Hlakanjana, detalj, ilustracija: Filip Nikolić

Nestašni šeret iz mitova južnoafričkih naroda – Hlakanjana, specifičan je po svojoj čudnovatosti, lukavstvu i inteligenciji. Još dok je bio u stomaku svoje majke progovorio je i dizao galamu jer je želeo što pre da izađe, a rođen je potpuno formiran i spreman za nestašluke. Odmah nakon rođenja otišao je u obor da se najede mesa jer majčino mleko nije bilo dovoljno da zadovolji njegov ogroman apetit. 

Još jedna legenda o njemu vezana je za hranu. Naime, jedan dan Hlakanjana je ukrao nekoliko ptica iz zamki druge dece i dao ih majci da ih skuva. Majka ih je stavila da se kuvaju preko noći, a on je, nestrpljiv, ustao rano i pojeo sve osim ptičijih glava. Zatim je napunio lonac kravljom balegom, glave stavio odgore i čekao svitanje. Kada se sunce pojavilo, a majka se probudila, on joj je rekao da je predugo spavala i da se sve u loncu pokvarilo zbog njene nemarnosti. Kada je otvorila lonac, Hlakanjana je pokupio preostale glave, pojeo i njih, majci ne ostavivši ništa pri čemu joj je rekao da ništa i nije zaslužila jer je dozvolila da onoliko meso propadne.

Iako mudar i inteligentan, ovaj junak važi i za proždrljivog sebičnjaka. Mada ima status heroja, on je krao i ubijao zarad lične koristi. Služio je ljudima kao primer čega sve treba da se čuvaju i da uvek treba da budu oprezni. Iako u pričama o njemu on putuje u daleke predele i nadmudruje razna čudovišta i zla bića, ne vraća se pobedonosno kući i ne dobija nagrade za svoje  podvige.

Hlakanjana, ilustracija: Filip NIkolić

Još jedan dokaz njegove proždrljivosti i brutalnosti je legenda o njemu i leopardu. On je naišao na četiri mladunčeta leoparda koja su bila bez majke. Majka se vratila i htela da napadne Hlakanjanu, međutim, on se lukavo izvukao i ponudio joj da, dok ona lovi, čuva mlade i sagradi zaklon za mladunce. Majka leopard pristade i ode u lov. Za to vreme Hlakanjana je napravio kolibu sa uskim ulazom i pojeo jedno mladunče. Svaki sledeći dan je jeo još po jedno, a majci je pokazivao preostala tako da ona misli da su još uvek svi na broju. Poslednjeg dana je jedino preostalo mladunče izneo četiri puta kako bi majka pomislila da ih i dalje ima četiri, međutim, ona je primetila razliku, pojurila ga i zaglavila se na uskom ulazu u kolibu, a on je pobegao na drugi izlaz.

Priče o smrti Hlakanjane prenosile su se usmeno, te postoje različite varijante. U jednoj verziji on je, dok je čuvao očevo stado, sreo kornjaču koju je, svojstveno za njega, hteo da pojede. Velikodušno se ponudio da je ponese pretpostavljajući da se ona umorila. Iako je kornjača odbila on ju je doneo do kuće na svojim leđima, odakle posle nije mogao da je odvoji, čak ni uz pomoć majke. Onda je majci palo na pamet da polije kornjaču vrelim uljem kako bi ona otpustila svoj stisak. To je i učinila, kornjača se pustila, ali je Hlakanjana završio sa opekotinama zbog kojih je kasnije i umro.

piše: Aleksandra Vujić

septembar, 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.