foto: Aleksandra Radibratović

piše: MoonQueen

U potrazi za temom koja bi idealno ispunila rubriku inače posvećenu izložbama, surfujući internetom, nisam pronašla nijednu domaću instituciju koja bi na tradicionalan način mogla da odgovara nečemu nalik muzeju novinarstva. Pretraga me je uglavnom vodila ka Muzeju novinarstva otvorenom 2008. godine u Vašingtonu. Ovaj muzej, simpatično nazvan Njuzijum (igra rečima news i museum) nažalost je zatvoren 2019. godine usled finansijskih poteškoća. Kod nas, barem za sada, još uvek ne postoji njegov približan ekvivalent. Stoga ćemo majsku rubriku posvetiti alternativnom, internet prostoru koji baštini istoriju domaćeg novinarstva. U pitanju je stranica Yugopapir koja se bavi pronalaženjem, obradom i očuvanjem članaka iz jugoslovenske nedeljne i periodične štampe.

Za ljubitelje ovog istorijskog perioda, nostalgičare ili prosto istraživače Yugopapir je pravo (ne)skriveno blago. Stranica je zvanično otvorena 1. januara 2013. godine, što znači da je u trenutku pisanja mog teksta živa (i zdrava) već dobrih jedanaest godina. Materijal koji su autori stranice prikupljali tokom prethodne decenije digitalizovan je i dostupan, lako se pretražuje po kategorijama, imenima ličnosti, događajima, pa i fenomenima koji su obeležili svakodnevni život, politiku, sport, zabavu i kulturu Jugoslavije. Kako u samom opisu stranice stoji, tekstovi osuđeni na nestajanje na ovaj način dobili su novi život, a ovim putem čuva se i sećanje na naše starije kolege, novinare koji su ih pisali.

Yugopapir baštini mnoštvo članaka, a teme koje se izlistavaju među prvima na neki način vezane su za aktuelne događaje. Tako na prvoj strani pretraživanja trenutno možete naići na tekstove vezane za muzičke uspehe velike jugoslovenske rok zvezde, nedavno preminule Slađane Milošević ili dnevničke zapise prve srpske rediteljke Soje Jovanović koji govore o njenim sećanjima na Miodraga Petrovića Čkalju (čiji se jubilej – sto godina od rođenja – obeležava ove godine). Maj je mesec matematike, ali i Evrovizije, o čemu je prethodnih godina bilo reči i među našim člancima. Ljubitelje Evrovizije verujem da će interesovati kako je 1974. godine domaća štampa izveštavala o pobedi švedske grupe Aba na takmičenju održanom u engleskom gradu Brajtonu.

foto: Yugopapir / skrinšot

Osim vesti iz kulture i šou-biznisa, Yugopapir čuva i sećanja na svakodnevicu običnih ljudi u Jugoslaviji, onaj bezbrižan svet detinjstva naših roditelja o kojem smo toliko slušali. Ukoliko su vas ubedili da se u njihovo vreme znao neki red, a nepoštovanje odraslih bilo nezamislivo – pročitajte članke koji govore o ekskurzijama srednjoškolaca iz 1978. godine koje su se stihijski pretvarale u teška pijanstva i, kako novine kažu, orgije.

Moj verovatno omiljeni članak koji sam pronašla na stranici objavljen je u maju 1973. godine u tinejdžerskom časopisu A – Š. Njegov naslov glasi: Saveti mladim Jugoslovenkama pred odlazak na letovanje, a bavi se, suštinski, prevencijom nasilja i neželjene trudnoće, te sigurnošću devojaka na odmoru. Zanimljivo je to što se saveti upućeni devojkama koje putuju od sedamdesetih do danas nisu previše promenili – putnički portali i Jutjub kanali i 2024. godine opominju da, na primer, nepoznatim osobama ne treba davati tačnu adresu prebivališta.

foto: Yugopapir / skrinšot

Na stranici Yugopapir članaka je zaista mnogo i mogu se provesti sati i dani u pretraživanju tema koje bi vas mogle interesovati. Uz digitalne baze podataka pojedinih biblioteka, arhiva, muzeja i drugih kulturnih institucija, na čijim sajtovima možete pronaći skenirane brojeve nekih domaćih novina ili časopisa, i Yugopapir je mesto koje čuva sećanje na novinarsku istoriju naše zemlje čiji se mali deo i mi trudimo da postanemo. Uživajte u pretraživanju i – pažljivo sa zaljubljivanjem na moru!

maj, 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published.