Foto: Javni akvarijumi tropikarijum u Beogradu

piše: MoonQueen

Ukoliko ste pratili našu rubriku prethodnih meseci, znate da nas je vanredno stanje okrenulo nešto drugačijim vidovima izložbi, zbog čega vas nakon, nadam se uspešnog objašnjenja sličnosti između muzejskih prostora, zooloških vrtova i botaničkih basti, u junu vodimo u Javni akvarijum i tropikarijum u Beogradu. Ovaj raj egzotičnih vrsta, smešten u ulici Milenka Vesnića na Senjaku, osnovan je pre šest godina od strane udruženja Aquaria Life. Ovde je moguće videti više od dve stotine različitih vrsta i oko tri hiljade životinja – riba, kornjača, morskih zvezda, puževa, tarantula, korala, zmija… U gradu verovatno nema boljeg mesta na kojem biste se mogli upoznati sa uzbudljivim svetom vodenih bića, a programi edukacije posebno su prilagođeni najmlađima, koji i čine najveći broj posetilaca.

Kao laiku za svet faune, pogotovu one tropske, po ulazu u prostor prvo što sam zapazila bila je narandžasta ribica sa širokim belim i tankim crnim prugama koju sam, u skladu sa svojim znanjem i iskustvom, nazvala Nemo. Nemo, glavni junak crtanog filma Potraga za Nemom u stvari je riba zvana Klovn, i, nećete verovati, u istom je akvarijumu sa svojom drugaricom Dori! (Dori je, u stvari, riba zvana Plavi tang). U narednim akvarijumima dočekao me je još raznovrsniji i šareniji morski svet, onakav kakav smo kao deca crtali na času likovnog na zadatu temu „morsko dno”, verovatno ni ne sluteći da naša mašta ide u korak sa prirodom, a ponekad čak i kaska za njom, nikako obrnuto. Ta me je misao ispratila iz prostorija u kojem se nalaze ribice – ove boje i oblike kao da je nacrtalo ili veoma kreativno dete ili najbolji crtači Diznijevog studija. U prostoriji sa tarantulama i zmijama zaustavila sam tok svoje mašte. Sigurno postoje i filmovi o njima, ali, zarad mirnog sna, razmišljanje o toj temi prepuštam hrabrijima.

Osim što je izložbeni prostor koji obavlja edukacijsku svrhu, Javni akvarijum i tropikarijum je i mesto u kojem dom nalaze egzotični kućni ljubimci o kojima vlasnici iz različitih razloga više ne mogu da brinu. Skoro tri četvrtine njegovih stanovnika stiglo je putem donacija, a ukoliko imate nedoumice oko nabavke neke od ovih životinja, najbolje bi bilo da se pre toga posavetujete sa ljubaznim osobljem Akvarijuma – oni ne samo da vas najbolje mogu uputiti u male tajne privatnog života zmija, tarantula, kornjača i ribica, vec ćete, upoznajući se sa životinjama, moći da proverite da li ste zaista spremni za tako odgovoran korak, ili možda još uvek ne.

Foto: Javni akvarijumi tropikarijum u Beogradu

Nakon posete glavnom prostoru, ne propustite da obiđete i bonsai baštu, ribnjak sa šaranima i još neke stanovnike na otvorenom, poput crvenouhe i žutouhe kornjače, koje poreklo vode sa područja reke Misisipi i Meksičkog zaliva, ali se lepo snalaze i na našem beogradskom suncu. Bonsai sadnice su prava mala remek-dela – u pitanju su domaće vrste, uglavnom mladice koje su rasle na strmim liticama i koje su na ovaj način spasene odrona (njihova neobično izuvijana stabla svedoče o uslovima u kojima su formirana).

Vanredno stanje koje je tokom proleća zatvorilo mnoge muzejske institucije i izložbene prostore rezultiralo je privremenim ili stalnim zatvaranjem nemalog broja muzeja u Evropi. Velike finansijske gubitke pretrpele su sve institucije koje svoje održavanje isplaćuju prodajom ulaznica, među kojima se nalazi i naš Akvarijum. Kako je briga o životinjama, njihova ishrana, lečenje i čišćenje prostora u kojem borave neophodna uvek i bez odlaganja, osoblje Akvarijuma uložilo je velike napore da vanredna situacija ne ugrozi životinje. Srećom, one su sasvim dobro, ali svaka donacija je dobrodošla, a najlakši način da kao pojedinac to učinite je da posetite Javni akvarijum i tropikarijum Beograd sa porodicom i prijateljima. Za simboličnu cenu ulaznice dobićete edukativno iskustvo sa bojama i mirisom egzotičnih mora usred grada.

Sudeći po radovima koji su u toku, budućnost Akvarijuma je svetla i na njoj se radi punom parom. U jednoj od prostorija trenutno je u izradi deo u kojem će biti smešteni pripadnici domaćih vrsta vodozemaca i gmizavaca, a u planu je i izrada nove sobe za tropske gmizavce. Za kraj možemo još da vam posavetujemo da se pre odlaska upoznate sa nekim od stanovnika Akvarijuma na njihovom sajtu, Fejsbuk stranici ili Jutjub kanalu. Možda ove godine nećemo moći na more, ali deo mora nam je bliže nego što pretpostavljamo.

jun, 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.