foto: Tamara Živković

piše: Tamara Živković

Alijenor Debrok je poznata belgijska spisateljica, vodeća predstavnica pisaca mlađe generacije i dobitnica brojnih književnih nagrada. Pored toga ona je novinarka, poseduje doktorat iz istorije umetnosti, profesorka je savremene književnosti, ali i feministkinja i borkinja za ženska prava, kao i pristalica i podržavalac poliamorije. Sve te pojave koje je određuju, kako u privatnom, tako i u profesionalnom životu, našle su svoj izraz i u njenim delima. Stotinu dana bez Lili je njen drugi objavljen roman.

Već na prvim stranicama romana saznajemo nameru glavne junakinje Linde Mulve, koja je takođe spisateljica, novinarka i profesorka, da napiše još jedan roman.

 „U avionu za Sankt Peterburg počela sam da mislim o Lili Bruks. Da mislim o tome da napišem roman o Lili Bruks. Jedan roman koji to neće biti, u tome je sva njegova zanimljivost. U stvari, trebalo bi da vam kažem, da vam napišem, da u avionu za Sankt Peterburg odlučujem da napišem nešto povodom Lili. Da vam to napišem u sadašnjem vremenu, jer sam upravo u ovom trenutku u tom avionu, a ne u nekakvoj neodređenoj prošlosti, u aoristu ili imperfektu. Avion, to je ovde, sada, a ja se plašim kao prilikom svakog poletanja, pa sam uzela bensedin.“

Stotinu dana bez Lili, Alijenor Debrok

Linda je pred sebe postavila zadatak da svaki dan piše po dve hiljade karaktera, tokom stotinu dana, i da se nikada ne vraća na ono što je prethodnog dana napisala. Otuda i mi u samom romanu imamo sto poglavlja u kojima nam, većinom, Lili otkriva sebe i svoj život – od banalnih stvari, poput skupljanja lišća ispred kuće, preko proslava Noći veštica ili Božića, vremena koje provodi sa svojom ćerkom, do ozbiljnih impresija i rasprava koje Linda vodi povodom istorije i umetnosti. Budući da je Alijenor Debrok feministkinja, ni ne čudi što je u romanu sve dato iz vizure jedne tridesetogodišnje žene, koja pokušava da balansira to da je samohrana majka, sa poslom i karijerom, ali i da zadrži i neguje ono što je za nju, ne kao društvenu ulogu koju ima, nego kao individuu, bitno.

Lindin život je bitno obeležen prijateljstvom sa Lili. Iako su sa različitih kontinenata, Linda iz Belgije, Lili iz Brisela, život ih je u jednom trenutku spojio na studijama u Americi, nakon čega je Lili postala Lindina potreba.

„Već mesecima se sama snalazim, čak i kada želja ostaje netaknuta i kada sanjam o njemu govoreći ’To će proći, to će na kraju proći’. Ali, to ne prolazi. Mislila sam da ću moći da se poverim Lili i da će me ona posavetovati. Ona nije kao ja, ona se manje plaši. Ponekad je lakoverna, ali ona živi svoj život punim plućima i govori stvari otvoreno, kao svaka Amerikanka. Ona i ja rođene smo istog dana, tako da je pomalo moja bliznakinja.”

Stotinu dana bez Lili, Alijenor Debrok

Lili je sve ono što Linda nije, a čemu je težila. Ona je ženstvena, lepa, smela i odvažna, ona je slobodna i otvorena. Takođe, Lili je uspela da postane uspešna mlada spisateljica, za razliku od Linde, koja to snažno želi, ali joj ne polazi za rukom jer jedino što dobija od izdavačkih kuća jesu učtive odbijenice. Međutim, pre tri godine, nakon što je Linda dobila dete, njihov odnos se menja, Lili se sve više udaljava, da bismo u vremenu sadašnjosti romana saznali da je Lili nestala. Njen auto je pronađen zaključan na granici sa Kanadom, a od nje već skoro mesec dana nema ni traga. Linda biva uključena u tu potragu – policajac Aleksander je poziva shvativši da je Lili feljton o francuskom fotografu koji je bio zarobljen u ratu u Siriji objavljivala u Njujork Tajmsu pod Lindinim imenom. Tako Linda ponovo vraća Lili u svoj život, a mi dobijamo ovu priču o sto dana njenog života u potrazi za Lili.

Stotinu dana bez Lili je roman koji ima elemente trilera, detektivske priče, ljubavne priče, ali je istovremeno i roman traganja za identitetom i delo koje problematizuje mnoga pitanja savremenog čoveka, prvenstveno žena. Toje jedan uzbudljiv roman, koji nas, mešajući prošlost i sadašnjost, život i umetnost, često ostavljajući rupe u saznanju između tih stvari, vešto vodi do samog kraja na kom se sve te nedorečenosti razjašnjavaju.

jul, 2022

One thought on “Stotinu dana bez Lili, Alijenor Debrok”

Leave a Reply

Your email address will not be published.