foto: Green Town Jazz Fest

Svi zaljubljenici u džez muziku zasigurno bi pronašli utočište u jedinstvenom džez ambijentu Green town jazz festa u Somboru koji se održava 21. i 22. juna na otvorenom.

Grad Sombor je džez muzici po prvi put otvorio vrata 2011. godine na inicijativu Aleksandra Duina, džez pijaniste svetskog renomea, a uz pomoć ljubitelja Branka Vučkovića i lokalnog kulturnog centra. Približavanje i poznavanje sa umetnosti džeza predstavljao je prvobitni koncept koji je podstakao mlade i školovane muzičare da izvode svetske jazz standarde, ali i svoja autorska dela, odnosno, da iskusnim izvođačima džeza stvori još jednu scenu gde mogu da prezentuju svoja dostignuća. Jedna od ideja festa manifestovana je kroz žanrovsku šarolikost koja počiva na osnovama džeza. Ona je protkana autorskom muzikom i slobodnim izvedbama koje autore i publiku treba da oslobodi i dopusti im uživanje u ukupnom vizuelno-muzičkom događaju.

Na prvom trodnevnom Green Town jazz festu preko 1000 Somboraca je uživalo u džez standardima autorske muzike mladih stvaralaca. Festival su otvorili najmlađi, hor Šareni vokali, a zatim su nastupali Voja Savkov i Jazz Classic (Novi Sad), Jazz Unlimited (Sombor), Aleksandar Dujin Orchestra & Nevena Reljin (Novi Sad). Da ovaj festival zavrednuje pažnju dokazali su nastupi slavnih figura džez scene poput Aleksandra Duina, osnivača i stalnog gosta, novosadski Big Band orkestar, Vasil Hadžimanov, Eyot, Akua Naru, Majamisty i mnogi drugi vrhunski izvođači.

Green town jazz fest je kroz sedam godina realizovanja dosegao značajne razmere jednog muzičkog festivala u Srbiji i privukao zasluženu pažnju. Više informacija, fotografija i video zapisa sa prethodnih koncerata, ali i aktuelni ovogodišnji program festivala možete videti na linku

Svi ste pozvani u Sombor!

Leave a Reply

Your email address will not be published.