ilustracija: Maria Bramasole

piše: Aleksandra Vujić

Živa ima kosu boje žita i poznata je po tome što uči smrtnike kako da obrađuju zemlju i uzgajaju žitarice. Iako se njene osobine pomalo razlikuju u zavisnosti od naroda, zajedničko za sve je da je prikazivana kao veoma lepa i vitka mlada žena, često bujnih grudi, koja neretko predvodi kolo. Ponekad u rukama drži različite plodove, kao što su jabuke ili grožđe, ali i klasje žita. Čitav njen prikaz ukazuje na boginju koja utiče na prinose i plodnost. Čak i njeno ime – Živa – znači život.

Glavna uloga ove boginje je zaštita novorođenčadi i dece od uroka i zlih duhova. U literaturi se često spominje baš majčinski aspekt ove boginje.

U Belorusiji vlada verovanje da je Živa, zemlja, leti trudna, te se zemlja ne dira i ne obrađuje jer bi oštra oruđa povredila trudnu zemlju i na taj način bi se ostalo bez potomstva, odnosno prinosa.

Interesantna je i paralela između Žive i nordijske boginje Sif. Naime, legenda kaže da Živinu kosu spaljuje zli duh, ali joj, nakon toga, novu kosu od zlata daruje Svetovid. U nordijskoj mitologiji se boginji Sif dešava slična situacija. Ona bez kose ostaje zahvaljujući Lokiju, a zlatnu kosu dobija od patuljaka. Obe boginje zapravo predstavljaju aspekt majke zemlje koja zimi ostaje ogoljena, odnosno bez kose, a na leto dobija zlatnu zamenu – boju žitnih polja.

U mitologiji slovenskog panteona, pored Žive (jesen), ostale boginje vezane za zemlju su Lada (leto), Morana (zima) i Vesna (proleće). Njih četiri zajedno čine različite faze kroz koje prolazi majka zemlja u toku jednog ciklusa plodnosti.

Živa, Andrej Šiškin, foto: Wikimedia

Kako svaka od ovih boginja ima svoje obrede, ni Živa nije izuzetak. Obred vezan za nju dugo se zadržao, najduže u selu Duboka, a reč je o obredu rusalja. Rusalje su žene koje igraju kolo a potom upadaju u trans i padaju na zemlju. Festival pod nazivom „Dubočke rusalje” organizuje se svake godine i u njemu učestvuju brojna kulturno-umetnička društva, kako iz Srbije tako i iz inostranstva, kao i brojni muzičari.

Ime ove boginje nastavilo je da živi u narodu kroz imena izvedena iz njenog – Živan, Živka, Života, Živana… Ova imena se u novije vreme nešto ređe koriste, ali jedna izvedenica je i dalje i te kako prisutna – Živeli!

april, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.