Fin Mak Kul, detalj, ilustracija: Stephen Reid, 2013

Veliki broj irskih mitova govori o heroju Finu Mak Kulu, koji je bio ratnik, lovac i prorok. Odlikuje ga natprosečna snaga i mudrost. Fin se isprva zvao Demni, što znači „pouzdanost” ili „sigurnost”, a ime Fin dobio je kada je pojeo lososa znanja (koji je stekao svu mudrost sveta tako što je jeo lešnike sa svetog drveta).

Naime, Demni je učio sa Vidovitim Finom, pesnikom i druidom, kada je Vidoviti Fin ulovio lososa znanja. Vidoviti Fin je zatražio od Demnija da mu pripremi ribu, ali pod uslovom da ne proba ni zalogaj. Demni se prilikom pripreme opekao i gurnuo prst u usta. Vidoviti Fin mu je tada rekao kako je bilo suđeno da pojede ribu i da se od tog trenutka ne zove Demni, već Fin. Od tada, Fin je prorok, a lososovu mudrost je mogao da prizove bilo kada, samo je trebalo da prisloni palac na zub koji je prvi došao u dodir sa lososom.

Fin je sa svojim prijateljima branio Irsku od raznih neprijatelja, borio se protiv zmajeva i prosecao prolaze kroz planine. Njegovu družinu heroja čine Finov sin Osijan, Gol Mak Morna (koji je povremeno i Finov suparnik), Dirmid i Konan. Svi oni žive u divljini i suočavaju se sa različitim natrpirodnim silama.

Fin Mak Kul, ilustracija: Stephen Reid, 2013

Fin se nekada borio i protiv natprirodnih protivnika, kao što je Ajlen Mak Midna, muzičar koji bljuje vatru. On je jednom godišnje, dvadeset i tri godine, dolazio u dvorac na Tari, uspavljivao stražare svojom muzikom i spaljivao dvorac. Fin ga je nadmudrio tako što je sopstvenim kopljem otrovnog vrha dotakao svoje čelo i od bola nije mogao da zaspi kada je Ajlen uspavljivao ostale stražare. Istim kopljem je ubio Ajlena.

Fin je često povezivan sa jelenom, čije je obličje mogao da uzme. Pojedini mitovi govore o tome da je Fin zapravo bio džin, i da je odgovoran za geografske karakteristike Irske. Tako legenda kaže da je on načinio Prolaz divova kako ne bi pokvasio noge na putu do Škotske, a ostrvo Men je nastalo tako što je on otkinuo komad zemlje da bi njime gađao protivnika, ali je promašio i to parče je završilo u moru praveći ostrvo.

Neke verzije mitova kažu da su bila potrebna petorica da ubiju Fina, dok druge govore da ga je ubio ratnik Ajkleh Mak Dabdren. Postoji i verzija po kojoj Fin nije mrtav, već spava u pećini, a probudiće se kada Irskoj bude najpotrebniji, slično kao i naš Marko Kraljević.

piše:Aleksandra Vujić

jun, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.