Decembar je, uglavnom, rezervisan za nekoliko etapa pretprazničnih pomama, ali, kada vas ošamuti potraga za poklonima, šljokice u izlozima i svetla grada, predlažemo vam da napravite predah uz šoljicu kulturnih sadržaja. Dobar način za punjenje baterija u hladnim danima je svakako topli napitak (da se ne lažemo, čokolada) i naš novi, decembarski broj, a moj drugi predlog je poseta galeriji SANU i galeriji Rima u kojima se ove zime prezentuje rad slikara Marka Čelebonovića. Za one koji više vole boemsku atmosferu pripemili smo prvu od nekoliko beogradskih priča iz dugog 19. veka, ovog puta o Skadarliji i njenoj istoriji. 

Jedna stara numera koja se, doduše, ne peva u kafanama, ali ipak budi emocije i podseća na prošlost, jeste pesma Milena, generacijo. Ko je bila Milena kojoj je Rajko Dujmić, klavijaturista i pevač Novih fosila posvetio stihove, saznajte u Riznici hitova, a kako su neki drugi muzičari videli i opevali svoje kolege, slikare, skulptore i arhitekte, proverite u Dese(r)tu za kraj. Kakav je bio položaj žena koje su se bavile muzikom u doba italijanske renesanse saznaćete u priči o Madaleni Kazulani, a o inspiraciji, položaju i izazovima savremenih mladih kompozitora iz intervjua koji smo vodili sa Damjanom Jovičinom.

Dolazak nove godine uvek nas malo podseti i na važnost i protok vremena. Kako su stari Rimljani merili vreme saznaćete iz decembarskog prikaza knjige. Za 24 sata možete proživeti jedan dan u antičkom Rimu, ali i posetiti neke udaljene delove sveta listajući novi KUŠ! Povešćemo vas u egzotični svet kineske umetnosti, iranskog filma i hladni sever Rusije na kojem vas čeka jedan bronzani miš i jedan tragični junak slovenskog folklora. Zamalo da stignemo i do Kalifornije, a zašto smo se ipak zadržali u Somboru, umesto u Holivudu, videćete u pozorišnoj kritici. A za romantično i nostalgično putovanje kroz vreme tu su i rukom šivene unikatne lutke Olge S.

Tople trenutke u hladnim danima i osmeh koji sija poput novogodišnjih ukrasa, želi vam

Urednica

Jovana Nikolić


 

Leave a Reply

Your email address will not be published.