foto: Tom Ar

piše: Pavle R. Srdić

Ovu pesmu ću večito pamtiti zato što sam je slušao negde neposredno pred polaganje najvažnijeg stručnog ispita u životu svakog pravnika – pravosudnog ispita. Jedno poprilično stresno iskustvo, puno neizvesnosti i straha od ishoda. Međutim, kompozicija, koja će biti tema ovog teksta, za mene je bila svojevrsna motivacija i „himna” perioda kroz koji prolazim. A kako i ne bi, kad joj je napev Kyrie Eleison, sa grčkog prevedeno „Gospodi, pomiluj”. Poprilično snažno i simbolično opisuje moja osećanja za period kroz koji sam prošao. No, ako zanemarimo lične preferencije, zaista se radi o velikom pop hitu osamdesetih godina.

Pesma pod naslovom Kyrie singl je američke pop-rok grupe Mr. Mister, izdat decembra 1985. godine, a tvorci ove popularne kompozicije su basista i frontmen grupe, Ričard Pejdž, klavijaturista Stiv Džordž i tekstopisac Džon Leng, koji je bio često zastupljen kao autor na albumima ove grupe. Kao što smo rekli, sam naslov pesme na grčkom jeziku označava Boga, pod svojim nazivom Gospod („kir” je i u našem jeziku poznat grcizam za gospodina). Mnogim slušaocima popularne muzike, naročito onima koji nisu previše religiozni, ovaj termin je bio poprilično stran i mnogi su ga smatrali samo nekim simboličnim napevom. Zapravo, radi se o veoma bitnom napevu – molitvi za hrišćansku službu. Poznata je tzv. suguba jektenija ili suguba litanija u pravoslavnom obredu (ako se zadesite na kakvoj službi, to je trenutak kada se tri puta za redom govori „Gospodi, pomiluj!”). Zanimljiv podatak je i to da je ova molitva, uprkos činjenici da se rimokatolički obred – tradicionalna misa – služi na latinskom jeziku, ostala nepromenjena i da se na rimokatoličkim misama izgovara na grčkom jeziku. Štaviše, njen značaj je toliki da se ova molitva izgovara nakon uvodnog dela molitve, introita, dakle na samom početku mise i predstavlja tanku vezu sa prošlošću ujedinjene hrišćanske crkve i obredom koji je inicijalno došao sa Istoka.

No, vratimo se pesmi. Ričard Pejdž i Mr. Mister su često zbog ove numere bili označavani kao hrišćanski bend, što i nije baš tačno. Naime, sam Pejdž je često govorio da je ljubitelj meditacije i da ova pesma ima svoju auru, a da je sam naslov osmišljen da zapravo ukaže koliko je čovek mali u ovom univerzumu i da moramo zahvaliti nekoj višoj sili na našem postojanju. A ima li svakodnevnijeg primera, nego što je molitva Bogu? Takođe, oko porekla naslova kolale su mnoge glasine, a ticale su se i događaja iz života članova benda. Naime, fanovi su razvili teoriju s vremenom da je ova pesma svojevrsna Pejdžova zahvalnica Bogu, jer mu je u jednoj prilici, kada je bio napadnut, spasao život. Istina je, zapravo, malo drugačija. Koautor Džon Leng je bio taj koji je bio napadnut. Istini za volju, muziku i aranžman za ovu pesmu jeste napisao Pejdž, ali nemili događaj koji se zaista odigrao, doživeo je Džon Leng, a ne Ričard Pejdž. Ali, sam Leng je, jednom prilikom, napomenuo da napad na njega i njegovu suprugu nije bio inspiracija za naslov i tekst ove pesme, koji je on napisao. Kao dečak, bio je član dečjeg episkopalnog hora, a pogodićete šta su neumorno pevali – Kyrie eleison. Tako da je to više odraz jedne dečačke reminiscencije, nego li podsećanje na neprijatan događaj.

Veoma je poznat i spot za ovu pesmu. Sniman je na turneji legendarne američke pevačice Tine Tarner, kojoj je na toj turneji grupa Mr. Mister bila predgrupa. Spot je sniman u stilu osamdesetih godina, na različitim lokacijama – u limuzinama u pokretu, na plaži, na bini i u garderobi grupe. Malo je falilo da ne bude snimljen uopšte. Prvog dana snimanja, Ričard Pejdž je u Los Anđeles Tajmsu pročitao vrlo negativne ocene za pesmu Kyrie, i bio je vrlo indisponiran. Logično, postavio je pitanje da li posle ovakvih kritika treba uopšte snimati spot za ovu pesmu, ali, srećom, ostali su ga ubedili da treba to da urade i, opet srećom, jesu. Jedna zanimljiva anegdota, pravne prirode, pratila je snimanje ovog spota. Naime, režiser koji je režirao spot je bio čovek koji to nikada nije radio na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Savezni zakoni propisuju da, kada se u spotu nalaze lica, za objavu spota potrebna je njihova saglasnost da se emituje spot sa njihovim likom. Kao što sam napomenuo, određeni kadrovi su snimani na plažama Floride i u njima su se našla neka starija gospoda za koje ova saglasnost nije bila prethodno pribavljena, te je montažer upozorio režisera da spot ovako neće proći, a da on može biti novčano kažnjen zbog nepribavljanja saglasnosti. Preko toga, ovim licima bi morao da plati i novčanu satisfakciju za pretrpljenu štetu u vidu povrede njihove ličnosti i neovlašćene upotrebe njihovog fizičkog lika. Svom srećom, kada su se ponovo otisnuli na istu lokaciju u potrazi za gospodom iz spota radi davanja saglasnosti, tamo su ih i zatekli. To su bili lokalni penzioneri i sa zadovoljstvom su dali svoju saglasnost, uz novčanu nadoknadu. Možda još jedan podatak koji može izmamiti vaš osmeh. Zbog visokih nota u kojoj se izvodi refren, pomalo je nerazgovetan, pa se ono „Kyrie eleison”od strane slušalaca često interpretiralo kao „Carrying a laser”, što je i dan-danas poštapalica koja ide uz ovu kompoziciju.

Pesma je zabeležila veliki komercijalni uspeh. Bila je broj jedan u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Norveškoj, završila je na devetom mestu najslušanijih singlova za 1986. godinu. Njena popularnost je dovela i u kultnu seriju osamdesetih godina Miami Vice, gde je bila izvođena u drugoj sezoni, kao i, dosta godina kasnije, u seriju Stranger Things u Netfliksovoj produkciji. Broj jedan u SAD je bila i kao deo albuma Welcome to the Real World iz 1986. godine, koji je imao platinumski tiraž u SAD (preko milion primeraka) i Kanadi, ali, istini za volju, za to je bio zaslužan i najpoznatiji hit ove grupe, Broken Wings, koji je bio uvršten na ovaj album.

Završavam stihovima sjajnog, inspirativnog refrena, koji lepo zvuče i na našem jeziku : „Gospodi, pomiluj, na putu koji moram proći!

Gospodi, pomiluj, u tami noći!

Gospodi, pomiluj, gde idem, da li ćeš me pratiti?

Gospodi, pomiluj, na auto-putu ka svetlosti!”

jul, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.