Foto: Irena Stamenović i Ivona Rafailović

piše: Tamara Živković

Sada, kada je konačno došlo toplo vreme i kada nam je šetnja napokon dozvoljena, nema ništa lepše nego obući belu majicu, džins, uskočiti u omiljene patike i procunjati ulicama grada koje dugo nismo videli. Još ako na majici stoji neka preslatka slika ili luckasta poruka koja mami osmehe, sreća je još veća! Upravo takve majice, jednostavne ali jedinstvene, pravi Froncla, te smo ih zamolili da nam razotkriju kako im to polazi za rukom.

Kako vam se rodila ideja da napravite Fronclu?

Froncla se rodila iz porodice, iz želje za slobodnim vremenom i ideje da ono što imamo u glavi i rukama – materijalizujemo. Seli smo, porazgovarali, sagledali šta umemo, šta treba još da naučimo, gde bismo voleli da budemo, šta nas najmanje košta – što životno, što materijalno ukoliko ne uspemo. Ideja nije revolucionarna, ali smo joj prišli na drugačiji način – ne brojimo prodate majice, već osmehe i osećaje koje mogu da izazovu.

Foto: Irena Stamenović i Ivona Rafailović

Ko stoji iza svih Fronclinih kreacija?

Tri para ruku. Mama Tanjine ruke su pre petnaestak godina ostale bez posla. Fabrike tekstila su se privatizovale i više nikome nisu bile potrebne žene-singerice koje umeju sa koncima i materijalima. To su ruke koje najviše poštujemo, jer materijalizuju naše ideje. Nikoline ruke su ruke koje biraju materijale, brinu o sajtu, oglašavanju na društvenim mrežama, i finansijama. Tijanine ruke su zadužene za crtanje, osmišljavanje poruka i kreiranje sadržaja na društvenim mrežama.

Koliko je složen sam proces stvaranja?

Prvo promišljamo šta bismo voleli da naglasimo ili da promenimo. Osvrćemo se i posmatramo devojčice oko sebe. Postavljamo pitanja – šta ih čini jakim ili šta im se dogodilo da tu jačinu malkice zaborave. Onda krenu da se ređaju reči, koje se trudimo da nacrtamo. Kada je crtež spreman, on se digitalizuje i priprema za štampu i kasnije se prenosi na tekstil. Za to vreme se majica kroji i šije. Slede detalji na koje jako obraćamo pažnju i pakovanje u kutije. Nekome ovaj proces zvuči složeno, jer je započet od nule i papira. Nekome jednostavno. Nama je zabavan i nežan – jer su od početka do kraja u proces uključene ruke i srce.

Foto: Irena Stamenović i Ivona Rafailović

Gde pronalazite inspiraciju?

U jednom karuselu na kom se neprekidno okreću dobre knjige, filmovi, jedna reka i šareni Instagram profili. U ljubavi prema pričama i pripovedanju. Te priče su o ženama i onome što zaista rade, bez prevelike pompe i lovorika. Taj karusel se vrti u ritmu pesama Hladnog piva i Buč Kesidija i nalazi se u glavi. Kad ga ne bi bilo u glavi, ne bismo mogli da ga vidimo ni u rukama.

Na sajtu, pored Fronclinih kreacija, imate i blog sa inspirativnim pričama. Kako birate ko je i zbog čega zaslužio da se nađe u vašem blogu?

Na blogu ispisujemo ljudske priče o devojčicama koje su naši modeli. Ne izmišljamo i ne stavljamo im reči u usta, kao što se to najčešće čini u reklamama, već se trudimo da ispripovedamo njihove priče. Na kraju svake te priče bismo voleli da se dogode reči Srđana Valjarevića koji je rekao: „Znate, ja verujem da u ovom trenutku neki momak, ili neka cura, svejedno, cura koja radi negde, u nekoj samoposluzi ili u fabrici ili za šankom, i koja kad pročita ovo, može da pomisli: Okej, ako je mogao ovaj tip, onda mogu i ja, i da poveruje u sebe, i da ono nešto drugo što radi, šta god to bilo, pisanje, crtanje, pevanje, sviranje, ronjenje, prevođenje, bilo šta, da samo treba da nastavi, da bude uporna, da će joj upornost i trud ipak doneti nešto neočekivano, i da vredi biti uporan.”

Foto: Irena Stamenović i Ivona Rafailović

Kakve devojke, po vama, nose Froncline majice?

One su večite devojčice i realne žene koje svakodnevno brišu granice. Lepe su uprkos godinama, borama, kilogramima i jake su uprkos životu. Froncle nose naše prijateljice, tvoja komšinica, njegova mama, naša osamdesetogodišnja baka Laca. Fronclu nosi devojčica koja ide na prvi razgovor za posao ili na put u zemlju koju je oduvek želela da poseti. U Froncli je jedna devojčica otvorila vrtić, druga se zaljubila, a treća je položila ispit sa najvišom ocenom. Srećne devojčice – one najlepše.

Šta možemo da očekujemo od Froncle u budućnosti?

Fronclice. Pokušaćemo da ugrejemo srca mališana i da kreiramo kolekciju za njih. Tu si i novi krojevi, ali i nedeljni crtalački lajvovi na Instagramu. Iako je ideja bila da zajedno crtamo tokom karantina, osetili smo da treba da nastavimo jer nam svima prija tih četrdesetak minuta povezivanja i mira.

Fronclu možete zapratiti na Instagramu ili Fejsbuku, jer, kao što vidite, spremaju nam svašta nešto novo, a na njihovom sajtu froncla.rs možete poručiti komadić letnje sreće napravljen baš za vas!

jun, 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.