Alan Ford, izložba, foto: MoonQueen

piše: MoonQueen

Prošle godine planeta je optrčala počasni pedeseti krug oko sunca od kada je iz štamparske prese izašla prva epizoda stripa o TNT grupi tajnih agenata, prividno zaposlenih u propaloj Cvjećarnici na Petoj aveniji u Njujorku, u čijem se izlogu nalazi samo veštačko cveće, a iza zatvorenih vrata rešava, u neku ruku, sudbina sveta. U junu prošle godine imala sam prilike da izložbu posvećenu ovoj pedesetogodišnjici posetim u Ljubljani, a sada je ona stigla u naš Muzej Jugoslavije. Ljubitelji Alana Forda će uživati u razgledanju 152 originalne table ovog kultnog stripa, nastale u periodu između 1969. i 1975. godine, tj. u ono vreme kada je alanfordovski svet kreirao maestralan tandem: Magnus i Maks Bunker. Tu su i tri naslovne strane Paola Pifarerija i kontroverzna epizoda o poseti grupe TNT predsedniku Titu u Belom dvoru. Izloženi materijal je deo privatne zbirke slovenačkog kolekcionara Roka Glavana, koji je i autor izložbe. Ko voli Alana Forda, uživaće; a ko još uvek nije potpao pod njegov šarm, dobiće priliku da se upozna sa glavnim junacima i čuvenim sporednim likovima, negativcima, posedi u stolici Broja Jedan i oseti kako je to držati u svojim rukama žezlo moći – starački štap – i proveri kojem je od tajnih agenata najsličniji.

Alan Ford, izložba, foto: MoonQueen

Za sve jugonostalgičare, koje stranice ovog stripa podsećaju na minula vremena, izložbu prati i knjiga Lazara Džamića Cvjećarnica u Kući cveća, studija o fenomenu uspeha Alana Forda na jugoslovenskom tlu. Jer, strip Alan Ford je u Jugoslaviji doživeo popularnost veću nego u rodnoj Italiji, što je u tom trenutku predstavljalo specifičan fenomen. Danas je jasnije kako je došlo do ovakve ekspanzije stripa na našim prostorima i zašto će nas ljubitelji devete umetnosti iz „belog sveta” pogledati čudno ako im pomenemo, na primer, da krademo od siromašnih da bismo davali bogatima, a većina ljudi sa ovih prostora će uz osmeh odgovoriti nekim citatom svog omiljenog junaka. Jednim delom Alan Ford je u Jugoslaviji zadobio status kultnog fenomena zahvaljujući svojim junacima i priči – u antiherojima okupljenim oko Broja Jedan i njihovim sumnjivim ambicijama, nekompetentnosti i lenjosti prepoznato je naličje korumpiranog društva, čije su odlike bile lako uočljive u realnosti, ali i lakše svarive zahvaljujući stripskom humoru. (Kušovci, na primer, imaju neverovatnih sličnosti sa Bobom Rokom kojem u ličnoj karti piše da je stalno zaposlen kao nezaposlen) Drugi deo obožavanja Alana Forda mora se pripisati ne njegovim autorima već prevodiocu Nenadu Briksiju koji je umnogome zaslužan za to što su neke rečenice iz stripa dobile status gotovo poslovica. (Jasno je da se pravi duh Alana Forda ne može osetiti na bilo kom jeziku i iz tog razloga je neophodno čitati ga samo i isključivo na „originalnom” srpsko-hrvatskom)

Alan Ford, izložba, foto: MoonQueen

Strip Alan Ford uticao je na jugoslovensku kulturu možda i više nego što smo svesni. Na primer, da li ste znali da je popularna zagrebačka rok grupa Prljavo kazalište dobila ime po pozorištu koje je Alan Ford jednom prilikom posetio?

Alan Ford, izložba, foto: MoonQueen

Zanimljiva je i priča o „tajnoj” epizodi Alana Forda koja je 1989. godine izlazila u osam brojeva slovenačkog magazina Mladinka, a u kojoj agenti TNT grupe posećuju predsednika Tita u Belom dvoru. Poslednji, osmi broj časopisa osvanuo je sa naslovnom stranom na kojoj Jovanka Broz sa KGB kodovima u ruci diktira nešto preko radio-predajnika, na očigled zastrašenog Boba Roka, dok predsednik spava u pozadini. Ove table potpisao je takozvani Maks Šeling, što je bio pseudonim ilustratora Andreja Brčića Flumianija.

Alan Ford, izložba, foto: MoonQueen

Izložbu Alan Ford trči počasni krug imaćete prilike da posetite do kraja januara, što vam najtoplije preporučujem ako ste se makar i jednom nasmejali nekoj od dosetki proizišlih sa stranica ovog stripa. Primetila sam da je isti efekat ostavila na posetioce i u Ljubljani i u Beogradu – svi su je napustili sa osmehom na licu.

januar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.