Vendigo, ilustracija: Bojana Đurić

piše: Aleksandra Vujić

Vendigo je biće ili, možda preciznije, zli duh, koji potiče iz indijanskog folklora, tačnije iz porodice algokvinskih naroda. Živi u šumama Minesote i severnog Mičigena, kao i u centralnom delu Kanade i u oblasti Velikih jezera.

Ovaj zli duh iz daleka izgleda kao izrazito visok i mršav čovek, ipak, ukoliko mu se približite, primetićete da je toliko mršav da mu je sivkasta koža zategnuta preko izraženih kostiju. Oči su mu upale, a usne crvene i krvave. U novijim spominjanjima dodaju mu se i jelenski rogovi, mada prvobitne legende ne svedoče o takvom izgledu. Prati ga neprijatan miris koji nalikuje na trulež i raspadanje.

Interesantno je da je Vendigo prisutan i u psihijatriji. Naime, postoji psihoza koja nosi njegovo ime, koju karakterišu simptomi slični Vendigovim žudnjama – želja za ljudskim mesom.

Najčešća je legenda da Vendigo nastaje kada čovek pojede drugog čoveka, odnosno kao posledica kanibalizma. Severnoamerička indijanska plemena živela su u izuzetno teškim klimatskim uslovima, te su usled jakih zima često bila odsečena od ostatka sveta. Ponekad se desilo da u toku predugih zima ponestane hrane, i tada su pojedinci jeli svoje porodice. Dešavalo se i da se lovci, tragači za zlatom ili prosto obični putnici izgube i iz očaja počnu jesti jedni druge. Tada onaj koji je pojeo drugog čoveka postaje Vendigo.

Među lokalnim stanovništvom postojali su profesionalni lovci na ova bića.

Ipak, druge verzije mita kažu da je Vendigo nastao od lovca koji je prodao svoju dušu kako bi spasio svoje pleme, kao i verzija koja kaže da je šaman bacio kletvu na lovca koji je zatim postao čudovište.

Vendigo je i u savremenom dobu inspiracija, te se likovi koji su varijacija na temu ovog zlog duha mogu pronaći u različitim serijama, filmovima, stripovima i igricama. Lik inspirisan Vendigom našao je svoje mesto u Marvelovom univerzumu stripova, dok ga na malom ekranu možete videti u serijama poput Teen Wolf, Supernatural, Charmed, pa čak i u nekim crtanim filmovima – Duck Tales i My Little Pony. Najnovije ostvarenje koje uključuje ovog zlog duha je film Antlers koji je izašao prošle godine. Ukoliko ste ljubitelj igrica, Vendiga možete naći u igrama kao što su Fallout 76 ili Until Dawn.

jul, 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.