Foto: Nevena Stajković

piše: Nevena Stajković

Ako neki grad porede sa Bečom, znači da ga definitivno treba posetiti. Temišvar je od Pančeva, moje tačke A, udaljen dva i po sata vožnje, te mi ni put do ovog slatkog banatskog grada nije teško pao. Bila je Nova godina, te se na Trgu pobede (Piaţa Victoriei) održavao božićni bazar koji mi je odvraćao pažnju sa prilično oronulih fasada velelepnih zgrada koje su u procesu obnove. Na božićnom bazaru imala sam prilike da pijem lepo kuvano vino, probam specijalitete nama, Vojvođankama i Vojvođanima, dobro znane – od gulaša, preko prebranca, pršute, slaninice i mađarskih langoša. Ipak, najviše od svega su mi se dopali „gogoši”, čije sam ime saznala od Novosađanina koji je stajao iza mene u redu i koji je pitao svoju devojku da li će opet da jede gogoše, s obzirom na to da ih je i juče jela. Gogoši su loptice od testa, kao malene „mekice”, prelivene kremom, ili nekim drugim slatkim prelivom, i verujte mi da je jedna porcija dovoljna za dve osobe. Na Trgu pobede nalazi se Rumunska saborna crkva, zdanje po kojem je Temišvar prepoznatljiv, kao i zgrada Opere koja ima repertoar na rumunskom, mađarskom i nemačkom jeziku.

Ako ste raspoloženi za egzotičniju hranu, što ja svakako jesam bila, Temišvar, i konkreno Trg pobede, vam nudi grčki, vijetnamski i libanski restoran. Cene u ovim restoranima su veoma povoljne, a ako vam je ipak draži zapad ili pak naša hrana – tu su i standardni restorani brze hrane, kao i srpski, na čelu sa Karađorđem, restoranom koji je bio krcat svaki put kad sam pokušala da uđem.

Uličicu-dve dalje od Trga pobede nalazi se Trg ujedinjenja (Piaţa Unirii). U prošlosti je nosio naziv Glavni trg – mogu da razumem i zašto, kao i da pretpostavim da zbog ovog trga Temišvar nazivaju malim Bečom. Izuzetno prostran i lep, ovaj trg u svom centru ima Statuu Bogorodice i Svetog Jovana Nepomuka, a oko nje ređaju se raskošna zdanja – Muzej umetnosti, Palata Barok, Palata Bruk, Rimokatolička katedrala, a zgrada koja mi je najviše privukla pažnju jeste bivša srpska veroispovedna škola koju je pohađao Miloš Crnjanski od 1900. do 1904. godine. Odmah do nje nalazi se Srpska pravoslavna crkva, ista kao u Pančevu, samo žuta, a u prolazu između crkve i veroispovedne škole nalazi se bista Miloša Crnjanskog.

Na Trgu slobode (Piaţa Libertăţii) nalazilo se klizalište, a ako se malo udaljimo od starog jezgra grada i spustimo se na kej, zapravo ćemo se šetati pored Begeja, a ne pored Tamiša, po kojem je Temišvar dobio ime, što može pomalo da vas šokira. Šetnja pored reke je uvek prijatna, te ni ovoga puta takav osećaj nije izostao, pogotovo što sam na drugoj obali mogla da gledam lepe stare velelepne vile u austrougarskom stilu.

Divno je što je u Temišvaru sve blizu, te sam lako stigla i do botaničke bašte. Grad ima dosta zelenila, ali botanička bašta je svakako oaza nedaleko od centra. Još jednom me je Temišvar podsetio na Pančevo – u bašti postoji drvena kućica u kojoj stoje knjige. Verujem da je princip kao i kod nas – uzmeš knjigu i ostaviš jednu zauzvrat. Ako ste zainteresovani za Ljosu na mađarskom, požurite, nadam se da ga neko do sad nije ugrabio.

Još od ekskurzije u drugom razredu gimnazije Temišvar pamtim po grafitima. Možda nisu uvek na dozvoljenim mestima, ali simpatične su mi poruke koje su neki od crtača ostavljali. Sa grafitima se možete sresti i na keju i na pojedinim zgradama, a ispod jednog od mostova na keju napravljena je i mala uredna galerija potpisa grafiti majstora. Temišvar je, kao i Novi Sad, izabran za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu, a kako i ne bi, kad je izuzetno bogat istorijom i neguje i zapadnu i istočnu kulturu, o čemu svedoči i velika sinagoga u centru grada. Informacija o prestonici kulture objašnjava obnavljanje fasada na Trgu pobede, ali i u celom gradu, te vam zato toplo savetujem da Temišvar posetite sledeće godine, kada bude bio sasvim sređen jer će doživljaj svakako biti kompletniji. Ukoliko ste nestrpljivi, samo napred – prošetajte se širokim ulicama, razgledajte zanimljive grafite i raskošne građevine i osećajte se kao kod kuće jer je i danas Temišvar dom mnogih Srba u Rumuniji.

april, 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.