foto: twisted. nakit

Jesen je pravo vreme da se upoznate sa radom Ane Ristić koja stvara neobičan nakit sa neobičnim imenom – twisted. Kako sama Ana kaže, twisted. je nastao krajem 2012. godine, kao neki vid terapije jer je u to vreme prolazila kroz mračne životne staze u potrazi za sobom. Zahvaljujući tom uvrnutom stanju zbog kojeg je morala da zaokupi mozak i ruke nečim novim i nepoznatim, mi sada imamo priliku da nosimo i vidimo neka divna mala umetnička dela.

foto: twisted. nakit

Bakar i mesing je tada odabrala zbog pristupačnosti ovih materijala, a u prilog im je išlo i to što su veoma zahvalni za rad – trpe vatru, kovni su i lepo se poliraju. Ana se bavi tradicionalnom metalsmith tehnikom, a bakar i mesing preporučuje i početnicima koji planiraju u nekom trenutku da se bave i srebrom. U nakit od bakra i mesinga ona umeće i različite kristale i poludrago kamenje i tako komadi dobijaju poseban šarm. Kaže da češće dobija narudžbine iz Srbije, ali nije retko i da neki njen komad bude šetan na nekom drugom kraju planete.

Inspiraciju pronalazi najčešće u prirodi, te tako na njenom nakitu nailazimo na skakutave lisice, vukove okružene planinama koji zavijaju na mesečev kamen, jelene sa cvetom u kosi, ali i paprat, pečurke, filadendrone i cvetove hortenzije. U pojedinim komadima zarobila je i krila ponekog cvrčka i vilinog konjica, kao i pokoje perce.

foto: twisted. nakit

Ana nam je odgovorila i na nekoliko pitanja:

Kako izgleda proces nastanka komada nakita?

Pošto sam samouka, ili drugim rečima uglavnom ne znam šta radim, dizajn određenog komada nakita je uglavnom iniciran željom da naučim neku novu tehniku, ili da onu koju sam donekle savladala podignem na viši nivo.

Pošto si izrađivala i vrlo interesantne kašičice, da li je u planu i proširenje ponude na nešto sem nakita?

I ranije sam radila nešto od kućnog dekora. Bilo je tu različitih hamsi koje se kače na zid, kovanih činijica, ali sam najviše uživala radeći kašičicu. Ona mi je definitivno najomiljeniji komad koji sam ikada napravila. Da je po mom, pravila bih samo kašičice.

foto: twisted. nakit

Da li su prvo nastali komadi nakita po želji ili si ti sama nametnula neke od motiva po kojima si sada poznata?

U početku sam radila nakit po sopstvenim idejama. Kada radim nakit po želji naručilaca, trudim se da zadržim svoju estetiku. Uglanom imam odrešene ruke da te njihove početne ideje oblikujem po svom nahođenju što mi poprilično olakšava posao.

Koji su za tebe simboli jeseni, koji komad svog nakita bi odabrala da predstavi oktobar i kojom bi pesmom (melodijom) opisala bakar?

Za mene bi simbol jeseni bilo opalo kestenje, a od nakita bih možda izdvojila kolekciju sa pečurkicama i listićima paprati koja je u izradi od početka godine i prvobitno je trebalo da bude prolećna, ali će izgleda biti jesenja. A bakar mi, nažalost, ne peva. Dok radim, naš odnos je buran. Obično mu kažem svašta, vičem, ljutim se, ponekad ga opsujem, a on se opire, grebe me i seče, ali se na kraju povinuje i dopusti mi da ga ukrotim.

foto: twisted. nakit

Anine radove možete pogledati na njenoj fejsbuk stranici twisted., a možda baš tu dobijete inspiraciju za neki jedinstveni komad koji će pomoću nje ugledati svetlost dana.

piše: Aleksandra Vujić

Leave a Reply

Your email address will not be published.