foto: Tara Jovanović

piše: Tara Jovanović

Gradski muzej u Vršcu jedna je od najznačajnijih i najstarijih ustanova ovog grada. Osnovan je 1882. godine, a za kustosa je postavljen Feliks Mileker (1858–1942), koji je dao bogat doprinos Gradskom muzeju putem saradnje sa arheolozima prilikom terenskih iskopavanja i otkupa predmeta od kolekcionara. Nakon njegove smrti, 1942. godine, Muzej je zatvoren, ali se ubrzo, posle pet godina, ponovo otvara za posetioce. ­­

foto: Tara Jovanović

Problem prostora i glavne zgrade prate Muzej od samog osnivanja, pa sve do danas. Ipak, danas Muzej ima postavke u čak četiri objekta. Središte Muzeja je u zgradi „Konkordija”, a zgrada „Apoteka na stepenicama”, ima svojstvo spomenika kulture od velikog značaja i u njoj posetioci mogu videti stalnu postavku Istorija zdravstvene kulture jugoistočnog Banata i Prirodnjačku postavku. Nakon rekonstrukcije Vršačkog zamka 2015. godine, on postaje treći objekat Gradskog muzeja, dok je četvrti objekat, Muzej Roberta Hamerštila u selu Gudurica.

foto: Tara Jovanović

Gradski muzej u Vršcu smatra se zavičajnim muzejem, u kojem se mogu naći stručna odeljenja: istorijsko, arheološko, numizmatičko, etnološko, umetničko, prirodnjačko, kao i konzervatorska radionica za keramiku, freske i slike.

U stalnoj postavci muzeja su:

  1. Građanski život Vršca u drugoj polovini XIX i početkom XX veka − Predmeti iz etnološkog odeljenja muzeja, koji datiraju iz perioda od 18. veka, pa sve do danas.
  • Hladno oružje iz zbirki gradskog muzeja − Prikazuje predmete iz arheološkog, etnološkog i istorijskog odeljenja.
foto: Tara Jovanović
  • Sećanje na Paju Jovanovića – Postavka koja sadrži njegove najznačajnije radove.
  • Od praistorije do srednjeg veka – Sekcija koja se sastoji iz predmeta koji datiraju iz razdoblja paleolita i neolita u kojoj se nalaze iskopine sa lokaliteta u okolini grada, kao i predmeta iz nešto kasnijeg perioda, pa čak i predmeta iz ranog srednjeg veka.
foto: Tara Jovanović
  • Prirodnjačka postavka – Čini deo stalne postavke koji se nalazi u „Apoteci na stepenicama” i sadrži ornitološku i zoološku podsekciju koju predstavljaju sisari.
  • Istorija zdravstvene kulture jugoistočnog Banata − Još jedna sekcija u „Apoteci na stepenicama” je sekcija koja prikazuje biblioteku, arhivu i predmete apoteke.

septembar, 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.