foto: Tijana Jovanović

piše: Tijana Jovanović

Magični Bat (eng. Bath), pod okriljem Uneska od 1987. godine, najveći je grad u Somersetu u Engleskoj, sa populacijom manjom od 100 000. Poznat je po rimskim kupatilima, gde temperature vode dostižu preko 40 stepeni, crkvi osnovanoj u 7. veku, prelepim šetalištima, zelenim površinama, kulturnim baštinama i arheološkim nalazištima.

Postojanje ljudi na ovom području datira još od mezolita, a kroz istoriju predstavlja bitnu lokaciju, kako za Rimsko carstvo, tako i za Britaniju. Rimske terme građene su postepeno oko 300 godina, počevši oko šezdesetih godina nove ere. U doba Kelta lokalitet izvorišta bio je centar obožavanja i svetilište namenjeno boginji Sulis Menervi. Tokom 12, 16, 18. i 19. veka terme su unapređivane, menjane, dograđivane i obnavljane, ali u muzeju se može videti kako su isprva izgledale tokom rimskog doba.

foto: Tijana Jovanović

Pored termi koje su najatraktivniji deo posete Batu, grad krase prelepe ulice i arhitektura od koje zastaje dah. Šetnja ili vožnja kanalom je posebno lep doživljaj, a poseta Prior nacionalnom parku jedna je od bitnijih stavki na spisku.

foto: Tijana Jovanović

Prior park nastao je u 18. veku po uzoru na engleske bašte. Od 1737. godine preko 55 000 stabala zasađeno je po obodu parka, dok je središte ostalo prazno kako bi se stvorio vidikovac ka gradu. U dolini se nalazi jezero sa mostom sagrađenim 1755. godine u paladijanskom stilu. Ovaj most jedan je od četiri ovakva mosta u svetu.

foto: Tijana Jovanović

Bat nudi povratak u istoriju i bogato znanje. Njegovim ulicama šetali su Džejn Ostin, Čarls Dikens i mnoge druge poznate ličnosti. Kulturološko bogatstvo ovog mesta godišnje vidi preko 1 300 000 posetilaca, a iskustvo je izuzetno i nezaboravno.

foto: Tijana Jovanović

avgust, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.