Vulkan, ilustracija: Ljiljana Đajić

piše: Aleksandra Vujić

Vulkan je rimski bog vatre, kovača, kovačkog umeća i nakovnja. On je sin Jupitera i Junone, a supruga mu je Venera. Neuobičajeno za bogove, ali Vulkan je opisivan kao ružan i hrom. Ipak, njegov opis uglavnom nije uticao na likovne prikaze ovog boga, jer su ga slikari predstavljali kao lepog i snažnog čoveka, bez fizičkih mana, uglavnom u okruženju svoje kovačke radionice. Česti rekviziti bili su kovački čekić i nakovanj.

Vulkanalije su svetkovine koje su posvećene Vulkanu. Održavale su se 23. avgusta, u vreme kada su letnje vrućine najjače i kada je trebalo spasiti useve od gorenja. Ljudi su dan započinjali uz plamen sveća kako bi naglasili korisnost i kontrolisanost vatre. Tipično za ovaj praznik bilo je pravljenje lomača u koje su se bacale žrtve, sitne ribe (simbol neprijateljskih vatri) i male životinje, kako bi odobrovoljile boga vatre.

Mit o Vulkanu, ali i njegove nedaće, počinju njegovim rođenjem. Nakon što ga je Junona rodila, videla je koliko je ružan, i bacila ga je sa vrha Olimpa. Dete je, nakon što je padalo dan i noć, palo na ostrvo Lemnos, ali je prilikom pada povredilo nogu i ostalo hromo. Tako je Vulkan pored ružnoće dobio i fizički nedostatak. Ipak, to ga nije sprečilo da postane najbolji kovač!

Pronašla ga je nimfa Teteida i odgajila ga kao svog sina. Vatru je zavoleo još kao dete, kada je na plaži, igrajući se biserima i morskim kamenjem, našao neugašen ugalj koji ga je fascinirao. Pokupio je ugalj pomoću školjke i odneo ga u pećinu. Kada je nastala vatra, vrlo brzo je učio njena svojstva – da postaje jača ako se u nju duva, da različito kamenje sadrži različite elemente (gvožđe, zlato, srebro) i da od toga mogu da se naprave različiti predmeti. Već trećeg dana izradio je razne sitnice – pribor za jelo, nakit za Teteidu i slično. Jednom je Junona napravila proslavu i Teteida se pojavila sa nakitom koji joj je iskovao Vulkan. Junona je primetila prelepi nakit i, kako je bio lepši od njenog, zainteresovala se odakle Teteidi ti prelepi komadi. Zahtevala je da upozna umetnika koji joj je to iskovao, pa ju je Teteida preko volje povela do Vulkana. Kada je Junona shvatila da je umetnik zapravo njen odbačeni sin, zahtevala je da se vrati kod nje. Vulkan je to odbio i ostao je u svojoj pećini.

Ipak, Vulkan je bio željan osvete zbog načina na koji se njegova biološka majka ophodila prema njemu. Iskovao joj je i poklonio zlatni presto sa kojeg Junona nije mogla ustati kada je jednom sela na njega. Oslobodio ju je tek kada ga je Jupiter pozvao i obećao da će mu dati Veneru za ženu.

Postojalo je verovanje da svaki put kada Venera vara Vulkana sa bogom Marsom, poneki vulkan na zemlji eruptira.

Vulkan je počeo svoj zanat u pećini, a kasnije je podno Etne imao kovačnicu u kojoj je kovao zajedno sa kiklopima, a bavio se ovim zanatom i na samom Olimpu, gde je iskovao oružje za Ahila.

Kult Vulkana bio je vrlo bitan jer je Rimljanima bio potreban zaštitnik od požara. O tome svedoče ostaci žrtvenika isklesanog u steni pod Kapitolom koji su vidljivi i danas. Upravo na ovom mestu održavane su Vulkanalije, a na istom mestu su se posle ratnih sukoba spaljivala i oružja neprijatelja. Kasnije je Vulkan u potpunosti izjednačen sa grčkim bogom Hefestom.

mart, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.