dubai aerial view
Foto: Aleksandar Čekrlić

piše: Aleksandra Vujić

Na našem podneblju period od novembra do aprila asocira na hladnoću, sneg, jak vetar i kišu. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima situacija je skroz suprotna, stoga, ako se i vi, kao i ja, stresete na samu pomisao temperature ispod deset stepeni Celzijusa, toplo vam preporučujem posetu Emiratima, a u ovom i narednom tekstu, ja ću vam približiti Dubai.

Iako je Dubai sada razvijen i napredan, nekada nije bilo tako. Teško je zamisliti da su se pre otkrivanja nafte stanovnici tog kraja bavili pretežno ribarenjem i lovom na školjke. Zahvaljujući tome, Dubai je postao važna luka poznata po izvozu bisera. Ipak, pravi razvoj je krenuo nakon 1966. godine kada je pronađena nafta. Zahvaljujući tom otkriću ovaj Emirat se razvijao vrtoglavom brzinom. Zalihe nafte su sada pri kraju, ali se Dubai okrenuo turizmu, trgovini i oblasti finansija.

Ukoliko se odlučite za posetu Dubaiju, preporuka je izbegavanje najtoplijih meseci u godini jer su temperature zaista previsoke. Iako je sve klimatizovano, propustićete posete nekim znamenitostima koje rade samo u „hladnijim” mesecima godine. I, odmah ću vas upozoriti – Dubai nije grad za pešake.

Kad ste već u Dubaiju, nikako ne smete propustiti da grad vidite sa visine, a kako to bolje uraditi nego sa najviše zgrade na svetu – Burž Kalife. Za razgledanje grada su otvorena dva sprata, 124. koji se nalazi na visini od 452 metra, i 148. koji je na visini od 555 metara, dok je visina celokupne građevine sa šiljkom na vrhu 829 metara. Iako lako možete pomisliti da će vožnja liftom do željenog sprata trajati večnost, ne brinite, na 124. spratu ćete biti za manje od minut. Na putu do i od opservatorije možete videti stvarno fascinantne činjenice o procesu izgradnje ovog objekta i postojećoj infrastrukturi.

 

dubai aerial view
Foto: Aleksandar Čekrlić

Ukoliko sve bude teklo po planu, Burž Kalifa neće još dugo biti najviša građevina na svetu, već će tu titulu preuzeti Dubai Krik toranj (Dubai Creek Tower) 2021. godine.

Kada završite sa razgledanjem grada sa visine, spustite se u tržni centar Dubai mol i tu pronađite akvarijum i podvodni zoološki vrt. Prođite kroz tunel i posmatrajte ajkule i raže kako bezbrižno plivaju oko vas, a ako imate sreće, naći ćete se tamo u vreme hranjenja riba kada ronioci ulaze u vodu i plivaju zajedno sa ribama. Zatim se spustite u podvodni zoo-vrt gde vas čeka još akvarijuma, ali šetnja kroz prašumu, susret sa stvorenjima noći, kao i sa jednim od najvećih primeraka slatkovodnog krokodila (dužina preko pet metara i težina od oko sedamsto pedeset kilograma čine ga STVARNO zastrašujućim). Ukoliko želite, možete doplatiti i neki od dodatnih sadržaja koji uključuju razgledanje podvodnog sveta iz broda sa staklenim dnom, druženje sa vidrama, susret sa ajkulama (ne brinite, iz sigurnosti podvodnog kaveza) i slično.

Ako ste ipak bili toliko oduševljeni Dubaijem iz ptičje perspektive, uputite se do građevine koja se naziva Dubai Frame, koja ima oblik, logično, rama za slike. Pogled koji se pruža sa vrha ove građevine nešto je niži od opservatorije na Burdž Kalifi (150 metara), ali je interesantan zbog toga što se sa jedne strane pruža pogled na novi i moderni Dubai, dok je sa druge strane „stari” Dubai i arhitektura  je dosta drugačija. Ukoliko stojeći u opservatoriji ove građevine pogledate na dole, kroz iluziju staklenog poda videćete sićušne ljude i bolje razumeti visinu na kojoj se nalazite.

Foto: Aleksandar Čekrlić

Pogledali ste Dubai sa visine, videli svu tu sjajnu arhitekturu, ali ipak to nije za vas, previše je to metala, stakla i betona? Postoji ponešto i za vas u ovom gradu-emiratu – Miracle Garden je prava oaza u pustinji. Ova čudesna basta otvorena je od novembra do maja i svojim šarenilom i kreativnim postavkama očaraće čak i one koji nisu naročiti ljubitelji cveća. Kako se oblici dosta menjaju od godine do godine ne mogu vas doslovno sprovesti, ali pripremite se da vas dočekaju velike skulpture životinja, da vidite brojne fontane i vodene površine, ogromne objekte napravljene od cveća i zelenila, kao i Diznijeve junake, balerine, kao i fascinantni avion kompanije Emirates  u stvarnoj veličini, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Soko je stanovnicima Emirata naročito bitan, i dalje se koristi za lov, u Dubaiju i Abu Dabiju postoje čak i bolnice specijalizovane za ove ptice, a interesantno je da je to jedina životinja koja sme da leti unutar aviona, ali samo u prvoj i biznis klasi.

sokolarstvo
Foto: Aleksandar Čekrlić

Stari deo grada predstavlja ogroman kontrast u odnosu na novi, ali je vrlo interesantno proći kroz njega, posetiti muzej i videti kako je izgledao život stanovnika Emirata pre pronalaska nafte. Stari deo se nalazi u oblasti Al Fahidi, a zanimljivo je znati da je čitava oblast bila predviđena za rušenje, ali ju je princ Čarls video i predložio njeno očuvanje, za šta su vlasti Dubaija imale sluha i rekonstrukcija je počela 2005. godine. Tu možete videti karakteristične niske građevine sa vetrohvatima na krovovima, proći uskim ulicama, ali i posetiti različite muzeje, videti kamile i sokole, popiti tradicionalnu kafu.

Vetrohvat je konstrukcija koja liči na dimnjak i služi za rashlađivanje objekata pretežno u pustinjskim oblastima.

Kada se umorite od šetnje po starom delu Dubaija, sačekajte brodić – abru, koji će vas za samo jedan dirham prevesti na drugu obalu Krika (Creek) gde se nalaze njihove pijace – sukovi. Tamo možete prošetati sukovima na kojima se prodaju začini, zlato, odeća, marame, lampe i slično, a ukoliko odlučite da ponešto i kupite, nipošto ne zaboravite da se cenjkate. Ne samo da ćete željenu robu kupiti upola jeftinije, nego se ovde prodavci prosto uvrede ako ne učestvujete u toj igri cenjkanja.

Foto: Aleksandar Čekrlić

Ukoliko ste ljubitelj životinjskog sveta, ne propustite da posetite rezervat Ras el Hur, koji je, iako u sred urbane sredine, zaštićen od gradske buke i saobraćaja. Rezervat je dobro ograđen i do mesta odakle možete posmatrati prirodu možete doći samo sa tri ulaza. Ovde nema ničeg glamuroznog niti ekstravagantnog kao u ostatku pomenutih znamenitosti. Do omalene osmatračnice se dolazi kroz duži tunel od trske, a ptice možete posmatrati kroz prozor ili durbin. Ipak, prisustvo ružičastih flamingosa je, verujem, dovoljno da ljubiteljima prirode ovo mesto učini interesantnijim od mnogih urbanih lokacija grada.

dubai desert
Foto: Aleksandar Čekrlić

Prilikom posete Emiratima ne smete propustiti da odete na safari. Safari je postao vrlo razvijena turistička atrakcija koja se sastoji od niza interesantnih dešavanja, a počinje vožnjom džipom do lokacije koja je van grada. Zatim izlazite u pustinju i tu počinje zabava – vožnja po dinama (dune bashing). Beskrajno zabavna, malo grublja vožnja će vas razdrmati i pojačati lučenje adrenalina. Kada se zaustavite, pipnite crvenkasti pustinjski pesak, pustite da vam klizi kroz prste i divite se nepreglednom prostranstvu pustinje. U povratku sledi još malo vožnje po dinama, pa dolazak u beduinski kamp koji vam nudi različite turističke atrakcije – jahanje kamile, slikanje u tradicionalnoj nošnji, hena slikanje po koži, pušenje šiše, slikanje sa sokolom i slično. Nakon toga uz večeru možete pogledati različite predstave koje se najčešće sastoje od nastupa tanura plesača, trbušnih plesačica i predstave sa vatrom.

Tanura ples isprva je bio vid meditacije koji je dovodio do transa u koji su derviši upadali i na taj način se oslobađali zemaljskih potreba. Kada posmatrate tanura plesača, ne možete da ne budete fascinirani njegovom izdržljivošću i koordinacijom pokreta, a šarene suknje samo dodaju na veličanstvenosti ovoj sceni.

Kada pogledate mapu Dubaija, videćete nekoliko ostrva i poluostrva koja izgledaju kao čuda prirode. Ipak, ovaj put je čovek tu umešao prste – dve palmolike strukture i jedan skup ostrva koji liči na mapu sveta veštačke su tvorevine. Veća palma i ostrva koja liče na mapu sveta za sada su zapostavljeni projekti, ali, najmanja, središnja palma je uspešno završena. Palm Džumeira (Palm Jumeirah) zapravo je veštački arhipelag koji je potpuno osposobljen i nastanjen. Kraci palme naseljeni su i predstavljaju zatvorene ulice u koje ne mogu da uđu nepozvani, dok je sredina i obruč dostupan svima. Luksuzni deo grada možete obići peške (mada bi to bila duža šetnja), kolima ili monorejlom, što predstavlja interesantan vid prevoza, a tokom vožnje možete videti mnogo više nego što biste sa zemlje. Na obruču vas očekuje velelepni hotel Atlantis i pogled na otvoreno more.

U sledećem broju očekuje vas nastavak ovog teksta u kojem ćete moći da saznate više o plažama, šetalištima, hrani, ali i šopingu i nesvakidašnjim atrakcijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.