrin

Roman za decu Vetar u vrbaku, britanskog pisca Keneta Grejama iz 1908.godine, imao je brojne adaptacije u pozorištu, na televiziji i na filmu. Jedno od mnogih animiranih ostvarenja nastalo je 1987. godine. U ovoj avanturi, pored stalnog veslanja na reci, družina iz vrbaka, njihovog prirodnog staništa, koju čine krtica, pacov (tačnije vodena voluharica), žabac i jazavac, vraćaju svog problematičnog prijatelja Žapca na pravi put.

Andrea Breščani, Ričard Slapčinski, Alisa u zemlji iza ogledala (Alice Through the Looking Glass), 1987.

Foto: Alice Through the Looking Glass , YouTube, printskrin

Taman kad pomislite da priča o Alisi ne može biti uvrnutija, pojave se dvorska luda – Ludi Tom, kentaur, leteći slonovi, jednorog, Pegaz, gospoda jarac i konj, čovek od novina, zmajolika bića i Beli vitez. Priča Luisa Kerola animirana je australijsko-italijanskom saradnjom, a ovog puta Alisa želi da postane kraljica i da bi to ostvarila, mora da dođe do osmog polja, iako je usput čekaju razne nevolje.

Tibor Hernadi, Mačak Feliks: film (Felix the Cat: The Movie), 1988.

Foto: Felix the Cat: The Movie, YouTube, printskrin

Da je internet bio dostupan deci kada je nastao ovaj crtani, kao što je danas, možda bi najkraći opis bio Šta smo ovo upravo odlgedali? Čudnjikava (i na momente malo strašna) avantura mačka Feliksa, junaka koji postoji još od 1919. godine, prepuna je neobičnih likova i mesta. Kraljevstvo princeze Oriane hoće da preuzme njen ujak, a princeza, uz pomoć drevne sprave za prolaz kroz dimenzije i svojih magičnih suza, pokušava da pronađe heroja koji će spasiti kraljevstvo. Suza dolazi do mačka Feliksa koji uz pomoć svoje čarobne torbe, ali i novih prijatelja savladava prepreke na putu da spase zatočenu princezu. Neobična mešavina svega potiče od američko-nemačko-mađarsko-poljsko-bugarsko-kanadske koprodukcije. 

Grupa autora, Čarobna frula (The Pied Piper of Hamlin), 1992.

Foto: The Pied Piper of Hamlin, YouTube, printskrin

Srednjovekovna nemačka legenda koju su, između ostalih, u svojim pričama zabeležili Gete i braća Grim, a koja se potom proširila i u drugim kulturama, govori o gradiću Hamelnu čijem stanovništvu preti kuga prouzrokovana pacovima. Problem će rešiti frulaš, stranac koji će svojim melodijama hipnotisati pacove i oterati ih iz grada. Međutim, stranac će doneti i probleme, kada stanovništvo Hamelna odbije da mu plati po dogovoru. Otuda se i u nekoliko evropskih jezika pojavila izreka: plati frulašu, a neki veruju da je legenda delimično bazirana na istinitom događaju. Čarobni frulaš je u ovoj nemačkoj animaciji pomalo zastrašujuć u (prema legendi) šarenom odelu i sa svojom Kruela de Vil frizurom, posebno u sceni kada iznenadi glavne junake, Petera i Gretu, brata i sestru, koji odlučuju da ga prate duboko u šumu. Deco, nikad ne pričajte sa strancima – još jedna je pouka ove priče.

Horsmen Cao, Urmel, 1996-97.

Foto: Urmel, YouTube, printskrin

Ako još neku nekadašnju decu koja su u sedam ujutru gledala crtaće pre nego što su kretala u školu proganja jedan bas morskog lava (tačnije, morskog slona), koji svaku epizodu započinje pesmom, znajte da je reč o Urmelu, animiranoj seriji zasnovanoj na dečjoj knjizi Urmel i ledeno doba (Urmel aus dem Eis) nemačkog pisca Maksa Kruzea iz 1969. godine. Urmel je mladi dinosaurus koji živi na ostrvu okružen prijateljima pingvinom, gušterom, galebom, svinjicom, pomenutim morskim slonom i profesorkom koja je izumela čarobni napitak odnosno kapi za govor pomoću kojih razume ove životinje, dok profesor Varalić i njegov asistent Lukavić žele da uhvate Urmela i odvedu ga u muzej ili zoološki vrt. Zasnovani na knjizi i prvobitnoj seriji, a potom i ovoj seriji s kraja devedesetih, 2006. godine nastali su film i video-igrica pod imenom Impijevo ostrvo.

Foto: Urmel, YouTube, printskrin

jul, 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.