Osamnaesti međunarodni festival “Dani orgulja – Dies Organorum” biće održan od 24. juna do 4. jula u organizaciji Kulturnog centra Beograda u Katedrali Blažene Djevice Marija (Hadži Milentijeva 15), kao i u Muzeju nauke i tehnike (Dobračina 51), gde će biti priređen program za najmlađe.

Festival će svečano otvoriti Kalevi Kivinemi, svetski poznati koncertni orguljaš iz Finske, koji će izvesti dela A. Hačaturijana, J. Sibelijusa M. de Falje i drugih autora. Drugog dana Festivala beogradskoj publici će se predstaviti mladi orguljaš Marko Paolači, sa kompozicijama Mocarta, Bukstegudea, Perta i orguljaša Danksagmilera. Kristijan Šmit, jedan od najtraženijih orguljaša današnjice, 26. juna izvešće dela J. S. Baha, Arva Perta, kao i nemačkog orguljaša i kompozitora Gustava Merkela. Koncert pod nazivom “Bah i muzika francuskih i ruskih katedrala” održaće ruski orguljaš Danijel Zarecki, 28. juna, a na repertoaru će se naći dela Baha, Vidora, Vijerna, Prokofjeva, Čajkovskog i drugih francuskih i ruskih kompozitora. Džez i improvizacija biće u fokusu 30. juna, kada će nastupiti nemački orguljaš Martin Šturm, zajedno sa našim poznatim kompozitorom i saksofonistom Borisom Kovačem i perkusionistom Lavom Kovačem. U nedelju, 1. jula, u Muzeju nauke i tehnike, orguljašica Višnja Dimitrijević i udruženje Artish:lab predstaviće program za decu uzasta između dve i pet godina, nakon čega će nastupiti Marija Družijanić sa svojim učenicima iz MŠ “Stanković” za decu predškolskog i školskog uzrasta. U ponedeljak, 2. jula, Rikardo Kosi, orguljaš iz Trsta, izvešće dela Šumana, Franka, Bosija, Rahmanjinova i Šredera. Program za najmlađe ove godine će po prvi put biti održan u Katedrali Blažene Djevice Marije, 3. jula, kada će Nenad Đukić i Aurora Bal deci predstaviti najpopularnije melodije za orgulje, na kocertu pod nazivom “Susret sa kraljicom instrumenata”. Na poslednjem festivalskom danu, 4. jula, publika će, posle nekoliko godina pauze, imati priliku da čuje muziku za orgulje u četiri ruke, koju će izvesti Nenad Đukić i Aurora Bal. Centralni deo programa biće čuvena svita “Krcko Oraščić” P. I. Čajkovskog, a pored toga izvešće dela Mocarta i drugih autora.

Besplatna Letnja škola orgulja, namenjena učenicima i studentima orgulja, i ove godine će sadržati majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša.

Ulaz na kocerte Festivala, kao i na majstorske radionice, biće slobodan.

Program:

Nedelja, 24. jun 2018. (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije (Hadži Milentijeva 15)
Svečano otvaranje festivala – Kalevi Kivinemi (Finska), orgulje

Ponedeljak, 25. jun 2018. (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Marko Paolači (Austrija), orgulje

Utorak, 26. jun 2018. (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Kristijan Šmit (Nemačka), orgulje

Četvrtak, 28. jun 2018. (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Danijel Zarecki (Rusija), orgulje – Bah i muzika francuskih i ruskih katedrala

Subota, 30. jun 2018. (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Martin Šturm (Nemačka), orgulje, Boris Kovač, saksofon i Lav Kovač, perkusije ( Srbija) – Ispitivanje granica zvuka orgulja džezom i drugim improvizacijama

Nedelja, 1. jul 2018.
Muzej nauke i tehnike (Skenderbegova 51)
Koncerti za decu u Muzeju
10.00… Orgulje u Artiš labu – za decu od dve do pet godina
Višnja Dimitrijević, orgulje i Artysh:lab
11.30… Susret sa kraljicom instrumenata – za decu predškolskog i školskog uzrasta
Marija Družijanić, orgulje i učenici MŠ Stanković

Ponedeljak, 2. jul 2018. (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Rikardo Kosi (Italija), orgulje

Utorak, 3. jul 2018. (11.00)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Koncert za decu u Katedrali
Susret sa kraljicom instrumenata – koncert za decu predškolskog i školskog uzrasta
Duo Nenad Đukić i Aurora Bal, orgulje

Sreda, 4. jul 2018. (20.30)
Katedrala Blažene Djevice Marije
Zatvaranje festivala
Duo Nenad Đukić (Srbija/Švajcarska) i Aurora Bal (Francuska/Švajcarska), orgulje

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.