„Zentropija”, Nikola Jovanović

Ja nisam tu okreni se, 

tu nema nikoga, u ovoj

sobi je samo tihi zrak i 

nijema ikona…

– Darko Rundek

U martu vam predstavljamo Nikolu Jovanovića, mladog fotografa iz Inđije, i njegov projekat – Zentropija. Nikola se već tokom srednjoškolskih dana okrenuo fotografiji i multimediji, pa je u svojoj Srednjoj školi Mihajlo Pupin u Inđiji, učestvovao u osnivanju likovne radionice. Osnivač radionice i profesor likovne kutlure, Aleksandar Rapić, uvodi Nikolu u svet fotografije, crteža, akvarela, grafike i digitalnih medija. Nikoline fotografije bile su izložene 2015. godine u okviru Urban festa u Inđiji, a učestvovao je i u radionici koju je vodio fotograf Zvonko Perge. Neko vreme radio je i za časopis Poezija koji objavljuje udruženje Anpu iz Bosne i Hercegovine. Član je ULUI-ja (Udruženja likovnih umetnika Inđije). Nikola kaže da mu najveće zadovoljstvo pričinjava izlaganje radova i interakcija njegove umetnosti sa publikom. Foto-aparat smatra magičnom kutijom kojom lovi svetlost, a svaki autor tu magiju koristi na sebi svojstven način.

Zentropija

Zen – težnja uma da se probudi kroz sopstvene napore

Trop – stara francuska reč za skupinu ili kolekciju

„Zentropija”, Nikola Jovanović

Usamljenost razdire

duše koje same putuju 

zajedno sa drugim

usamljenim dušama

ovog svemira.

– Marina Mandadžić

Znači, Zentropija je svojevrsna kolekcija različitih težnji uma da dostigne buđenje, ali u isto vreme je i onlajn galerija fotografija koje u posmatraču bude mnogo više užitka nego truda. Projektom Zentropija Nikola je načino korak kojim je izašao iz amaterske i ušao u svet profesionalne fotografije. Nikola kombinuje fotografije sa stihovima i mislima poznatih i nepoznatih bendova, pesnika, pisaca, čime se stvara veza vizuelnog i napisanog i briše granica između različitih umetnosti. Najveću inspiraciju nalazi u pesmama benda EKV (Sedam dana, Voda, Aut, Tonemo), u kojima se, kako kaže, najviše pronalazi, kao i u mislima svojih prijatelja.

„Zentropija”, Nikola Jovanović

Samo ti leđa kroz maglu

vidim, u crvenoj haljini postaješ

ispunjenje mog najvećeg sna.

Stani! Zašto odlaziš? Ipak, 

samo sam kroz suzu svoga oka

gledao tvoju staru sliku.

– Tijana Rajić

Nikoline fotografije vode nas u svet mašte, poezije, filozofije – budističke ali i one svakodnevne. Predeli i ambijenti u kojima fotografije nastaju podsećaju na kulise bajki, a da bismo do njih došli nije potrebno tragati za portalom kroz dimenzije ili vreme – oni su tu, u našoj okolini, poput dvorca porodice Špicer u Beočinu ili livada i šuma u okolini Inđije.

„Zentropija”, Nikola Jovanović

Šta je skrivanje ljubavi? To 

vam je nešto poput skrivanja

vatre u vuni i pamuku. Što

je više skrivate, toliko je i 

otkrivate.

– Mevlana Dželaludin Rumi

Nikolin rad, fotografije, ali i autorske stihove, misli i rečenice koje su ga inspirisale za stvaranje, pratite na fejsbuk stranici: Zentropy photography.

U planu je još novih fotografija, dobre muzike, i još jedna samostalna izložba do kraja ove godine, u čemu mu želimo puno sreće.

piše: MoonQueen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.