ilustracija: Filip Abramović

U februarskom broju predstavljamo vam projekat Virtuelni muzej opštine Stara Pazova kojim su mladi stručnjaci pokazali da se svest o kulturi i lokalnom nasleđu može i mora održati, kao i da je entuazijazam nekolicine pojedinaca ključna pokretačka sila za promene u svetu kutlure.

Autor projekta je istoričarka umetnosti i menadžer u kulturi Gordana Milanović, koja je zajedno sa koleginicama Dušankom Gojić, Mirom Čonkič i Jovanom Fuštar, saradnicama na projektu, osnovala Centar za istraživanje i promociju kulturnog nasleđa HeriTag, u želji da skrene pažnju na marginalizovanost i značaj lokalnog kulturnog nasleđa.

Projekat se nalazi u najboljih deset, izabranih među 80 ideja mladih ljudi iz oblasti kulture, obrazovanja i umetnosti, koji čine pobednike konkursa Kluba Superste za 2016. godinu, a koji organizuje Erste banka i Fondacija Dukokino.

Realizacija projekta započeće u februaru 2017. godine serijom radionica i terenskim istraživanjima, da bi u septembru platforma bila završena, kada će Virtuelni muzej zajednice biti dostupan svima. Pored toga što će predstavljati bazu podataka o lokalnom kulturnom nasleđu opštine, Virtuelni muzej zajednice biće sa jedne strane mesto na kojem će mladi moći da uče o lokalnoj kulturi i istoriji, naročito zato što je internet prostor koji je njima posebno blizak. Kroz saradnju sa školama platforma ima potencijal da služi u edukativne svrhe. Sa druge strane, Virtuelni muzej zajednice je i način promocije opštine i njenog kulturnog bogatstva, kojeg trenutno možda ni sami nismo svesni. Zato muzej možemo da shvatimo ne samo kao instituciju, već kao proces otkrivanja i razumevanja svoje kulture i sebe.

Ovaj projekat razvija ideju o kolektivnom identitetu izraženom kroz kulturno naleđe, tako da zajednica postane svesna svojih kulturnih karakteristika, potreba, sličnosti i razlika, ali i da sagleda identitet mesta u kojem živi. Kako je opština Stara Pazova multikulturna sredina, u kojoj zajedno žive Srbi, Slovaci, Hrvati, Romi i drugi, projekat teži stvaranju atmosfere u kojoj se poštuju, uvažavaju i neguju kulturne različitosti.

Šta za vas predstavlja pojam muzej?

Autorka projekta, Gordana Milanović nam govori da će mnogi u prvi mah pomisliti na instituciju u kojoj se sakupljaju i izlažu umetnička dela ili značajni artefakti iz prošlosti, ali je glavno pitanje za koga se oni čuvaju i sa kojom svrhom? Jedan od odgovora donosi nam muzeolog Tomislav Šola koji ističe da će običan čovek uvek rado posetiti senzacionalne muzeje, kao što su Luvr ili Ermitaž. Ipak ono što mu treba za život je osnovno shvatanje sebe kao individue i razumevanje kolektivnog identiteta u kojem učestvuje. To mu može dati njegov mali muzej u susedstvu, njegov gradski muzej ili ekomuzej kulturne teritorije gde se oseća kao kod kuće.

Vodeći se ovom idejom, nastao je projekat Virtuelni muzej zajednice opštine Stara Pazova. Zamisao je da kreiramo onlajn platformu koja će predstavljati mesto gde će građani moći da „izlože” u virtuelnom prostoru sve ono što smatraju svojim lokalnim kulturnim nasleđem. Kroz radionice sa decom i grupama građana različite starosne dobi postavljaće se pitanja šta je naše lokalno nasleđe, kako ga prepoznati, kako ga interpretirati i negovati? Pokrenućemo diskusiju o tome šta ne smemo da zaboravimo i koje vrednosti želimo da sačuvamo? Ko smo i ko želimo da budemo u budućnosti? Na radionicama meštani će imati priliku da predlože: spomenike, arhitektonske objekte, znamenita mesta, prirodne krajolike, umetničko-istorijske i etnografske predmete, stare zanate, običaje i tradiciju koje smatraju delom lokalnog identiteta i lokalne kulture. Sugrađani će moći da ispričaju svoje priče, sećanja i iskustva, demonstriraju običaje koje praktikuju, veštinu starih zanata koje poseduju, predstave stare predmete koje imaju, kako bi na taj način sačuvali od zaborava lokalnu kulturu.

Kroz rad sa zajednicom fokus će biti usmeren i na edukativne aktivnosti koje će pokretati problematiku prava i odgovornosti lokalnih zajednica prema nasleđu. Kroz projekat želimo da podstaknemo građane da budu aktivni akteri u prepoznavanju i negovanju lokalnog nasleđa, i da ukažemo da se nasleđe najbolje čuva onda kada u zajednici postoji razvijena svest o njegovoj važnosti.

Mi im u tome želimo sve najbolje a kako projekat napreduje i kako se formira Virtuelni muzej opštine Stara Pazova možete pratiti i vi na ovom linku.

piše: MoonQueen

Leave a Reply

Your email address will not be published.