foto: Tijana Jovanović

piše: Tijana Jovanović

Kompanija osnovana 1950. godine u Švajcarskoj kao porodičan biznis danas je jedna od vodećih firmi u dizajnu nameštaja, sa akcentom na stolice i kancelarijski nameštaj. Pored kancelarijskog nameštaja, Vitra je uvela u svoj program i nameštaj za kuću, čime je oplemenila svoj fantastičan portfolio.

Pored prelepog i kvalitetnog dizajna nameštaja, Vitru krasi još jedna osobina, a to je fenomenalna ideja. Naime, nakon ozbiljnog požara 1980. godine koji je zahvatio tadašnju fabriku, Vitra pokreće svoje prve korake ka inovativnom arhitektonskom i umetničkom razvitku svoje kompanije stvarajući značajnu arhitektonsku saradnju sa uglednim engleskim arhitektom Nikolasom Grimšouom (en. Nicholas Grimshaw), koji projektuje master plan za Vitra kampus. Ovim korakom Vitra svoju kompaniju diže na viši nivo i tada nastaje samo prva u nizu kolaboracija sa uglednim arhitektama, dizajnerima i umetnicima.

foto: Tijana Jovanović

Godine 1989. nastaje Vitra muzej čiji je projektant kanadsko-američki arhitekta Frenk Geri (en. Frank Gehry) i muzej i dan-danas važi za jedan od glavnih dizajnerskih muzeja u svetu. Frenk Geri poznat je po skulpturalnoj arhitekturi, a Vitra muzej samo je jedan od izvanrednih primera njegovog portfolija.

foto: Tijana Jovanović

Godine 1993. u okviru kampusa izgrađena je Vatrogasna stanica i zapravo je prvi izgrađen objekat svetski poznate iransko-britanske arhitekte Zahe Hadid (en. Zaha Hadid). Nakon velikog požara, ovo je bio logičan korak kako bi se kampus zaštitio, a danas ovaj objekat služi kao muzej, skulptura i omaž velikoj arhitekti i njenom radu i kreativnosti.

foto: Tijana Jovanović

Iste 1993. godine završen je i objekat za konferencije. Zanimljiv pristup i ideju imao je japanski arhitekta Tadao Ando. Koristeći beton kao njegov zaštitni znak, sa čistom formom, staklenim površinama i okolnom prirodom, stvorio je oazu i jedinstvenost kakva retko postoji kod objekata ove tipologije.

foto: Tijana Jovanović

U Vitra kampus je 2000. godine iz Amerike preseljena čuvena kupola poznatog američkog arhitekte i vizionara Bakminstera Fulera (en. Richard Buckminster Fuller). Kupola je izgrađena 1975. godine kao prefabrikovani objekat, a u Vitri danas služi za svečane prijeme i događaje.

foto: Tijana Jovanović

Vitra izbacuje svoju prvu kolekciju za kuću 2004. godine, a 2010. sele je u novoizgrađeni objekat poznatog švajcarskog arhitektonskog dua Hercog i De Meuron (swiss. Herzog & de Meuron). Arhitektonsko remek-delo koje svojom formom naslaganih kuća zapravo otkriva i funkciju objekta nalazi se na ulazu u kampus, nasuprot davno izgrađenom Gerijevom muzeju, i pruža dobrodošlicu svakome ko dolazi ili prolazi pored.

foto: Tijana Jovanović

Kula sa toboganom delo je nemačkog umetnika Karstena Holera (nem. Carsten Höller) i izvedena je 2014. godine. Pored jako zabavnog tobogana, na vrhu se nalazi i vidikovac sa kojeg se može sagledati čitav kampus i sva umetnička i arhitektonska dela u okviru njega. Projekat koji je nedavno završen, 2020. godine u maju, jeste prelepa bašta veličine 4000m2 i delo je holandskog pejzažnog dizajnera Pita Odulfa (hol. Piet Oudolf), svetski poznatog po čuvenoj Haj lajn (eng. High Line) bašti u Njujorku.

foto: Tijana Jovanović

Arhitekta Alvaro Siza, zgrada fabrike, 1994. godina

foto: Tijana Jovanović

maj, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.