foto: Jovana Radenković

piše: Aleksandra Vujić

U septembru se družimo sa divnom Jovanom Radenković, koja veštim rukama oblikuje nežni porcelan dodajući mu pokoju trunčicu zlata i sačinjava prelep nakit, ali i poneku šoljicu i tacnicu.  Jovana je večita optimistkinja i sanjarka, koja je rešila da svoj san pretoči u javu. Ova devojka romantična iznutra a jaka spolja, odabrala je baš porcelan kao svoj materijal.

Pitali smo je kako se odlučila za delikatan materijal kao što je porcelan: „Veliki sam individualista po prirodi i još sam od malena, dok su druga deca bila napolju, više volela da ostajem u kući sama i da stvaram razne sitnice, počevši od nakita i perlica, preko slikanja, pravljenja raznih predmeta od drveta, papira i svega onoga što sam pronalazila u prirodi – žireva, lišća… Sećam se da sam u jednoj televizijskoj emisiji prvi put videla kako se prave predmeti od gline i da sam ostala fascinirana kako se od jednog komada „blata” može stvoriti ukrasni i upotrebni predmet. Ta fascinacija je prerasla u zaljubljenost, a zaljubljenost u ljubav koja traje i koja je sve jača iz dana u dan.”

foto: Jovana Radenković

Prvobitno, Jovani je želja bila da upiše FPU odsek keramika, ali ju je život odveo na Građevinski fakultet. Međutim, želja da se bavi keramikom je nije napustila, pa se od gradilišta, projekata i šlema okrenula kursu keramike kod Lazara Rančića. Te 2017. godine počinje njeno putovanje. Ipak, tek godinu dana kasnije pravi svoj prvi komad nakita, i to spontano iz želje da drugarici napravi nešto svojim rukama.

foto: Jovana Radenković

„Porcelan je sam po sebi delikatan i divan, ali i težak za rad. To je materijal koji ne oprašta greške, tako da čak i kad mislim da sam uspela da ga prevarim i ispravim grešku, ona se na kraju ipak pojavi. Rad sa porcelanom zahteva to da smo prisutni sto posto, da u svakom pokretu budemo tu. Desi se, naravno, da misli odlutaju, da se u glavi desi neki „čudan dijalog” i da u tom trenutku to i prenesemo na materijal; tako da, ako smo, na primer, ljuti, jače pritisnemo porcelan i on pukne. Iz tog razloga volim da sednem da radim uvek dobro raspoložena i rasterećena, kako bih samo dobru energiju ugradila u sam predmet. Uživam u svakoj fazi, ali mi je najdraži deo trenutak kada otvorim peć i vidim konačan rezultat.”

foto: Jovana Radenković

Proces pravljenja nakita i manjih predmeta traje desetak dana. Sam materijal prolazi više faza: oblikovanje, sušenje, prvo, takozvano, biskvitno pečenje, koje se uglavnom odvija na temperaturama između 800 i 850 stepeni celzijusa. Zatim Jovana ukrašava i boji predmete specijalnim bojama (engobama), a potom ide završni deo – glaziranje i glazurno pečenje koje se odvija na temperaturama između 1200 i 1400. stepeni celzijusa. Kao šlag na torticu dolazi ukrašavanje zlatom, kada sve zasija i dobija svoj mali pečat. Umetnica kaže da zlato oplemeni svaki predmet i da je baš taj detalj ono što njega čini delikatnijim.

foto: Jovana Radenković

Na Jovaninim društvenim mrežama možete, pored nakita, pronaći i pokoji upotrebni predmet. Upotrebnom keramikom je krenula da se bavi prošle, 2020. godine, i volela bi da proširi asortiman ponekom činijicom, vazicom, svećnjakom, ali, kako sama kaže, videće gde će je inspiracija odvesti.

foto: Jovana Radenković

Kako nam je ovaj broj u znaku Dantea, Jovanu smo pitali kako bi predstavila Pakao u porcelanu, i kojom bi ona bojom opisala italijansku renesansu:

„Prvo što mi padne na um, kada bih morala da jedno takvo delo poput Božanstvene komedije pretočim u porcelan, jeste to da bih Pakao predstavila kroz neki predmet, oštrih linija, nepravilnog oblika, sa greškama u tamnijim bojama, koje bi postajale svetlije kroz čistilište, da bi na kraju sama forma bila jasna, čista, nežnih linija i boja. Verujem da to ne opisuje samo Danteovu Božanstvenu komediju, već jedan životni proces u spoznaji i razumevanju naših vrlina i mana. Boja koju bih izabrala da opišem italijansku renesansu je plava, jer je plava za mene boja neba, boja stvaranja, promene i boja rađanja.”

foto: Jovana Rade

Jošku možete pronaći na Instagramu i Fejsbuku, a ukoliko vam je draže da se neposredno upoznate sa ovim nežnim komadima, to možete učiniti u galeriji Art for all i u Concept story Four u Beogradu.

septembar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.