foto: Wikimedia commons

Navikli smo da mnogi bogovi i heroji imaju neobičnu priču koja se odnosi na njihov postanak i rođenje. Ipak, način rođenja japanskog boga oluje Susana nije baš fascinantan. Njega je začeo bog tvorac Izanagi, koji se, po povratku iz Donjeg sveta okupao, a iz njegovog nosa izašao je Susano. Njegova sestra rođena je iz Izanagijevog levog oka, dok je brat rođen iz desnog. Njih dvoje su imali mnogo poetičniji početak života – kakav priliči bogovima.

Susanovoj sestri, Amaterasu, dodeljeno je sunce; brat, Cuki-jomi, dobio je mesec; a Susano je dobio okean i oluje, zbog čega je bio vrlo nezadovoljan, pošto je želeo Donji svet. Bogovima je to dozlogrdilo, pa ga šalju u Podzemlje. Ipak, Susano je želeo da o tome obavesti Amaterasu, pa odlazi na nebo da je poseti.

Amaterasu je zagrevala i obasjavala zemlju, naučila je Japance kako se uzgajaju pirinač, žito i svilene bube, te prave svilu. Susano je prilikom te posete toliko uznemirio da se ona zatvorila u pećinu odbijajući da je napusti. Po njenom odlasku svetom je zavladala tama. Bogovi su je pomoću lukavstva uspeli izvući odande, ali je Susano kažnjen tako što je proteran sa neba.

Motiv izlazećeg sunca koji je dugo bio prisutan na japanskoj zastavi inspirisan je izlaskom Amaterasu iz pećine.

Dok je tužan tumarao zemljom, naišao je na stariji bračni par koji mu se požalio na torturu višeglavog zmaja koji im je pojeo sedam kćerki, a sada želi i poslednju. Susano ju je spasio, ubio zmaja, a spašenu princezu uzeo za ženu.

Prilikom ubijanja zmaja, Susano je u zmajevom repu pronašao mač Kusa-nagi. Susano je ponudio mač Amaterasu u znak pomirenja.

Kult Susana nastavio je da traje i do današnjih dana, a ovo božanstvo imalo je uticaj i na današnju kulturu. U crtanoj seriji Digimon Susano je inspirisao lika Susanomuna, a u drugoj seriji, Naruto, Susano je biće koje stvaraju junaci.

piše: Aleksandra Vujić

septembar, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.