foto: Dejan Nikolin

piše: Nevena Stajković

U oktobru vas upoznajemo sa mladim i talentovanim Sašom Gambirožom. On živi i stvara u Pančevu, a muzikom se aktivno bavi već deset godina. Svira gitaru i klavir, a pohađa i smer solo pevanja u Muzičkoj školi „Jovan Bandur”, u klasi profesorke Ivane Jošić.

Na pitanje u kolikoj meri formalno muzičko obrazovanje utiče na njegov rad, Saša kaže:

„Rekao bih da mnogo pomaže. U Muzičkoj školi razvijamo muzicku igru, radimo na sebi, učimo čitanje nota, prolazimo kroz težak umetnički program klasične muzike, što mi pomaže da izgradim svoj izraz.”

Njegova muzička karijera počinje u nekolikim bendovima, kao što su Pet minuta, Krug IV, Nestašni, Against The System i Mimo protokola. Ipak, s vremenom je shvatio da želi da se posveti solo karijeri kantautora. Kako sam kaže, najveći izazov predstavlja mu snimanje samostalnog studijskog albuma koji nosi nezvanični naziv Godine bez ljubavi, koji očekujemo naredne godine. Sledeće godine očekuju nas još dva singla – Pogledaj u nebo i U klubu je vruće – te se polako slažu kockice za pomenuti album.

Pesma koja će se naći na albumu, a izdata je kao singl, zove se Ma, ćao, bejbe i, uz Sašu, potpisuje je Ognjen Stošić. Do kraja godine izaći će još jedan singl, pod nazivom Ljubav je dete. Ova pesma predstavlja povratak korenima, jer je solo karijeru zapravo počeo ljubavnim pesmama. Saša smatra da prava ljubav postoji i ona jedina na ovom svetu nije ukaljana, a ako jeste, onda nije ljubav. Kroz život ga vode reči našeg nobelovca, Iva Andrića: „Ljubav se ne može naći tamo gde je nema, niti se može sakriti tamo gde je ima”.

Smatraš li da je potrebna hrabrost da se čovek upusti u stvaranje muzike za širu publiku?

„Zavisi šta neko želi od stvaranja autorske muzike: da li želi brzu lovu koja će mu sve završiti odmah; ako je to odgovor, onda mu ne treba velika hrabrost, treba mu ulaganje, pa u jednom trenutku to dođe. Ako pak želi da ipak nešto kaže svojom emocijom, onda mu treba hrabrost, zato što deli deo sebe i tu nema glume. Publika prihvata mladog umetnika takvog kakav je. Porebna je hrabrost upustiti se u to.”

Saša kaže da ga osim ljubavi inspirišu još i sloboda, hrabrost i vera jer sve te stvari vode ka istrajnosti. Vera je pokretač i snaga unutrašnjeg ja da nastavimo dalje kada je teško.

Sa kime ćeš sarađivati na izradi studijskog albuma?

„Kao i do sada, sarađivaću sa producentom Stefanom Rodićem iz Revenge studija iz Beograda. Navešću i muzičare koji su do sada pomagali: Nenad Radetić, Aleksandar Čanković, Branimir Kolocka, David Ereš, Elena Erdeljanović. Oni mi pomažu pri produkciji.”

A sa kim bi voleo da snimiš duet?

„Duet bih voleo da snimim sa Tijanom Bogićević, Sarom Jo, Nevernim bebama, Irie FM, Bajagom i Lenom Kovačević.”

Kada ne piše i ne stvara muziku, Saša najčešće gleda filmove. Pohađao je nekoliko dramskih sekcija. Svakog vikenda odgleda po nekoliko novih filmova, te vam ovom prilikom preporučuje: Kralj komedije, Poslednji tango u Parizu, Obećanje, Vuk sa Vol strita, Dvostruka igra, LaLa Lend i Miris žene.

Pratite rad Saše Gambirože na njegovoj Instagram stranici Saša i nestašni i poslušajte njegove nove singlove dok ne pristigne obećani studijski album.

oktobar, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.