Inana, foto: abc.amarilisonline.com

Sumerska boginja Inana je boginja ljubavi, lepote, seksualne požude, plodnosti, ali i znanja, mudrosti, rata i borbe. Poznata je i kao čuvar kosmičkih zakona, koje je, sudeći po mitu, ukrala od svog oca Enkija. Inana je jedna od retkih ženskih figura u sumerskoj mitologiji koja se sastoji od pretežno muških bogova.

Inana je kod Akađana poznata kao Ištar, ali su oni svoju boginju poisovetili sa Inanom prilikom prihvatanja sumerske kulture. Pošto je, između ostalog, i boginja plodnosti, prikazivana je sa širokim kukovima. Često je prikazivana bogato ukrašena nakitom.

Inana je vrlo privlačna i poželjna. Zbog toga je imala mnoštvo udvarača, a najviše su se istakli Tamuz, pastir, i Enkidu, bog zemljoradnje i zaštitnik ratara. Inanin brat, bog sunca, Utu, trebao je da odluči za koga će se ona udati. Tamuz je pobedio zahvaljujući svojoj rečitosti. Inana se udala za njega i dala mu da vlada Urukom.

Najpoznatiji mit o Inani odnosi se upravo na njen silazak u podzemni svet. Inanina sestra bliznakinja Ereškigal je njena potpuna suprotnost. Ereškigal je boginja tame i živi u podzemlju. Inana se uželela sestre i odlučila je da siđe u podzemlje da je vidi. Pošto je morala da skida deo odeće ili nakita svaki put kad je prošla kroz svaki od sedam krugova Donjeg sveta, do sestre je stigla potpuno naga. Kada je krenula da je zagrli, demoni su pomislili da želi da je odvede, pa su je pretvorili u leš.

Inana, foto: abc.amarilisonline.com

Kako je bez nje ljubav iščezla sa zemlje, njena služavka Ninšibur je zamolila bogove da izbave Inanu. Svi su odbili sem boga Enkija, šaljivdžije, koji je stvorio dva bića od zemlje pod svojim noktima i poslao ih po Inanu sa peharom vode besmrtnosti. Kada su je oživeli, Ereškigal joj je pomogla da se vrati nazad.

Kako bi se vratila nazad, obećala je sudijama mrtvih da će poslati nekoga u zamenu za nju nazad u Donji svet. Kada se vratila, saznala je da je njen muž Tamuz imao ljubavnu vezu sa boginjom Geštinanom dok je ona bila odsutna. Besna, odlučuje da pošalje Tamuza u podzemlje, ali je na kraju odlučeno da Tamuz pola godine provodi u Donjem svetu, a pola na zemlji.

U Epu o Gilgamešu se spominje Ištar, koja pokušava da zavede Gilgameša, ali je on odbija zbog načina na koji je postupila sa Tamuzom.

piše: Aleksandra Vujić

maj, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.