foto: Nevena Stajković

piše: Nevena Stajković

Udruženje Na pola puta nastalo je 2006. godine u Pančevu i okuplja mlade sa intelektualnim teškoćama, autizmom i drugim pervazivnim poremećajima (neuropsihijatrijskim razvojnim poremećajima koje karakterišu usporenje i devijacija u oblasti socijalnog i kognitivnog razvoja, naročito u oblasti razvoja govora i jezika), kao i defektologe, psihologe, socijalne radnike, pedagoge, profesore muzike i volontere. Uz ogromnu želju da se osobama sa intelektualnim teškoćama i njihovim porodicama obezbedi što kvalitetniji život, udruženje pruža veliki broj usluga, kao što su servis za ranu intervenciju, pomoć u kući za osobe sa invaliditetom, a kao jedna od najznačajnijih ističe se usluga stanovanja koja podrazumeva omogućavanje osobama sa intelektualnim teškoćama samostalan život, uz podršku stručnog tima. Na taj način ove osobe postaju uključene u zajednicu, a okolina postaje svesna njihovih kapaciteta i potencijala, što doprinosi otklanjanju stereotipa i predrasuda koje postoje.

foto: Nevena Stajković

Ipak, postojanje Radnog centra za osobe sa intelektualnim teškoćama mi je najviše privuklo pažnju. Na ovom mestu korisnicima je pružena prilika da razviju radne i profesionalne veštine i umeća. Jednostavnijim rečnikom – korisnici su u prilici da se bave različitim vrstama ručnog rada, ali i da prodaju svoje proizvode i tako doprinesu zajednici kojoj pripadaju, tako što veći deo zarađenog novca bude utrošen na zajedničke izlete, odlaske u kafić, pozorište ili bioskop.

Među stvarima koje korisnici i korisnice prave mogu se naći satovi, poslužavnici, nakit, ukrasne kutije i tegle i mnoštvo drugih pojedinosti. Najlepše od svega je to što korisnici i korisnice gotovo potpuno samostalno stvaraju. Takođe, u prilici su da prave ono čemu sami najviše vole da se posvete, a važno je naglasiti da je veliki broj predmeta napravljen od recikliranih i reciklažnih materijala, kao što su CD-ovi, ploče; papir, drvo i slično. S obzirom na to da se praznici bliže, pravo je vreme da se upoznamo sa nekolicinom korisnica koje već nedeljama unazad vredno pripremaju novogodišnji i božićni asortiman koji podrazumeva ukrase za jelku i dekoraciju za svačiji enterijer, sa mnogo, mnogo šljokica i zvezdica – jer, kakva je to Nova godina ako sve ne sija?

Postavila sam korisnicama nekoliko pitanja o njihovom angažovanju u Radnom centru.

Šta najviše voliš da praviš?

Lela: „Nakit najviše volim da pravim. I dekupaž isto, mada se tu više prljam. Nakit volim zbog perlica raznih boja.”

Jeka: „Oglice, narukvice i mozaike. Na mozaicima budu ribice, bubice, cveće…”

Baća: „Volim dekupaž, ali najviše volim da pišem pesme i da crtam. Pesme pišem od 5. ili 6. godine. Jednom ćeš doći da pišeš o mojim pesmama, kad budem izdala knjigu.”

Anđa: „Volim sve da radim, jer uvek volim da probam nešto novo. Često šijem, i to krpe, jastučnice, cegere, tetrapelene…”

Zorica: „Pravljenje nakita mi je omiljeno, ali kod kuće dosta vezem, pravim slike od veza, štrikam, heklam – najčešće miljetiće i šalove.”

Sofija: „Volim dekupaž. Sad ću da ti objasnim kako se radi. Uzmeš teglu, skineš nalepnicu, uzmeš sunđer i belu farbu, staviš lepak svuda ravnomerno i onda obložiš salvetom, onda još jedan sloj lepka, pa onda ide sušenje fenom i paziš da ne bude vazduha između tegle i salvete. Onda osaviš da se suši.”

foto: Nevena Stajković

Misliš li da ti se kreativnost razvila otkako dolaziš u Radni centar?

Baća: „Još pitaš!”

Lela: „Da! U Radnom centru je uživancija i ništa mi nije teško da radim!”

Sofija: „Ovde sam naučila sve te stvari koje znam, a imam i dobro društvo.”

Koliko ti je vremena potrebno da napraviš svoju omiljenu stvar?

Anđa: „Za jedan dan sašijem 5-6 krpa.”

Baća: „Sve zavisi kako sam raspoložena.”

Jeka: „Za mozaik s ribicama trebalo mi je tri sata.”

foto: Nevena Stajković

Proizvode koje su napravile vredne ruke korisnika i korisnica Radnog centra udruženja Na pola puta možete pronaći i naručiti na njihovoj Instagram stranici, i to po veoma pristupačnoj ceni. Takođe, od 13. do 15. decembra održaće se Prvi inkluzivni sajam rukotvorina u Narodnom muzeju Pančevo, te ćete i tu imati priliku da pogledate i kupite neke od sjajnih ručnih radova osoba sa intelektualnim teškoćama. Ukrasite svoj dom divnim i nesvakidašnjim ukrasima koji su napravljeni sa brigom za planetu Zemlju. Međutim, i kada praznici prođu, na ovom mestu možete pronaći sjajne poklone za drage osobe.

decembar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.