Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

piše: Ana Samardžić

Rubrika Detalj za kraj svaki put donosi neko drugo umetničko delo, tako da se ime autora i naziv dela ne pominju nigde u tekstu. Ideja je da na osnovu jednog detalja kompozicije sami saznate o kom delu i umetniku je reč i da svoje odgovore podelite sa nama u komentarima na tekst na sajtu ili društvenim mrežama, a u svakom sledećem broju, biće otkriveno rešenje prethodnog zadatka.

Napomena: U cilju da vaša potraga bude zanimljivija, u tekstovima će se reč umetnik odnositi i na umetnice i na umetnike, a biće reči o stranim i domaćim autorima iz svih umetničkih epoha, kao i savremene umetnosti. Period nastanka umetničkog dela biće naznačen, a kao pomoć, savet je da što više obratite pažnju na detalje koji se nalaze i oko uveličanog predstavljenog motiva.

Važno: Autori i izvori fotografija korišćenih u tekstovima biće objavljeni u svakom narednom broju kako čitaoci ne bi odmah otkrili o čemu je reč.

Nekada davno, na ostrvu Rigen, nalazilo se značajno mesto kulta jednog boga poštovanog kao boga rata, plodnosti i izobilja, čije ime u prevodu može da znači sveti vladar, gospodar ili pobednik, a njegova proslava prikazana je na slici o kojoj je ovde reč. Ovaj bog pripadao je mitologiji jednog naroda čiju je istoriju, običaje i kulturu na dvadeset monumentalnih slika u periodu od 1911. do 1926. godine prikazao jedan od najčuvenijih arnuvo predstavnika. Slika čiji detalj vidimo nastala je 1912. godine kao druga slika u čitavom ciklusu, a predstavlja hodočasnike koji su iz najudaljenijih mesta dolazili u jesen na ostrvo i proslavljali praznik žetve, posećujući Arkonu i hram podignut u čast pomenutog boga. Međutim, umetnik je umesto hrama, pored mnoštva hodočasnika predstavljenih u donjem delu kompozicije, na platnu dimenzija 610 x 810 cm, naslikao i borbu bogova i nadolazećih neprijatelja na nebu, predvođenih čoporom vukova. Neprijatelji su verovatno predstavjali germansko pleme Dance koji su napali Rigen i uništili hram u 12. veku. Slikom je umetnik predstavio jednu epizodu iz istorije ovog naroda u periodu od 8. do 10, odnosno 12. veka. Ako je naziv ovog teksta podnaslov ove kompozicije, da li možete da odgonetnete o kom umetniku i slici je reč?

Rešenje prethodnog broja:

Rene Magrit, Srećan donator, 1966. 

izvor: Wikiart

avgust 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.