foto: Muzej afričke umetnosti

Da li ste znali da je u Beogradu pre četrdeset i jednu godinu, na Senjaku, otvoren Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara?

Pravo je vreme da se uputite u ulicu Andre Nikolića broj 14, i upoznate sa kontinentom koji će zauvek ostati privlačan ljudima iz svih delova sveta zbog svoje autentičnosti. Jedinstvenost ovog muzeja jeste da je on jedini u našoj okolini koji sadrži predmete isključivo posvećene Africi i ovde se na najbolji mogući način možete upoznati sa kulturom ovog kontinenta. Odakle nam Muzej afričke umetnosti u Beogradu i ko su bili Zdravko i Veda Pečar? Zdravko Pečar je zajedno sa svojom suprugom Vedom proveo više od dvadeset godina u zapadnoj Africi, gde je prvo radio kao novinar, a potom kao diplomata i jugoslovenski ambasador. Predmete koje možete videti u MAU u okviru stalne postavke su primeri koje su bračni par Pečar doneli u Jugoslaviju, gde su veliki deo svoje kolekcije poklonili gradu Beogradu.

Izložbe u muzeju su podeljene na dve sale: prvu (veliku) salu krase ritualne maske, kao i drugi predmeti i skulpture pre svega zapadne Afrike, dok je prostor male sale trenutno posvećen istočnoj Africi.

foto: Muzej afričke umetnosti

Izložba Kenija, Tanzanija i Uganda: 1937–1939. Fotografije Kolomana Trčke više kustoskinje Marije Miloš otvorena je 29. marta ove godine. Na ovoj izložbi, koja traje do oktobra, imaćete mogućnost da vidite crno-bele fotografije koje su zabeležene oštrim okom Kolomana Trčke, koji je pre osamdeset godina boravio u Keniji, Tanzaniji i Ugandi gde je otkupljivao kožu za veliko čehoslovačko preduzeće obuće Bata. Koloman Trčka rođen je 1909. godine u Zrenjaninu gde je završio Trgovačku akademiju. Ukoliko se profesionalno bavite fotografijom ili pak samo volite ovaj umetnički medij nikako ne smete propustiti ovu izložbu koja obiluje portretima afričkih žena i muškaraca, predivnim afričkim pejzažom, pričama u fotografijama, kao i privatnim fotografijama ovog Zrenjaninca. Što je kod Inka Maču Pikču, to je u Keniji Gedi, grad koji je potpuno napušten u prvoj polovini 17. veka. Na izložbi ćete imati priliku da vidite fotografije ruševina palate na istorijskom lokalitetu ovog grada. Sigurna sam da znate koja je najviša planina Afrike, a da li ste znali da je baš Trčka prvi Jugosloven koji je osvojio Kilimandžaro i uspeo da se popne na vrh Kibo i tako zabeleži moć i lepotu prirode? Kako i sama kustoskinja izložbe kaže: „Njegove fotografije beleže susrete ljudi sa različitih strana sveta, prikazuju starosedeoce i strance, udaljenost i preplitanje njihovih pogleda, otkrivaju odnose moći. Tematski raznovrsne, fotografije Kolomana Trčke prikazuju poslovne aktivnosti, svakodnevni život i rad ljudi, mesta, gradove i prirodne predele, i predstavljaju izuzetno vrednu dokumentarnu građu za proučavanje, tumačenje i prezentaciju istorije društava i kultura u ovom delu Afrike.”

foto: Muzej afričke umetnosti

Izložba Kenija, Tanzanija i Uganda: 1937–1939. Fotografije Kolomana Trčke traje do 2. oktobra 2018. godine, i, ukoliko se nalazite u Beogradu u ovom periodu ne smete propustiti priliku da zavirite u istočni deo Afrike od pre osamdeset godina i uživate u kulturnom nasleđu koje nam je Trčka ostavio. Takođe, nedeljom, od 11 časova, zajedno sa kustoskinjom izložbe Marijom Miloš, imaćete priliku da prođete kroz izložbu i da kroz razgovor i razgledanje fotografija stvorite širu sliku o samoj temi ali i Africi uopšte.

piše: Dragana Ćurčin

Leave a Reply

Your email address will not be published.