foto: Jutjub/ Skrinšot

piše: Ivana Pavićević

Jedan sto i tri stolice – je li to pozorište? Tri šoljice za kafu, tabakera i  tri čaše vode? To? Jedan šešir, jedna kravata, jedne crvene čarape? Ne. Muzike nema. Nema ni koreografije. Ali ako na scenu izvedete tri glumca, pa makar i bez svih ovih pomagala, dobili ste predstavu. Jedina osoba kojoj se takođe treba zahvaliti je majstor svetla – inače bi predstava bila radio drama jer nema svetla na pozornici.

Lično bih otišla još dalje. Reč tezga je u pozorišnoj terminologiji odavno dobila značenje predstave bez mnogo uloženog novca, kao autorski projekat samih glumaca, ali najčešće i jeftinog teksta, humora za široke narodne mase i, kako je često u glumačkoj produkciji, nedovoljno kvalifikovanih glumaca da izrežiraju jednu dobru predstavu. Samim tim upotreba reči tezga postala je rugobna. A nema potrebe. I to dokazuje upravo predstava Ženski razgovori koju maestralno vode Svetlana Ceca Bojković, Milan Caci Mihailović i Vesna Čipčić. Ono što mnogim glumcima koji postave tezgu na scenu nedostaje je upravo ono što poseduje ova glumačka podela. Vrsna tehnika, stil, takt, harizma, šarm, osećaj za improvizaciju, ozbiljnost zadatka…

Godine 1984. u stanu Svetlane Cece Bojković ovaj tekst je ansamblu predala naša velika glumica Radmila Savićević. Neizbežno je primetiti da bi predstava bila još bolja da je mogao da učestvuje i jedan dramaturg, ali sa druge strane, koju god priču iz Ženskih razgovora da odaberete, ne možete napraviti grešku, jer je ovaj vanvremenski tekst napisao Duško Radović sa toliko različitih ali istinitih zapažanja, omogućivši glumcima da se lako pronađu u predstavi.

foto: Jutjub/ Skrinšot

Dokaz kvaliteta ove predstave nije samo 40 godina prepunih sala, gromoglasan smeh publike i radost gledanja, već i radost igranja. I posle 40 godina na sceni ovo troje glumaca izuzetno posvećeno i odgovorno drži lekciju novim generacijama kako se prilazi ovom poslu. I posle 40 godina oni se i dalje raduju i igraju na sceni, ali uz vrlo delikatne improvizacije i sa stilom. Dok slušaju jedni druge, dok se drže zajedno i imaju osećaj jedno za drugo, podsećaju nas na to šta u pozorištu zapravo znači kvalitet.

Likovi koje Svetlana Ceca Bojković, Milan Caci Mihailović i Vesna Čipčić tumače jesu određeni lako prepoznatljivim stereotipima, ali tekst Duška Radovića pruža toliku slobodu da su mogli da odaberu bilo koji lik i on bi opet bio opravdan uz umeće ovih glumaca.

foto: Jutjub/ Skrinšot

Večito razumevanje i nerazumevanje između muškog i ženskog pola, problemi koji nas muče u braku, van njega, u vezama, u „komplikovano je”, u samim muško-ženskim odnosima, nemoguće je da svako od nas ne prepozna u svojoj priči i da nas uz ovu duhovitu i šarmantu predstavu nasmeje, pričini nam zadovoljstvo i uživanje, olakša naše nedoumice i pošalje nas kući radosne i rasterećene.

jun, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.