IMDB/Skrinšot

piše: Marija Kovačević Kuzmanović

I ove godine, Džejms Gan nam je doneo Marvelove najotkačenije heroje u galaksiji na velikom platnu. Ekipa koju čine glumci Kris Prat, Zoi Saldanja, Karen Gilan, Dejv Batista, Pom Klementif, Bredli Kuper, Vin Dizel i Šon Gan repriziraju svoje uloge ključnih likova iz filma Guardians of the Galaxy. Glumačkoj ekipi se priključuju još i Vil Polter kao Adam Varlok i Čukvudu Ćudži kao High Evolutionary, uz mnogobrojne poznate glumce i glumice u epizodnim ulogama.

Radnja filma se nastavlja nekoliko godina nakon trećeg dela Thor: Love&Thunder,kada su Gardijansi faktički imali epizodnu ulogu na početku tog filma. Film se pre svega fokusira na pretpriču  ključnog člana tima, Roketa, produbljujući lika na jednom emotivnom i psihološkom nivou; dok ostali članovi, kroz međusobnu interakciju, prikazuju dalji stepen njihovih porodičnih odnosa. Za razliku od prethodnih delova, treći nastavak franšize ima jaču notu melanholije i depresije, sačuvavši pak Ganov specifični humor, zbog kojeg toliko i volimo Gardijanse. Ukoliko niste gledali film, pripremite se za rolerkoster smeha i suza kako sve dalje i dalje odmiče radnja.

Dugo očekivani lik Adam Varlok, napokon se pojavljuje na samom početku filma, međutim, da li zbog nedostatka vremena ili možda budućih MCU (Marvel Cinematic Universe) planova za franšizu, lik nije bio toliko produbljen i istražen, koliko je samo poslužio kao MakGafin da pokrene radnju i da na kraju filma spasi Kvila a laDeus ex machina.

IMDB/Skrinšot

Antagonista filma High Evoultionary prikazan je kao genocidni tiranin, koji pravda svoju okrutnost željom da učini svet savršenim (dakle, makijavelistički pristup – cilj opravdava sredstvo). Glumac Čukvudi je sjajno portretisao ambicije i motivisanost samog lika, ali kao i većina MCU negativaca, umesto da ga iskoriste za građenje tenzije i neprekidne opasnosti (kao što su to uradili sa Tanosom, a smatram da lik kao što je High Evolutionary ima potencijal da bude negativac poput Tanosa) vrlo brzo je bio savladan i ubijen. A možda i nije? Znate kako kažu, dok se ne vidi nepomično telo na ekranu, niko nije zaista mrtav.

Vizuelni efekti i kinematografija vrsno doprinose svemirskom doživljaju filma, sa čistim i urednim CGI (kompjuterki generisanim) efektima i raznobojnim kadrovima. Departmani kostima i šminke zaslužuju svaku pohvalu, a posebno bih istakla i scene borbe koje su dostigle nov nivo akcije – ne samo u smislu kvaliteta koreografije, već i suptilnog naglaska na timsku usaglašenost samih Gardijansa.

IMDB/Skrinšot

Prelep aspekt filma jeste prikaz tog porodičnog odnosa koji glavni likovi neguju među sobom i kako su spremni da sve učine za svoju porodicu. Realistične svađe i takozvani kretenizmi, daju na humorističnom efektu po kom je ekipa i poznata. Tu je čak i F-bomb (korišćenje reči ’fuck ’) u filmu koji je neki divnim čudom Kevin Fidž odobrio. Naravno, all great things must come to an end, jer svaki Gardijan pojedinačno našao je svoj smisao u kosmosu i spreman je da nastavi svoj život van GOTG dimenzije, simbolično uz pesmu The Dog Days are Over. Treba li napomenuti da je muzika u filmu predobra? Roket i Grut ostaju najposvećeniji članovi tima, a novi članovi su spremni da pokažu MCU fanovima šta znaju.

Jul, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.