foto: Tijana Jovanović

piše: Tijana Jovanović

Grad Vindzor (eng. Windsor) nalazi se u Engleskoj i datira još od anglosaksonskog perioda, sa populacijom od približno 30.000 ljudi. Najpoznatija građevina u ovom malom gradu jeste dvorac koji je i zvanična rezidencija kraljice Elizabete II, kao i 39 monarha pre nje. Dom je britanske kraljevske porodice preko 1.000 godina i kraljičino je omiljeno mesto za život. Najstariji je i najveći naseljen dvorac na svetu i prostire se na površini ekvivalentnoj 269 teniskih terena.

foto: Tijana Jovanović
foto: Tijana Jovanović
foto: Tijana Jovanović

Postoje razne zanimljivosti vezane za ovaj dvorac. U njemu se nalazi više od 450 satova. Satovi u velikoj kuhinji podešeni su da žure 5 minuta, kako jelo za kraljicu nikada ne bi kasnilo. Velika kuhinja najstarija je u Britaniji i služila je 32 monarha, uključujući i kraljicu Elizabetu II. Mikser u dvorskoj kuhinji može odjednom da muti 250 jaja. U glavnoj prostoriji za zvanične prijeme i večere nalazi se sto dužine 53 m. U podrumu dvorca čuva se približno 18.000 flaša vina.

foto: Tijana Jovanović
foto: Tijana Jovanović

Pored prelepog dvorca, u neposrednoj blizini Vindzora nalazi se koledž osnovan pre skoro 600 godina, tačnije 1440. godine. U pitanju je Iton (eng. Eton College), jedna od najpoznatijih privatnih škola na svetu.

jun, 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.