ilustracija: Mia Džidara

piše: Aleksandra Vujić

Hermes, sin Zevsa i Maje, rodio se na planini Kileni, majka ga je povila, ali čim se okrenula Hermes je već postao dečak i iskrao se. Tako je sam početak života obeležio nestašlucima koji su glavna odlika ovog blesavog božanstva.

Prvi nestašluk mladi bog izveo je nad Apolonovim kravama. Naime, Apolon je imao stado vrlo lepih krava na koje je Hermes bacio oko. Ali, dosetio se da će ga u krađi odati tragovi, te je kravama napravio cipele od kore drveta i odveo ih je. Apolon je zatim tražio krave svuda i ne mogavši da ih nađe, obećao je nagradu onome ko mu dovede lopova. Posle dugog traganja otkrio je da je krivac Majin sin, ali Zevs nije tako lako prihvatio optužbe upućene svom potomku. Hermes ipak priznade zločin, ali reče da je ubio samo dve krave i da ih je spalio kako bi ih žrtvovao dvanaestorici bogova (i sebe je ubrojao u taj broj). To je bila prva žrtva u mesu koja je ikada učinjena.

Nakon toga, Hermes je izvadio svoju liru napravljenu od kornjačinog oklopa i otpevao pesmu o Apolonu u kojoj je slatkorečivo hvalio njegovu inteligenciju, dobrotu i otmenost. Apolon mu je zahvaljujući tome sve oprostio. Očaran lirom, u zamenu za nju je dao Hermesu preostalo stado krava, a kada je Hermes u tren oka napravio frulu od trske, poželeo je i nju. Nakon kraćih pregovora ju je i dobio.

ilustracija: Mia Džidara

Zevs je čuo za Hermesovu domišljatost i brbljivost i načinio je Hermesa glasnikom bogova, uz obećanje da nikada neće lagati, ali da ne može da obeća da će uvek govoriti celu istinu.

Hermes ima ulogu i pratioca duša mrtvih u Had. Iako varalica i šaljivdžija, nije ga moguće na prevaru navesti da zanemari taj zadatak.

Hermes je prikazivan sa okruglastim šeširom koji mu je Zevs dao da bi ga štitio od kiše, i sa krilatim sandalama koje mu pomažu da se kreće između neba, zemlje i podzemlja. Simboli Hermesa su kornjača i petao. Postoje neka neslaganja u prikazu Hermesa – u arhajskom period Grčke prikazivan je kao zreo, bradati čovek, obučen kao putnik ili pastir. U vreme klasične Grčke on je mlad, mišićavi momak bez brade. Pored šešira i sandala, ovaj bog neretko ima i kaducej, štap sa dve prepletene zmije, na čijem vrhu se nalaze krila ili ogledalo.

maj, 2021.

2 thoughts on “Hermes”

 1. Verujem da čak i članovi redakcija Kurira i Blica više truda ulažu u svoje tekstove.
  Da li je autorka možda treći razred Osnovne škole? Ni to ne bi bilo dovoljno opravdanje.

  1. Poštovani,

   tekstovi u rubrici “Bogovi i heroji” su informativnog karaktera i imaju formu i ograničenje broja reči koje poštujemo i kada su u pitanju manje poznata božanstva religija koje su do sada slabije izučavane (te stoga o njima postoji malo dostupnih podataka) i kada je tema neki dobro poznat bog o kojem se danas daleko više zna. Svakako, ovaj tekst nije sveobuhvatna studija o bogu Hermesu niti pretenduje da to bude, u pitanju je kratak članak koji skicira ono najvažnije vezano za ovo božanstvo. Pretpostavljamo da oni koji budu zainteresovani za dublju analizu grčko-rimske mitologije neće završiti svoje istraživanje na našem tekstu već će potražiti i relevantnu naučnu literaturu.

   Srdačno,
   Redakcija

Leave a Reply

Your email address will not be published.