ilustracija: Ljiljana Đaji

piše: Pavle R. Srdić

Sve dok nisam čuo ovu pesmu, nisam ni mogao pomisliti da je postojala uspinjača – konkretno na planini Vezuv iznad Napulja – koja vodi do vulkanskog grotla. Svakako da, na prvu loptu, izumitelj i predlagač ovakvog jednog projekta predstavljaju dostojne kandidate za Darvinovu nagradu. No, ipak, ona je ušla u folklor Napolitanaca, i to kroz ono po čemu su oni, ali i italijanska muzika, poznati – kroz formu napolitanske pesme, kancone. U prevodu, dobila je svoju pesmu – eto kako su je veselo dočekali njeni Napolitanci.

Pesma Funiculi, Funicula je, suprotno mnogim, videćemo, i konfliktnim držanjima i shvatanjima, autorska, a ne tradicionalna pesma Napulja. Kao što se može i pretpostaviti iz prethodnog izlaganja, pesma je ovenčala puštanje u rad uspinjače koja je vodila na vrh grotla vulkana Vezuv, koji se nalazi iznad Napulja. Autor njenih stihova je italijanski novinar i publicista Đuzepe „Pepino” Turko. Pepino je prvobitno napisao tekst, za koji je tražio adekvatnu muziku – i našao ju je, tj. istu je na dati tekst napisao italijanski kompozitor, Turkov sugrađanin, Luiđi Denca. Oni koji znaju napolitanski – taj osobeni romanski jezik – kažu da ova pesma slavi uspostavljanje uspinjače ka vrhu Vezuva, no sa malo ironičnim osvrtom iz aspekta jednog običnog građanina. Zaista, te 1880. godine euforija u Napulju je bila velika. A kako i ne bi?

Planina Vezuv, o kojoj se piše još iz antičkih vremena, kao kakav čuvar, prostire se iznad samog Napulja, na udaljenosti od oko deset kilometara od samog grada, a samo na nekoliko kilometara od njegovih predgrađa. Rekao sam čuvar? Dovoljno je reći da su Napolitanci među najhrabrijim ljudima na svetu. Svako malo – gledano u odnosu na istoriju ljudskog roda – ova planina ima erupcije, koje se odlikuju, pored lave, i erupcijama gasova, kao i sitnog kamenja, koje je isto tako smrtonosno. Upravo jedna takva kiša je, praćena otrovnim gasovima u vazduhu, 79. godine p.n.e. uništila naselja Pompeju i Herkulaneum, što je dobrano opisano u antičkim izvorima, a posledice se i danas mogu videti na lokalitetima tih gradova. Posledice poput okamenjenih tela ljudi i životinja, ali i čitavih kuća i pokućstava u njima. E, pa sad, zamislite kako oko tri miliona žitelja podnožja Vezuva živi sa svakodnevnom budnošću, s obzirom na to da žive na terenu koji je svojevrsna tempirana bomba.

Još neki podatak, pa se vraćamo pesmi i njenim tvorcima. Samo u 19. veku, kada je uspinjača i konstruisana, Vezuv će eruptirati čak osam puta i to poslednji put 1872. godine. Možda je naivno reći da su Napolitanci mislili da se planina smirila za duži vremenski period, ali je definitivno nešto dalo povoda za izgradnju uspinjače, samim tim i upotpunjivanja nekakve turističke ponude, ako to možemo tako nazvati. Turko i Denca su radili na usklađivanju svoga teksta i muzike, pa su pesmu prvi put prezentovali na festivalu u delu Napulja pod nazivom Pijedigrota, gde je momentalno postala favorit okupljenih, ubrzo i svih Napolitanaca.

Žičara na Vezuvu, fotografija s kraja 19. veka, izvor: Wikimedia Commons

Na početku teksta pomenuo sam da su neki držali da se radi o tradicionalnoj, narodnoj pesmi Napulja i okoline. Taj neko je bio Rihard Štraus, poznati velikan nemačke klasične muzike s kraja 19. veka i najpoznatiji predstavnik nemačkog romantizma iz ovog perioda. Putujući po Italiji, šest godina nakon nastanka pesme o uspinjači, Štraus je zabeležio ovu pesmu i uvrstio je u svoju simfonijsku poemu Iz Italije u okviru njenog četvrtog stava, ne znajući da se radi o autorskom delu. No, ubrzo je to saznao, kada je besni Denca podneo tužbu protiv Štrausa za plagijat. Pomalo postiđeni Štraus, pozivajući se na neupućenost i neinformisanost, te da svojom „pozajmicom” nije učinio ništa nažao ni po kompoziciju, ni samom autoru, već da je samo još više popularizovao pesmu, ipak je morao da poklekne pred nepobitnom činjenicom da je povredio Dancino autorsko pravo, te je morao da mu plaća tantijem od svakog izvođenja pesme. Sličnu stvar je počinio i velikan ruske klasične muzike, Nikolaj Rimski-Korsakov, kada je ovu pesmu iskoristio za stvaranje svoje Napolitanske pesme 1907. godine, no autor ovog teksta nije uspeo pronaći podatak da li je Dencina „pravda” stigla i Rimskog-Korsakova.

Uspinjača je u funkciji, a pesma je na ulicama Napulja, i ne samo Napulja, već se počela širiti po celom svetu, jer je ovaj grad oduvek bio jedan od gradova i oblasti uopšte sa najvećim stepenom emigracije stanovništva u druge delove sveta. Prve tri erupcije Vezuva u 20. veku uspinjača je volšebno preživela kao projekat, ali fizički uništena, što je i logično, s obzirom na to da je tik pored grotla. Zanimljivo, erupcija 1906. je odložila letnje Olimpijske igre, koje je trebalo da se održe u Napulju, no uspinjača je ponovo napravljena! Ali, svemu dođe kraj, a ovaj zanimljiv infrastrukturni objekat ga je dočekao 1944. godine, za vreme Drugog svetskog rata. „Dobra” okolnost jeste ta što je uspinjača i ovaj put nestala u ognju vulkana, ne u ognju rata. Te godine, desila se poslednja velika erupcija Vezuva do dana pisanja ovog teksta, a o njenim razmerama govori i podatak da su gusti dim i prašina, koja je padala sa nebesa, izbacili iz stroja čitave eskadrile američkih aviona, koji su bili stacionirani u blizini Napulja, a prilikom savezničke okupacije Italije.

Iako više fizički uspinjače nije bilo, ona je nastavila da živi u srcima i grlima žitelja Napulja. O njoj su pevali slavni glasovi – najpoznatiji sigurno Lučano Pavaroti, ali i Andrea Bočeli i italijanski „popera” trio, Il Volo, kao i pevačica Koni Frensis i američka rok grupa Grateful Dead. Pesma je standard napolitanske kancone i belkanta uopšte, a o njenoj popularnosti u vreme izlaska, a u nedostatku top-lista ili tiraža nosača zvuka, jeste tiraž njenih notnih prepisa, koji su izdati u više od milion primeraka  za samo godinu dana! Impozantna cifra za 19. vek, a sudeći po podacima još uvek postojeće italijanske izdavačke kuće Casa Ricordi.

Uvek imajte na umu ovaj zanimljiv podatak – u operi možete čuti pesmu o uspinjači.

decembar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.