foto: Tara Jovanović

piše: Tara Jovanović

Vršac je grad u Južnobanatskom okrugu kojeg, pre svega, odlikuju karakteristična arhitektura i zelenilo. Stoga, smatram da je vršački Gradski park znamenitost koju svakako vredi spomenuti. Ovaj park prostire se na površini od približno šest hektara, a nastao je tridesetih godina 18. veka i pripadao je plemićkoj porodici francuskih kolonista Fon Šeribl. Veruje se da je osnivač prvih zasada današnjeg Gradskog parka Johan fon Šeribl.

foto: Tara Jovanović

Nakon smrti Johanovog oca park je prodat. Na licitaciji 15. januara 1797. godine otkupila ga je novoosnovana opština ujedinjenog Vršca, a kada je grad oslobođen od Turaka, aga je odbio da Nemcima i Austrijancima preda svoje imanje i poklonio ga je građanima Vršca.

foto:

Do danas park je bio uređivan više puta, a njegova najlepša obeležja su biste naših velikih heroja, pisaca i naučnika (poput Jovana Sterije Popovića, Anđe Ranković, Žive Jovanovića i Save Munćana), fontana i muzički paviljon namenjen povremenim nastupima različitih muzičkih orkestara i horova.

foto: Tara Jovanović

On predstavlja jedan od najstarijih parkova u zemlji, kao i važan prirodni spomenik koji je pod zaštitom države zbog velikog broja različitih biljnih vrsta koje se u njemu uzgajaju.

foto: Tara Jovanović

decembar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.