Od  12. do 26. juna 2018. u Beogradu će se održati XVII Međunarodni festival harfe, u organizaciji Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije, pod  sloganom Double Temps (Dvostruko vreme).

Misija organizatora je popularizacija umetničke muzike za  harfu, očuvanje evropske kulturne baštine, promocija savremenog stvaralaštva i posebno stvaralaštva srpskih kompozitora, kao i iskorak iz kulturnog elitizma u pravcu decentralizacije i dostupnosti kulture svima, te smo uz velike napore,organizovali potpuno besplatan višednevni užitak za publiku. Ovogodišnji Festival, kao i dugi niz godina do sada, odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS, uz podršku Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda, SOKOJ-a, Austrijskog kulturnog foruma, Italijanskog instituta za kulturu i Fakulteta muzičke umetnosti. Dodatnu podršku organizaciji koncerata u okviru Festivala harfe obezbedili su Studentski kulturni centar, Muzej nauke i tehnike, Gvarnerijus centar lepih umetnosti, Muzička škola „Stanković“, Dom kulture Studentski grad, Kulturni centar Pančeva, Kulturni centar u Gornjem Milanovcu, Garni hotel Argo, Restoran Bašta u Mišarskoj i dr.

U okviru glavnog programa, u  beogradskim reprezentativnim koncertnim dvoranama na osam besplatnih koncerata će nastupiti najpoznatiji domaći i strani umetnici, kao i višestruko nagrađivani mladi talenti čije vreme tek dolazi:

  • 15. jun – Studentski kulturni centar

– u 19 i 30 časova renomirana italijanska harfistkinja Nikoleta Sanzin održaće resital muzike za harfu, koji uključuje kompozicije italijanskih autora koje će publika u Beogradu imati po prvi put prilike da čuje

– u 21 čas- Koncert  „Clair de Jazz“ je osmišljen autentičnim aranžmanima u kojima su popularna dela iz opusa umetničke, odnosno klasične muzike ”spojena” zvukom i bojom, sa džez muzikom, kroz autetične aranžmane za nesvakidašnji sastav koji čine harfa, klavir, bas gitara i perkusije (Ivana Pejoska – harfa, Nikola Knežević – bas gitara, Goran Milošević – perkusije, Vladimir Nikolov – klavijature).

  • 18. jun – Svečana sala Skupštine grada Beograda

–  u 19 i 30 časova nastupiće Aleksandar Boldačev, istaknuti rusko-švajcarski harfista, u okviru svoje svetske turneje tokom koje će nastupiti u preko 100 gradova (tokom 2018. godine). Ovaj, trenutno verovatno najtraženiji umetnik u svetu harfe, nastupio je 2016. godine u Beogradu i oduševio i žiri i publiku u okviru XV festivala „STARHARPS“

– u 21 čas- Koncert muzike za harfu i udaraljke u izvođenju naših mladih, ali već priznatih muzičara, harfistkinje Mine Marinković i perkusioniste Ivana Marjanovića

  • 20. jun –Muzej nauke i tehnike u 20 časova – bugarske umetnice Anđela Mađarova – harfa i Ivona Nedeva – flauta – sviraće koncert posvećen stogodišnjici smrti Kloda Debisija.
  • 22. jun – Centar lepih umetnosti Jovana Koludžije Gvarnerijus u 20 časova

–trio iz Hrvatske neobičnog sastava: Tajana Vukelić Peić (harfa), Iva LJubičić Lukić  (klavir) i Srđan Peić (horna) predstaviće se po prvi put u Beogradu

  • 23. jun – Svečana sala muzičke škole „Stanković“ u 20 časova – mlada, perspektivna harfistkinja iz Austrije Elizabet Plank predstaviće se kroz resital muzike klasičnog harfističkog repertoara
  • 25. jun – Sala Beogradske filharmonije u 20 časova – Kao završni koncert glavnog programa Festivala će biti upriličeno autorsko veče kompozitorke Dragane Jovanović, posvećeno njenom kompozitorskom opusu za harfu. Na koncertu će nastupiti harfistkinje Milena Stanišić, LJiljana Nestorovska, LJubica Sekulić, Ivana Pavlović i Ivana Pejoska, flautistkinja Stana Krstajić i ansambl Metamorfozis pod upravom dirigenta Ivana Markovića. Između ostalih na koncertu će publika imati prilike da čuje kompoziciju: „Priče iz moje šume“ za tri harfe (nedavno premijerno izvedena na festivalu „Severna lira“ u prepunoj sali Marijinski teatra u Sankt Peterburgu, kao i premijerno izvođenje prvog ikada napisanog koncerta za harfu i gudače od strane srpskog kompozitora.

Prateći program Festivala čine koncerti posvećeni različitoj publici, koji će biti izvedeni van najpoznatijih koncertnih dvorana u Beogradu, kao i majstorski kursevi za mlade harfiste.

Ideja vodilja ovogodišnjeg Festivala je da se muzika za harfu približi što većem broju novih slušalaca, stoga koncerte organizujemo u “duplom vremenu”, na različitim lokacijama.

Svesni smo da ne mogu pripadnici svih društvenih grupa,  iz raznih razloga,  da prisustvuju našim koncertima u glavnom programu, te smo odlučili da mi njima donesemo i poklonimo muziku i kao dobru vest je proširimo van centra grada, van Beograda, ili po različitim ustanovama u Beogradu. Odabir dela koja će biti izvedena na koncertima je pažljivo planiran, te su koncerti zanimljivi i prijemčivi svim uzrastima i društvenim strukturama.

Prateći koncertni program:

– Osnovna škola “Radivoj Popović” u Zemunu (Vaspitanje i obrazovanje dece sa oštećenjem sluha, razvojnom disfazijom, autizmom, disharmoničnim razvojem, govorno- jezičkim problemima),  12. jun u 12 časova. Nastupaju studenti FMU:  Marina Arsenijević, Jovana Bjele i  Zagorka Medić.

– Ustanova za decu i mlade Sremčica (Ustanova socijalne zaštite koja zbrinjava decu i mlade sa smetnjama u razvoju), 14. jun u 14 časova.  Nastupaju studenti FMU:  Jana Čubrilović i Jelena Todorović

– Kulturni centar Pančeva, 17. jun u 19 časova – reprizno nastupa kvartet Clair de Jazz: Ivana Pejoska – harfa, Nikola Knežević – bas gitara, Goran Milošević – perkusije, Vladimir Nikolov – klavijature

– Stacionar Diljska – Ustanova Gerontološki centar, 18. jun  u 10:30 časova. Nastupa harfistkinja Aleksandra Prvulović.

– Vrtić “Bubica” na opštini Zvezdara, 20. jun u 11 časova. Nastupa harfistkinja Ana Marija Franc.

– Dom kulture Studentski grad, 26. jun u 20 časova – repriza autorske večeri kompozitorke Dragane Jovanović. Nastupaju:  harfistkinje Milena Stanišić, LJiljana Nestorovska, LJubica Sekulić, Ivana Pavlović i Ivana Pejoska i ansambl Metamorfozis pod upravom dirigenta Ivana Markovića.

– Dom kulture Gornji Milanovac, 26. jun u 20 časova – reprizno nastupaju harfistkinja Mina Marinković i perkusionista Ivan Marjanović.

Sa velikim uzbuđenjem i nestrpljenjem čekamo početak Festivala, da podelimo radost i uživanje u muzici sa vernom dugogodišnjom publikom, ali se i nadamo se da će nam koncerti doneti još mnogo novih slušalaca sa kojima ćemo se i u budućnosti družiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.